Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
mám hromadu různě dlouhých tyčí, od každé délky třeba i několik kusů. Pro výrobu potřebuji z těchto tyčí nařezat kusy, kterých bude několik různých délek s různými počty. Z jedné tyče je tedy klidně možno nařezat třeba tři různě dlouhé kusy a podobně, žádné omezení tu není. Jediným kritériem je množství odřezků, které zbudou z použitých tyčí. Tyče, které nebudou použity, se neuvažují. Potřebuji tedy navrhnout, jaké tyče se použijí a jaké kusy se z jednotlivých tyčí budou řezat, tak, aby odpad - součet odřezků - byl minimální. Mordoval jsem doplněk "řešitel" v Excelu, ale nepodařilo se mi uspět. Dokázal byste mi někdo pomoci?
Pokud mohu brát otázku takto:... řezat tak, aby odpad - součet odřezků - byl minimální... tak jen na okraj... je jedno, kolik kousků nařežu z jedné tyče, či jeden, nebo deset. Pokud začnu z jednoho konce, tak mi z každé tyče zůstane jen jeden odřezek, ten, z kterého už nemohu nic nařezat. Teda odpad - součet odřezků se bude rovnat počtu použitých tyčí... to je výsledek, který dostaneme, když to bereme jako součet kusů odřezků. V případě součtu délek odřezků je to trochu složitější.
Pokud je tato otázka myšlena jako poraďte, jak to mám v excelu sestavit, dříve mě takový špek provokoval tak dlouho, dokud jsem to nedořešil, ale teď už nechám to jiným... už na to nemám nervy...
Já myslím, že otázka bude spíš mířit na ten součet délek odpadků. to mi přijde logičtější. Pak půjde o nějaké lineární programování, takhle od oka, ale musím si to promyslet, ono to opravdu nevypadá nejjednodušeji (tedy pokud se tam nenajde nějaký trik). A mimochodem,ani to pojetí, že jde o to minimalizovat počet, ne součet, není tím tak úplně řešeno, protože z některé tyče nemusí zbýt žádný odřezek, a to ani nemluvím o tom, že daný postum neoptimalizuje počet použitých tyčí.
doplněno 07.05.10 13:40:A co se týče toho excelu, já bych řekl, že bude potřeba nejprve tu úlohu nejprve vyřešit teoreticky nebo ji alespoň zformulovat v matematických termínech a až pak s tím bude možné něco dělat. Například zformulovat algoritmus. Jeden by mohl vypadat tak, že bych postupoval jako hejkal, s tím, že bych nejprve, při daném pořadí, v jakém vyrábím tyče potřebné, obměňoval ty ze kterých řežu, a pak bych totéž zkoušel s jiným pořadím těch finálních tyčí. To by teoreticky mělo vést k nalezení optimálního způsobu, ale s počtem tyčí a výrobků z nich by počet kroků stoupal víc než exponenencialně, takže by ten algoritmus nakonec byl složitější než definitivní vyřešení hry v šach methodou brute force.
doplněno 07.05.10 13:54:Pardon, neumím číst, teď teprve jsem si uvědomil, že jde skutečně o množství od řezků, ne o jejich délku čili množství materiálu. To bude přeci jen jednodušší, jak naznačuji můj předchozí doplněk, ale tak jednoduché, jek uvedeno výše, to přeci jen není.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.