Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
poprosila bych Vás, abyste mi poradili jak nakreslit nekonvexní čtyřuhelník. Já vím aspon jeden úhel musí být větší než 180º. Ale já mám měřítko jen do 180º. Půjde to?Moc děkuji...
Jistěže to půjde. K přímému úhlu přidáte (přičtete, dorýsujete) ještě další stupně. Určitě jste se učili rýsovat úhel větší než 180°.
Tak třeba takto:
Chcete narýsovat např. úhel 226° . Narýsujte si úhel 180°, přiložte správně úhloměr (čárku k vrcholu úhlu atd.) a najděte na něm např. úhel 46°. Vyznačte úhel jako součet (180 + 46)° = 226°.
Tak samozřejmě máte špatný název otázky. Odhlédnu-li od toho, tak bych postupoval třeba takto: zvolil bych úsečku AB a nad ní bych zkonstruoval dva rovnoramenné (to jen pro zjednodušení) trojůhelníky Pokud budou v opačnách polorovinách daných přímkou AB, vytvoří konvexní čtyřůhelník, pokud ve stejných, ten původně vnitřní úhel menčího z nich o velikostni α < 180° se náhle stane vnějším ůhlem čtyřůhelníka, jehož vnirřní ůhel bude mít velikost 360° − α > 180° a hle, nekonvexní čtyřůhlmík je na světě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.