Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chci na učňák, rodiče mě tam nechtějí poslat

Od: tonh odpovědí: 17 změna:

Chci jít na SOU, ale rodiče mě chtějí dát na gympl, prý se učím dobře, ale já tam nechci. Říkal jsem, že si nástavbou dodělám maturitu, ale jsou neoblomní. Někdo mi ale musí vyplnit na tu školu přihlášku, tak co mám dělat?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

patronka*
hodnocení

4x

Moc dobře tě chápu, já to taky zažila. Moc jsem se chtěla vyučit truhlařině a pak si teprve udělat školu, jenže jsem měla vyznamenání a hlavně "co by tomu řekli lidi "... Našla jsem si sama učiliště, jenže mi nebylo patnáct a rodiče mi smlouvu odmítli podepsat. Nakonec mne proti mé vůli nacpali na průmyslovku, sice v oboru truhlář, ale to nemělo bez praxe velký smysl. Později jsem si udělala ještě stavební půmyslovku a i když jsem celý život sama pro sebe truhlařila, to vyučení mi stále chybělo. Dneska je mi sedmdesát, na svém tehdejším rozhodnutí bych nic neměnila a je mi jasné, že by se můj život ubíral úplně jinou cestou. Nevzdávej to, ještě můžeš rodiče přesvědčit, zkus jim povyprávět můj příběh. Mám dceru, které jsem umožnila vyučit se čalounicí, pak si udělala maturitu a stejně dělá řemeslo, protože ji nejvíc těší a je v něm vynikající.:)

lidus*
hodnocení

4x

"Neposlouchej, prosaď si vlastní názor". Také jsem si udělala to co jsem chtěla, přihlášku si podepsala sama. Jak to dopadlo? Studium jsem vzala od učiliště a všechno mi trvalo déle. Rodiče měli pravdu, kdybych ten učňák vynechala ušetřila jsem si 3 roky flákání, neb mezi slepími je jednooký král a tím jsem na tom učňáku byla.

Vyber si SŠ jinou než gympl.

hodnocení

3x

Dobrý den. Nemáte babičku, nebo dědečka, tetičku, strýčka, který jsou v dobrém rodinném vztahu s rodiči? Obraďte se na ně s prosbou, aby Vám pomohli. Hledejte pomoc u příbuzných, co mají vliv na Vaše rodiče. Dělejte všechno proto, aby jste se dostal na učňák, kam chcete jít. Proč? Zkušenost z vlastní rodiny. Chlapec se učil, bez učení, celou dobu samé jedničky, sportovec. Chtěl jít na automechanika. Rodiče i učitelé, bude to gympl. Chlapec šel na gyml. Vystudoval vejšku. Nyní má vlastní autoservis, zaměstnává lidi, když má chuť, tak se hrabe v autě, dělá mu to potěšení. Držím palce. Viky

rv*
hodnocení

3x

Poslechni rodiče. Zatím máš schopnost do sebe snadno vstřebávat nové vědomosti a k tomu potřebuješ inspirující prostředí. Později s větším rozhledem se klidně vrátíš i k něčemu manuálnímu, ale už na vyšší úrovni.

barbakan*
hodnocení

0x

Asi jsou tvrzení: Dokud tě živíme...

Poslechni je a později si nějaký obor můžeš vybrat.

27.03.18 20:04
hodnocení

0x

Už zase?

hodnocení

0x

Nezáleží na rodičích jaké si vybereš povolání. Je to jen tvoje volba.

majsterjoe*
hodnocení

0x

Kompromis. Gympl ti stejně bude na nic, takže maturitu na odborné školy, co nějaká průmyslovka a podobně, co by tě zajímalo. A nebo zkus ten gympl a když ti to po roce nepůjde, vrátíš se třeba zpět na učkák kam chceš

hodnocení

0x

Znám dost lidí, co se vyučili, udělali si maturitu a pak i VŠ. A jsou na tom líp, než kdyby začali gymplem - praxe je důležitá!

Ale k tomu dotazu: zkus se poradit s výchovným poradcem na škole, požádat o spolupráci, o vysvětlení rodičům. Pokus se nalézt ve svém okolí lidi, o kterých jsem psala výše - co se nejprve vyučili...

Alespoň 2 příklady:

můj bratranec se vyučil zámečníkem, maturitu si dodělal při zaměstnání (pořídil si brzo rodinu) a později vystudoval i VŠ, jezdil po celém světě jako odborník

sousedka (velmi inteligentní, šikovná a pracovitá dívka) se vyučila cukrářkou (tenkrát jsem se dost divila - moc dobře se učila), opět maturita, nyní kariéra v horském hotelu

tomaslad*
hodnocení

0x

Poslechni rodiče. Myslí to dobře a jednou jim poděkuješ.

hoststary*
hodnocení

0x

Ve vašem věku, s vašimi zkušenstmi a představami je lepší poslechnout názor rodičů, kteří vás znají najlépe a připravují vás do života. Věřte jejich úsudku i když s nimi možná v tomto věku nesouhlasíte.

