Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, uděláte je tak, že "uchopíte" infinitiv a před něj si vložíte oni + probíhá to právě nyní. Např. infinitiv dělat = (oni to) dělají (právě nyní) nebo infinitiv porazit = (oni to) porážejí (právě nyní). Myslím, že už si s úkolem poradíte. Zdravím!
Nemáte zač.
kartaginec - pokud jsem se spletl u toho jednoho slova, tak se omlouvám. Ovšem, jinak bych celou odpověď za omyl nepovažoval. Jsou horší slova jako např. vědět nebo jíst.
Tak já to zkusím shrnout.
Otázka se jmenuje "Jak udelat pritomne časy?", čemuž moc nerozumím, ale to nevadí, protože sama otázka, jak jste ji položil,zní " jak udělat pritomne tvary 3.osoby mnozneho čísla?", což odpovídá i ofotografovanému zadání (předpokládám, že vám jde o příklad 1b. Tuto otázku bych chápal tak, že jest vytvořiti (formální) přítomný tvar příslušných sloves bez ohledu na to, zda skutečně vyjadřuje děj právě probáhající nebo zda popisuje děj budoucí. Prostě, žádné " oni + probíhá to právě nyn". To totiž buď je splněno automaticky (u sloves nedokonavých) , nebo to beze změny zpracovávaného slovesa prostě dosáhnout nelze (u sloves dokonavých). Takže, vycházím z toho, že mám utvořit hledané tvary sloves poprosit (což je, pro úplnost, sloveso dokonavé), pověsit (dokonavé), uhasit (dokonavé) , nevozit (nedokonavé), vyprávět (nedokonavé), zkusit (dokonavé), vyndat (dokonavé), rozmrazit (dokonavé), vyzkoušet (dokonavé), porazit (dokonavé),nahlásit (dokonavé), podržet (dokonavé), mluvit (nedokonavé), nekřičet (nedokonavé).
správné řešení: (oni) poprosí , pověsí, uhasí, nevozí, vyprávějí i vypráví, zkusí, vyndají, rozmrazí, vyzkoušejí i vyzkouší, porazí, nahlásí, podrží, mluví, nekřičí,
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.