Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Vhodná destilace k ethanolu

Od: lukyn88 odpovědí: 12 změna:

Zdravím chemiky,

vyrobil jsem si doma ethanol v roztoku a, potřebuji poradit, jaká destilace je nejlepší pro jeho získání? Jednoduchá určo ne, tak nevím, zda je lepší frakční, či nějaký "reflux", o kterým si nejsem jist, jak přesně funguje.

A pokud by stačila frakční destilace, tak zda se na varnou baňku nasazuje kolona dle Vigreuxe, Grahamův kondenzátor či Allihnův kondenzátor, či který je na "reflux"? Četl jsem mnoho článků, a všude to je různé, tak se ptám vás.

A samozřejmě vím, že lze získat jen 95% ethanol, že tvoří azeotrop s vodou.

Díky, Lukyn.

 

 

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

jabraka*
hodnocení

3x

Při koncentraci azeotropu etanolu s vodou je potřeba použít několika násobnou destilaci.Totéž je vlastně destilace s použitím rektifikační kolony,kde každý stupeň je další destilace.Lze to nahradit kolonou,trubicí s náplní skleněných korálků,kde reflux-zpětný tok destilátu .obohacuje páry alkoholu.Kolona se nastaví tak,aby na vrcholu kolony se udržovala teplota těsně pod 82 stC.Pak koncentrace par bude zhruba 80 :20.Následuje chladič a výsledná koncentrace alkoholu může být až 80%

JABRAKA

lukyn88
hodnocení

Díky, to je taky dobrá odpověď ;) Prý můžu získat i 95%, ale jak jsi psal, při použití několika destilací.

 

hodnocení

0x
avatar totak
Řád fóra poraďte , zakazuje navádět k porušování zákona a domácí výroba alkoholu je v rozporu se zákonem o lihu. Asi tak :)
lukyn88
16.03.18 10:46
hodnocení

Ok, chápu ;)

 

kepler*
hodnocení

0x

Je mi jasné, že vydestilovaný alkohol přihlásíš ke zdanění, ať z toho stát něco má ;). Takže klidně destiluj. Předem ale upozorňuju, že destilát z laboratorního skla moc pitelný není. Reflux se nejlíp realizuje zpětným chladičem, tzn. část par se nechá zkondenzovat a vrací se zpět do varné baňky. Páry se tak obohacují o žádaný destilát a lze tak dosáhnout vyšší koncentrace. Čím vyšší refluxní poměr, tím koncentrovanější destilát. Později pozor při zavazování tkaniček, hrozí fraktura jater! *pivo*

lukyn88
hodnocení

Ale já ho nechci pít ;) Alkohol nepiju, chci ho použít na další pokusy... :)

 

oxidan*
hodnocení

0x

Používám jako destilační kolonu 60 cm zpětný Dimrothův spirálový chladič a docela to funguje :) Jinak pozor, první destilující kapalina, "úkap", obsahuje dost methanolu (teplota varu cca 65°C).

lukyn88
hodnocení

Jj, ten by nemusel být špatný. Ale ten nemám, tak to zkusím kolonou dle Vigreuxe, tou by to taky mělo jít. Ještě mám Grahamův kondenzátor a Allihnův, ale myslím, že Vigreuxův bude nejlepší...

Ano, vím, vše co půjde do 65°C, musí jít pryč, to je methyl ;)

jabraka*

Aby se dodržely destilační podmínky,je potřeba mít v místě do vstupu chladiče teploměr.teplotu topení udržovat tak,aby na teploměru byla teplota varu etylalkoholu.Tedy 82 stC.Pokud teče něco a není dosažena tato teplota,destilují níževroucí zplodiny.Jakmile teplota vzroste,pak jde voda.Předky se použijí na mytí,zqadky shromažďujeme a jdou zpoět do příští destilace.Pokud se ale vede kvašení správně,obsah metylalkoholu je minimální.Také na konci kyseliny octové. a vyšších alkoholu.

JABRAKA

alfi

Doporučuji k prostudování knihu "Lihovanictví 2" , je to bezvadná "učebnice" i když ze staré doby, ale postupy , kolony a schémata chemických aparatur vč. popisu jsou velmi OK ! Já na jejím základě třebas postavil "aparaturu" , která dovedla za 20hodin oddenaturovat (3 denaturanty) kontinuálně (bez přečerpávání do jiné jímky) celou cisternu na kamionu 22m3 , etanolu + denat. Vše bylo na dvounápravovém vleku, nezávislé na vnějších zdrojích energie - ale šlo je připojit. Při destilaci (většího objemu) Vás přitlačí ke zdi především cena energie nutné pro ohřev destilace. Já jsem to proto řešil částečnou vakuovou destilací s konstantním podtlakem , a doregulací teploty CCA kolem 35°C - bylo jednodušší regulovat destilační teplotu, než podtlak (to platilo v době před 20ti lety, dnes už je technika snímačů a senzorů jinde...), ale úspora energie byla téměř čtyřnásobná. To bylo super. Hlavně to nezahřívej na otevřeném ohni!

-plynový sporák! Alfi.

 

oxidan*
hodnocení

0x

Ještě jsem kdysi v časopisovém článku četl, že první destilát se nazývá "lutr" a teprve ten se podrobuje druhé destilaci, jejíž destilát se dělí na úkap (methyl), jádro (vlastní destilát) a dokap (složky destilující výše nad teplotou varu EtOH, přiboudliny apod.).

 

oxidan*
hodnocení

0x

A pokud počítám správně, tak když uvážím 1500 ml kvasící směsi v 2 litrové baňce a úmrtí kvasinek cca při 8% etanolu, tak mi při hrubém výpočtu vychází jako výtěžek jen něco okolo deci špiritusu.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]