Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet souřadnic úsečky

Od: dary* odpovědí: 2 změna:

zdravim všechny.

mám kružnici k s poloměrem 3 cm. úsečka a má stejnou velikost jako poloměr usečky a je označena souřadnicemi X,Y. Pootočim-li usečku o 30° jako usečka b, změní se mi souřadnice. Potřeboval bych vypočítat souřadnici Z.

Dokázal bych vypočítat souřadnice v tomto příkladu, ale pokud změnim uhel alfa třeba na 200°, musel bych použít jiné vzorce. Zajímalo by mě, jestli to lze vypočítat pomocí jednoho vzorce.

díky všem :)

Výpočet souřadnic úsečky

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoststary*
hodnocení

2x

Podívejte se do učebnice na téma "jednotková kružnice"a také na "sinus"a "kosinus". Viz například matematika.cz/...

To vám napoví to, co už znáte a dál můžete pokračovat sám. Také se podívejte na souřadnice středu kružnice a vámi hledané souřadnice najdete snadno. Zkuste si váš obrázek nakreslit nebo narýsovat na čtverečkovaný nebo milimetrový papír a hned máte o zážitek a zkušenosti víc.

hodnocení

0x

kdyžy umíte řešit speciální případ, co kdybyste to sem napsal a třeba zjistíme že ten postup lze snadko zobecnit,

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]