Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Adiabatický X Isoentropický proces

Od: jha odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, chci se zeptat zda jsem správné pochopil rozdíl mezi izoentropickým a adiabatickým procesem. Chápu to tak, že adiabatický proces nemusí nutně znamenat, že je i izoentropický? Když ve válci, který je dokonale izolován stlačím plyn, který nemá vnitřní tření, tak je proces vratný a tudíž izoentropický? Pokud ten plyn má vnitřní tření, je proces adiabatický (protože je taky dokonale izolován), ale zároveň není dokonale vratný, tudíž není izoentropický.?

V učebnicích není rozdíl mezi těmito procesy uveden, a když jsem se koukal na zahranični diskuze, tak se tam doslova hádali profesoři, phd a lidé z oboru termodynamiky a každý říkal něco jiného, až z toho byl guláš.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fero*
hodnocení

2x

Dobrý den,Vaše odpověď na vlastní otázku je naprosto správná.Problém jste pochopil a pojmenoval v souvislosti

s I. a II. termodynamickou větou dobře.U adiabatickém ději mohou probíhat jak vratné,tak nevratné děje.Při vratném

adiabatickém ději se entropie soustavy nemění dS=dQ/T = 0 , a proto se ozačuje jako izoentropická .Více Vám

k tomu říci nemohu a ani němám co.

Jenom jedno- na přihloupé poznámky "anonyma" nemá smysl reagovat, myslím,že magnom mu to vysvětlil velice dobře.

S pozdravem fero

fero*

magdon,omlouvám se za překlep v mém příspěvku.

fero

hodnocení

0x

A proto chceš, aby se tu hádali skladníci ze šroubkárny?

Anonym - Vaše poznámka není na místě. Já sice taky netuším, na co se tazatel ptá, ale že neumím odpovědět já, Vy, nebo 99% ostatních neznamená, že se tu najde někdo, kdo odpověď znát bude. A pokud pokládáte takovou otázku za zbytečnou, nikdo Vás nenutí jí číst nebo na ní dokonce odpovídat.

rqwq

magdone, zřejmě jste nečetl celý dotaz, názory povolaných tazatel již zná, a jde se zeptat sem. Pochybuju, že mu jde o rozseknutí sporu na základě kapacity v oboru z poradte... Imho i skladník ve šroubárně si může přečíst Vergilia v originále.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]