Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Optimalizace - minimalizace odpadu

Od: blackblister odpovědí: 2 změna:

Ahoj,

mám hromadu různě dlouhých tyčí, od každé délky třeba i několik kusů. Pro výrobu potřebuji z těchto tyčí nařezat kusy, kterých bude několik různých délek s různými počty. Z jedné tyče je tedy klidně možno nařezat třeba tři různě dlouhé kusy a podobně, žádné omezení tu není. Jediným kritériem je množství odřezků, které zbudou z použitých tyčí. Tyče, které nebudou použity, se neuvažují. Potřebuji tedy navrhnout, jaké tyče se použijí a jaké kusy se z jednotlivých tyčí budou řezat, tak, aby odpad - součet odřezků - byl minimální. Mordoval jsem doplněk "řešitel" v Excelu, ale nepodařilo se mi uspět. Dokázal byste mi někdo pomoci?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pokud mohu brát otázku takto:... řezat tak, aby odpad - součet odřezků - byl minimální... tak jen na okraj... je jedno, kolik kousků nařežu z jedné tyče, či jeden, nebo deset. Pokud začnu z jednoho konce, tak mi z každé tyče zůstane jen jeden odřezek, ten, z kterého už nemohu nic nařezat. Teda odpad - součet odřezků se bude rovnat počtu použitých tyčí... to je výsledek, který dostaneme, když to bereme jako součet kusů odřezků. V případě součtu délek odřezků je to trochu složitější.

Pokud je tato otázka myšlena jako poraďte, jak to mám v excelu sestavit, dříve mě takový špek provokoval tak dlouho, dokud jsem to nedořešil, ale teď už nechám to jiným... už na to nemám nervy...*bum*

Já myslím, že otázka bude spíš mířit na ten součet délek odpadků. to mi přijde logičtější. Pak půjde o nějaké lineární programování, takhle od oka, ale musím si to promyslet, ono to opravdu nevypadá nejjednodušeji (tedy pokud se tam nenajde nějaký trik). A mimochodem,ani to pojetí, že jde o to minimalizovat počet, ne součet, není tím tak úplně řešeno, protože z některé tyče nemusí zbýt žádný odřezek, a to ani nemluvím o tom, že daný postum neoptimalizuje počet použitých tyčí.

doplněno 07.05.10 13:40:

A co se týče toho excelu, já bych řekl, že bude potřeba nejprve tu úlohu nejprve vyřešit teoreticky nebo ji alespoň zformulovat v matematických termínech a až pak s tím bude možné něco dělat. Například zformulovat algoritmus. Jeden by mohl vypadat tak, že bych postupoval jako hejkal, s tím, že bych nejprve, při daném pořadí, v jakém vyrábím tyče potřebné, obměňoval ty ze kterých řežu, a pak bych totéž zkoušel s jiným pořadím těch finálních tyčí. To by teoreticky mělo vést k nalezení optimálního způsobu, ale s počtem tyčí a výrobků z nich by počet kroků stoupal víc než exponenencialně, takže by ten algoritmus nakonec byl složitější než definitivní vyřešení hry v šach methodou brute force.

doplněno 07.05.10 13:54:

Pardon, neumím číst, teď teprve jsem si uvědomil, že jde skutečně o množství od řezků, ne o jejich délku čili množství materiálu. To bude přeci jen jednodušší, jak naznačuji můj předchozí doplněk, ale tak jednoduché, jek uvedeno výše, to přeci jen není.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]