Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny.
Mám jeden problémek, nevím si rady s jedním příkladem, jedná se o teplotu, ohřev vody, níže vám celý příklad napíšu:
Plavčík si všiml, že za slunečného dne, kdy slunce svítilo po dobu t=10 hodin, se v bazénu o hloubce h=2,5m zvýšila teplota oproti oblačnému dni. V brouzdališti, které má stejné rozměry jako bazén, ale hloubku jen h2=0,4m, se teplota zvýšila t2=11 stupňu celsia.
a) Jak velké teplo musí dodat sluneční záření na každý m2 plochy na toto zvýšení teploty? <--- POTŘEBUJI POMOCI
b) Jak se ten den zvýšila teplota vody v bazénu? <--- POTŘEBUJI POMOCI
c) Jak celká část energie záření se odrazila od vodní hladiny, jestliže výkon slunečního záření, které během jasného letního dne dopadá na zemský povrch, odhadneme na 950W na 1m2? Výsledek vyjádřete v procentech <-- JIŽ MÁM UDĚLÁNO
No, tak ten metr čtvereční v tom brouzdališti při hloubce hladiny 0,4 m má pod sebou 400 litrů vody na zahřátí. Tedy 400 kg. Tuto vodu máš teda zahřát o 11 kelvinů. Měrná tepelná kapacita vody je 4180 J / (kg.K). Takže to bude 4180.400.11 = 18392000 J, neboli 18,392 MJ.
V bazénu je to jednoduché - hloubka je 2,5 m oproti 0,4 m na brouzdališti. Tedy 2,5/0,4=6,25x více vody. Stejné teplo, takže 6,25x menší změna teploty. 11/6,25=1,76 kelvinu zvýšení.
Je to tak, jen s tím rozdílem, že vy ve škole počítáte asi se stupněm Celsia a měrná tepelná kapacita v tabulkách je v kJ/kg.C. Takže ti to vyjde podle rovnice Q = m . c . (t - to), dosazením 400 . 4,18 . 11 a výsledek je 18 392 kJ. Stejně jako nahoře, ale jinak jednotky.
Ale on tam nepíše Celsius, ale stupeň Celsia. A s tím se naprosto běžně setkáme v praxi a na ZŠ nás snad ani nic jiného neučili. Pojem termodynamická teplota jsem slyšel až na SŠ. A myslím, že o radu žádá dítě právě ze ZŠ, ne středoškolák nebo inženýr. Nic to nemění na faktu, že řešení obou je v pořádku. To první pro SŠ, to druhé pro ZŠ. Pseudo nepseudo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.