Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čtení vhodné pro prvňáčka

Od: libor007® odpovědí: 8 změna:
ZDravím,
Poradí někdo vhodnou knihu pro prvňáka,na tréning čtení? Aby se dobře četla(bez záludností v textu) a aby byla volně stáhnutelná do čtečky knih(problémy se zrakem).

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, viz odkaz jsou vhodné knížky - zda je koupíte i ve formě do čtečky je už na Vás. Ovšem, pro malé dítě bych volil papírovou knížku, kde má i obrázky a voní papírem (jenom názor). Zdravím!

databazeknih.cz/...

hodnocení

3x
Vhodný text je přímo úměrný velikosti písma. Stačí projít dětské pohádkové knížky a jakmile budou písmenka kolem 10mm, pak bude vhodný i text. :)
doplněno 19.04.18 12:41:

Hodnotím dle své zkušenosti. Po čem jsme doma sáhli a mělo velká písmena to se četlo dobře. Zrovna se nás to také týká. Ale úplně stačilo číst slabikář, protože tam je textů dost a stačí přelistovat pár stránek zpět - oni zase tolik nepřečtou, aby je to omrzelo a jak říkáte hrkají slabiky-slova bez toho aby moc vnímali, co čtou. :)

Vhodný text není přímo úměrný velikosti písma. Prvňák čte technicky, zpravidla bez porozumění, proto je vhodné, aby byl text obsahově jednoduchý. Měl by být přiměřeně dlouhý, obsahovat spíš jednoduché věty (ne složitá souvětí), vhodné jazykové struktury a slovní zásobu (pro první třídu jsou určitá slova s určitou skladbou hlásek nevhodná!) a být vhodně členěný, často po řádcích stylem co řádek, to věta. Kritérií je daleko víc, všechno si nepamatuju, studium prvopočátečního čtení jsem dělala už před 4 lety a prvňáčky nikdy neučila. (Proto ani bohužel neporadím vhodnou knížku...)

lidus*
hodnocení

2x

Čtečka a problémy se zrakem? Tomu nerozumí. Pro vnučku jsem měla a mám i ve druhé třídě . Broučci, Veverka Zrzečka, Nejkrásnější pohádky, Dinosauři, Od Disniho jak vycházelo v trafikách pohádky a hodně obrázků, Kniha džunglí, Malý princ. Zvířata na dvoře, Zvířata v ZOO, Naše tělo...

Knihy kupuji v Brně v Levné knize, vybírám co ji zajímá, podívám se na velikost písmen a kousek si přečtu, už jsem narazila i na texty, podle mého, pro dítě nevhodné ale většinou jsou to knihy přeložené z angličtiny a ty neberu.

Za mého dětství to byla Honzíkova cesta a Gabra a Málinka, také pozděj Kája Mařík a spousta dívčích románků od Rudolfa, no tak to jsem narazila, dnes zajímá děti a mládež něco jiného.

Čtečce rozumím. Kdo má problém se zrakem, může si třeba ve čtečce snadno změnit velikost písma. V knize ne.

eivlis*
hodnocení

2x
Nas prvnak si to se mnou obcas otoci a cte vecer pohadku on me.Vybiram klasicke pohadky a nejlepe s vetsim pismem.Zadrhava se jak mu to jeste moc nejde, tak chvalim dodadavam odvahu.Nemyslim si, ze je treba specialnich knih..

hodnocení

2x

Mám doma knížku Pohádky a povídky pro malé čtenáře.

databazeknih.cz/...

Dostávali jsme ji na konci první třídy, abychom se doma procvičovali ve čtení. V mém starém vydání jsou písmenka jako v jiných dětských knížkách, asi srovnatelná se Slabikářem. V antikvariátech se dá koupit asi od 25 Kč. Moc jsem to nesrovnávala. V knížce jsou jednoduché krátké texty, pár říkadel. A mnoho pěkných doprovodných obrázků. Občas i uvozovky u přímé řeči, ale celkově si myslím, že je to velmi vhodná kniha pro procvičení čtení.

hodnocení

TAk mladej má někdy trošku unavený zrak a nechce vůbec číst. Větší písmo už mu nevadí. Záludnosti v textu? Např několikery uvozovky v jedné větě, používání dosti neobvyklých slov, nekonečná souvětí apod. Prostě potřebuje se rozečíst na něčem jednoduchém, osvědčeném. Naprosto to vystihl naufrago.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]