Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat zda jsem správné pochopil rozdíl mezi izoentropickým a adiabatickým procesem. Chápu to tak, že adiabatický proces nemusí nutně znamenat, že je i izoentropický? Když ve válci, který je dokonale izolován stlačím plyn, který nemá vnitřní tření, tak je proces vratný a tudíž izoentropický? Pokud ten plyn má vnitřní tření, je proces adiabatický (protože je taky dokonale izolován), ale zároveň není dokonale vratný, tudíž není izoentropický.?
V učebnicích není rozdíl mezi těmito procesy uveden, a když jsem se koukal na zahranični diskuze, tak se tam doslova hádali profesoři, phd a lidé z oboru termodynamiky a každý říkal něco jiného, až z toho byl guláš.
Dobrý den,Vaše odpověď na vlastní otázku je naprosto správná.Problém jste pochopil a pojmenoval v souvislosti
s I. a II. termodynamickou větou dobře.U adiabatickém ději mohou probíhat jak vratné,tak nevratné děje.Při vratném
adiabatickém ději se entropie soustavy nemění dS=dQ/T = 0 , a proto se ozačuje jako izoentropická .Více Vám
k tomu říci nemohu a ani němám co.
Jenom jedno- na přihloupé poznámky "anonyma" nemá smysl reagovat, myslím,že magnom mu to vysvětlil velice dobře.
S pozdravem fero
Anonym - Vaše poznámka není na místě. Já sice taky netuším, na co se tazatel ptá, ale že neumím odpovědět já, Vy, nebo 99% ostatních neznamená, že se tu najde někdo, kdo odpověď znát bude. A pokud pokládáte takovou otázku za zbytečnou, nikdo Vás nenutí jí číst nebo na ní dokonce odpovídat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.