Nejste přihlášen/a.
vnuk, snacha trápili internet, nenašli...
já mám poradnu, zkusím tady.
jeden výraz by podle mne seděl, nechci ale ovlivnit rádce...
Nejlépe mi sedí "apatie, lhostejnost". Teda pokud trváme na tom, vyjádřit stav jedním slovem. Tomu porozumí každý a každý ví, že takový člověk nebude vykazovat žádné nadšení. A co teda sedí Vám, hejkale. Na začátku jste psal, že nechcete nikoho ovlinit. Ono bude také záležet na tom, v jaké souvislosti to slovo použijete. Protože to může být celkově lhostejný člověk, který se bude stavět ke VŠEMU apaticky, je bez vnitřního elánu, nenadchne ho nic. A pak to může být člověk, který může být lhostjený jenom k tomu, co ho nezajímá. Ale pro jinou věc se dokáže nadchnout tak, že svou nenadálou činorodostí překvapí své okolí.
lhostejnost mi přijde slabé. Nadšení nese docela silný pozitivní náboj, kdežto lhostejnost je... prostě lhostejnost, nezájem. Spíše bych byl pro něco jako sklíčenost. I jdyž, co já vím.
Nojo a o tom to je. Permanentně sklíčený člověk je průšvih pro toho člověka. Pak nevyhnutelně následují deprese. A permanentně nadšený člověk je také průšvih, protože pak následuje umístění do ústavu pro choromyslné
. Proto si myslím, že velmi záleží na kontextu. Tedy kdy a v jakém případě - souvislosti, chceme vyjádřit opak nadšení a od toho se bude odvíjet, které slovo použiji, aby co nejlépe vyjadřovalo situaci.
Dobrý den, internet vydal své a výběr je pestrý (viz odkaz). Zdravím!
hejkal - už jste si zde vybral výraz, který "sedí"?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.