Bejvávaly doby, kdy vyučení v oboru byla výborná celoživotní kvalifikace, vyučení na vysoké úrovni, vyvážená teorie a spousta praxe už na učňáku i v praxi, kterou žádná průmyslovka nemohla poskytnout. I dnes jsou průmyslovky postavené hlavně na teorii, s praxí víc na odborných učebnách než v dílnách. Dílny jsou na průmyslovkách pouze okrajově, spíš hraní na písečku než odborný výcvik jako je na učňáku. Ale přesto by pro vás, když se dobře učíte, byla jakákoliv střední odborná škola SOŠ lepší než učební obor na SOU středním odborném učilišti.

Maturita: na SOU má maturita úroveň srovnatelnou s gymnáziem, s větší váhou na odborné předměty. Nedělejte si iluze, že maturita ve čtyřletém oboru s maturitou a výučním listem má stejnou úroveň jako na průmyslovce. To každý žák pozná při pokusu o studium na vysokých školách. Pokud nechcete na VŠ, tak taková maturita stačí.

Pokoušet se udělat si maturitu po vyučení je už těžké. Za 2 roky nástavby žáci nikdy nedosáhnou úroveň maturity nejen na SOŠ, ale ani ve čtyřletém oboru s maturitou. V minulém století bývala nástavba s maturitou po vyučení 5 let (slovy pět let) večerního nebo dálkového studia, tak si to porovnejte. Navíc, většina z vyučených z maturitní nástavby během prvního půl roku odpadne a maturitu si nedodělá. Pokud má absolvent opravdu kvalitní vyučení v žádaném oboru, je to víc, než maturita. A navíc, v nástavbě chybí odborné předměty, jsou to jenom čeština, matematika a angličtina a ještě na mizerné úrovni, aby to žáci nějak zvládli.

To by bylo lepší ještě po vyučení mít nástavbu na průmyslovce, ale ještě lepší by bylo jít hned po ZŠ na průmyslovku a snažit se pochytit co nejvíc z praxe, najít si zajímavé brigády už při škole a po maturitě si najít co nejlepší práci, co se týká praxe. Nebo při střídání zaměstnání pochytat co nejvíc zkušeností.

Závěr: asi bych doporučil dát na názor rodičů a podat si přihlášku na odbornou střední školu s maturitou a ve vyučovaném oboru se k teorii snažit pochytat co nejvíc praxe ve školní odborné praxi i vlastní práci a spolupracovat se spolužáky. Než podáte přihlášku, choďte na DNY OTEVŘENÝCH DVEŘÍ škol, ptejte se, dívejte se, porovnávejte, ptejte se jejich žáků, starších kamarádů a příbuzných. A dejte na radu rodičů, myslí to s vámi nejlépe :)

hoststary*

oprava věty Maturita: na SOŠ má maturita úroveň srovnatelnou s gymnáziem

danka86*
hodnocení

0x

Zajímavé, že se ptáš teď na konci března, když přihlášky na střední školy se podávají standardně do konce února *zed*

Nebo to se ptáš už s předstihem na příští rok?

lili*
hodnocení

0x

Na gymplu budeš mezi inteligentními. Mně totiž někteří mladí, co chodí do učňáků připadají přitroublí a chudí na duchu.Ale namachrovaní to ano. Budou ti lézt na nervy.Tak to prostě sleduji v těch dopravních prostředcích jejich komunikaci,chování.

Zkus to brát i z této stránky.Rodiče vědí,že máš inteligenci,vědomosti.Nechtěj se někde zakopat,když nemusíš. Nejde jenom o ty 3-4 roky,kde budeš,ale potom co budeš dělat dál.Jestli se chceš mít-žít lépe, běž studovat.. Nebo jinou střední školu. Možná ale,že i ty jednou toto doporučíš svému dítěti.

hodnocení

0x

Paradoxní je, že máte právo nestudovat, ale nemáte právo si vybrat školu.

zpravy.idnes.cz/...

Zkuste je přesvědčit, ať vám dají přihlášku na učňák jako zálohu a pak to nějak dopadne.

liska5
hodnocení

0x

Ono taky záleží, co je to za výuční obor. Právě u té truhlařiny se dřív dalo po vyučení dělat v nějakém nábytkářském závodě. Dnes tam jsou automatizované výrobní linky a obsluha přes počítače. Když ale chcete dělat sám na sebe, tak musíte mít dílnu a peníze na drahé stroje. U automechaniků a elektromechaniků je taky ta tendence tištěných spojů a výměny celých bloků, místo součástky. Nebo kuchaři a číšníci. Jdou na to, že je baví vařit a viděli o tom v televizi. Pak nastoupí do práce a mají celý den na nohou / +horko, časový pres/ a pracují hlavně v době, kdy všichni ostatní mají volno. Nakonec to po pár letech vzdávají a dělají třeba zedničinu nebo jezdí s dodávkou.

Prostě musíte uvažovat hlavně o uplatnění po vyučení. Příklad: Jestli máte ten talent a víte, že budete celý život lidem stavět krby, tak běžte na kominíka či topenáře a v tomhle se specializujte natolik, že budete machr na pořadník.

Ne každý rok je otevřena nástavba k dodělání maturity! To pak je boj sehnat tu možnost. Později je člověk už v pracovním procesu a dělá to velmi těžko dálkově.

Já bych doporučovala střední školu s maturitou příbuznou tomu oboru, co vás táhne na SOU.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]