Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Thaletova kružnice?

Od: petrr* odpovědí: 6 změna:
Zdravím, pomůžete mi někdo a napíšete nějaký postup, jak na to? Myslím, ze by se to mělo řešit přes Thaletovu kruznici, ale nevím jak :( dekuju moc.
Thaletova kružnice?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

TK je kružnice opsaná pravoúhlému trojúhelníku. Strana c je podle zadání úhlu proti pravému úhlu, tedy je to průměr kružnice. A pokud tc je tětiva kružnice z bodu C, tak už stačí jen kružítko. Úloha má nejméně 2 řešení.

doplněno 18.04.18 18:37:

Tak pokud tc je těžnice (omlouvám se, ta mě nenapadla), pak úloha nemá řešení.

hodnocení

3x

Pravdu má @satam. Tak, jak je psáno, nemá úloha řešení. Při pohledu do Vašeho rukou psaného textu mě napadlo: Malé c píšete podobně jako malé a. Nemělo být a=8cm? Potom by z toho vyšel krásný příklad na Thaletovu kružnici.

1. strana AB=c

2. střed strany c - S

3. kružnice (S, r=tc)

4. kružnice (B, r=a=8cm)

5. bod C v průsečíku kružnic

Ale to je jen spekulace. Jinak platí moje první a satamova poslední věta (v obráceném pořadí)

dominikbnp*
hodnocení

0x
Jasný, je to přes Thaletovku. Ud3lej si stranu c, tedy AB. Narýsuj její střed S, veď z něj kružnici o poloměru rovném délce těžnice tc, a pak z něj veď Thaletovku (poloměr SA). Tam, kde se protnou ty dvě kružnice, je bod C. Nezapomeň na všechna řešení na obě strany.
petrr*
hodnocení

Takže stred Thaletovky je kde?

Tak jsem se taky ztratil. Ze středu S vedu 2 kružnice o různých poloměrech a ty se protnou?

dominikbnp*
No jo, to je pravda. Asi to není těžnice tc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kružnice opsaná

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]