Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neurčitý integrál

Od: tompok76* odpovědí: 9 změna:

Ahoj, prosím o vysvětlení. Jak lze pří neurčitém integrálu pochopit rovnost
∫ t^3 (1-t^2]dt = ∫ t^3 -t^5 dt
děkuji za odpověď, Tomáš

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
No prvoplánově je to prostě roznásobení, jen jste tam vynechal některé závorky, mělo by to být
∫ t^3 (1-t^2)dt = ∫ (t^3 -t^5) dt .
Snad je to to, oč vám jde; víc k tomu mohu napsat třeba toto:
každá primitivní funkce k funkci f(t) = t^3 (1-t^2) na R je zároveň primitivní na R k g(t) = (t^3 -t^5) a naopak (protože funkce fa g jsou si identicky rovné.
Je to již srozumitelné?

tompok76*
hodnocení

JJ, už jsem to pochopil, jde pouze o roznásobení. Hledal jsem v tom nějakou zapeklitost :)

děkuji Tomáš

hodnocení

0x

Tak to jsem rád, že jsem pomohl.

Rozepisoval jsem se proto, že jsem si nebyl jist, kde je prolém, jestli ti třeba nejde v nějaké souvuslosti o nejednoznačnosr primitivní funkce, resp, o to, že je jednoznačná až na konstantu. To není zase až tak úplně jednoduché, když se třeba pokusím pošítat integrál z tg x per partes, mohu se dočkat překvapení:

∫tg x dx = ∫(sin x/cosx)dx =(cos x)/(cos x) - ∫cos x * (-sin x /[-cos^2 x])dx = 1 + ∫tg x dx

z čehož plyne (po převedení ∫tg x dx na jednu stranu) závěr

0 = 1

který je na první pohled nesprávný; a teď co s tím? Je tam někde chyba? Schválně ponechám otázku na chvíli otevřenou, jestli na to přijdeš.

tompok76*
hodnocení

-ln(absolutní hodnota(cos(x))+C

si myslí můj program, já se na to podívám za chvilku :)

tom

tompok76*
hodnocení

-ln(absolutní hodnota(cos(x))+c

tompok76*
hodnocení

na konci je nutné vyměnit 2 závorky za 3, neboť napotřetí je tam vkládát nabudu :)

No to je správný výsledek toho integrálu, ale to neodpovídá na otázku, v čem (a zdali vůbec) je chyba v mém výpočtu. (Mimochodem, nejjednodušší cesta k výše uvedenému výsledku vede přes větu o substituci.)

tompok76*
hodnocení

∫tg x dx = ∫(sin x/cosx)dx =(cos x)/(cos x) - ∫cos x * (-sin x /[-cos^2 x])dx = 1 + ∫tg x dx

∫tg x dx = ∫(sin x)/(cos x)dx = (sinx)/(cosx) - ∫ -cosx * sin^-1 x dx a dále jsem pokračoval... použil jsem per partes asi 5 krát a nějak jsem se cyklicky zamotal... doufám, že to nedostanu u zukoušky :)

doplněno 05.05.10 10:21:

Pravděpodobně... je substituce řešením
U per partes se páté užítí per partes začalo opakovat...

Tom

PS: matika je velká legrace :)

Co se týče té vynechané závorky - máte pravdu, ale pocopil jsem to.

A k tomu per partes: to k cíli nevede, protože výsledek je, jak patrno, převedení ∫tg x dx na ∫tg x dx; ten druhý řádek je špatně, tam jste zapomněl derivovat sinus v prvním členu. Celý vtip, nea ktereý jsem se ptal, je v tom, že skutečně vyjde 0 = 1, ale je to správně právě díky nejednoznačnosti integrálu, prostě 0 = 1 až na konstantu.

Jinak; pokud vám ta první odpověď pomohla, nemusíte se bát ji ohodnotit bodově :)

A přeji úspěch u zkoušky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]