Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stále dostávám elektrické šoky

Od: zoufalymuz odpovědí: 18 změna:

Ahoj,

potřeboval bych poradit - předem říkám, není to fake - poslední týden/10 dní dostávám denně několik elektrických šoků a to hlavně od kočky, když ho hladím po srsti, tak pak mi dá vždy ránu a když se o mě otřel o nohu, tak se mi tepláky úplně "přilepili" k noze. Navíc tenhle víkend jsem dostal šok ještě od kamarádky a teď od židle, což už mě fakt děsí.. nemá někdo ponětí, co se to k sakru děje? vím že občas si lidi dají "ránu" ale tohle? Prosím vyhněte se hloupým ale vtipným odpovědím, fakt mě to děsí a fakt se to děje.. Děkuju

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Ano, jsou to výboje statické elektřiny.

elektrina.cz/...

hodnocení

3x

Může za to mrazivé počasí, při kterém je velmi suchý vzduch a dobře izolující podrážky. Tělo se při pohybu třením o cokoliv nevodivého (oblečení, koberec, židle, kočičí srst...) nabíjí statickou elektřinou a přes nevodivé boty se náboj nemůže svést do země. Takže když se přiblížíte k vodivému uzeměnému předmětu, náboj se přes něj vybije (dojde k jiskrovému výboji). Je to nepříjemné, ale nic to neudělá. Nebezpečné to ale může být třeba ve výbušném prostředí (jiskra dokáže zapálit třeba benzínové páry, nebo zemní plyn), případně takový náboj dokáže odrovnat elektronické přístroje (stačí neopatrný dotek). Jakmile se změní počasí (vlhkost), měl by tenhle úkaz zmizet.

72mona3*
hodnocení

2x

Mě se to poslední dobou také děje (i bez kočky), tak jen klid. Nejspíš jsou teď pro to nějak lepší podmínky. Tak to bývá, někdy je dlouho klid, no a teď to mezi námi pořád jiskří :-D

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, na tomto jevu je zajímavé, že "ji člověk koupí" na místech, kde to ani neočekává (není tam zavedená elektřina a materiál je nevodivý). Já jsem to často pociťoval na eskalátorech, kdy jsem to cítil od gumového madla (a jezdit bez držení je zase nebezpečné). Člověk se lekne, ale naštěstí to není pro něho nebezpečné. Zdravím!

ladinpraha*
hodnocení

2x

Možná by stálo za to podívat se, z jakého materiálu je oblečení, které nosíš.

radajz*
hodnocení

1x

Nic si z toho nedělej, tohle počasí tomu nahrává. Jak tu padlo, je to statická elektřina. Já i moje kolegyně v práci jsme tohle zrovna dnes taky řešili. A pozorujeme to zhruba stejně dlouho, jako ty.

zoufalymuz
hodnocení

Moc děkuju.. asi jsem měl opravdu více dávat pozor na fyzice

jp
hodnocení

0x

Já dostávám výboje od kliky a dokonce i od vodovodní baterie nebo snad to jde z vody? Docela mě děsí, že mi probíjí voda...

jp - ne, nejde to z kohoutku, tím méně z vody. Jde to naopak z Vás na ten kohoutek. Vaše tělo se třením o cosi nabíjí statickou elektřinou a ten náboj se z Vás přes uzeměný kohoutek vybíjí do země. Zdrojem vysokého napětí jste Vy, ne kohoutek.

hodnocení

0x

Mně to dělá taky, třeba mě kopne vozík v obchodě nebo chci rozsvítit lustr a rovnou likviduji žárovky a vyhazuji pojistky. Zrovna dnes se mi to stalo a to je ještě dobrý, protože bývaly časy, kdy jsem za týden zlikvidovala 3 žárovky a pak jsem určitou dobu šahala na vypínač botou. Chtělo by to uzemnit - přes léto dělám na zahradě, tak nic přes zimu aspoň chvíli něco upravuji v květináči - pomáhá to. Prostě UZEMNIT SE.

Sisi - Elektrikou v nejrůznější podobě se zabývám cca 1/2 století (většinu toho času profesionálně), ale ještě jsem neviděl případ, že by výboj statické elektřiny dokázal zničit žárovku, nebo vyhodit pojistky (pokud teda nepočítám úder blesku, což je taky statická elektřina ;)). Pokud k něčemu takovému u Vás dochází, má to příčinu jinde a bylo by dobré nechat odborně prohlédnout elektroinstalaci.

zajixxx*
hodnocení

0x

Nestávalo se mi to, ale příjdu do práce, otevřu skříňku, kovový háček a plesk xD... Ale opravdu, kdo to teď pociťuje je to tím super počasím... *blee*

slon
hodnocení

0x

Tak to jsem rád, že nemusím vyhodit novou pracovní vestu. Připisoval jsem to tření v umělině v podšívce.*smich*

iz*

Umělina na to může mít vliv.

marttinna
hodnocení

0x

To se mi stávalo před léty. Když jsem se dotkla kovových trubek na květinové stěně tak jsem se divila kdo se mě chce zbavit. Pak mi 1 elektrikář řekl že je to z podrážek z takových umělogumových nazouváků od wietnamců co jsem nosila. Koupila si nazouváky kvalitní v lékárně a ejhle,už žádné elektr. výboje nejsou.

alfi
hodnocení

0x

Uzemnit kočku za ocas, přítelkyni za... , židlí nešoupat...! