Nejste přihlášen/a.
zdravim všechny.
mám kružnici k s poloměrem 3 cm. úsečka a má stejnou velikost jako poloměr usečky a je označena souřadnicemi X,Y. Pootočim-li usečku o 30° jako usečka b, změní se mi souřadnice. Potřeboval bych vypočítat souřadnici Z.
Dokázal bych vypočítat souřadnice v tomto příkladu, ale pokud změnim uhel alfa třeba na 200°, musel bych použít jiné vzorce. Zajímalo by mě, jestli to lze vypočítat pomocí jednoho vzorce.
díky všem
Podívejte se do učebnice na téma "jednotková kružnice"a také na "sinus"a "kosinus". Viz například matematika.cz/...
To vám napoví to, co už znáte a dál můžete pokračovat sám. Také se podívejte na souřadnice středu kružnice a vámi hledané souřadnice najdete snadno. Zkuste si váš obrázek nakreslit nebo narýsovat na čtverečkovaný nebo milimetrový papír a hned máte o zážitek a zkušenosti víc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.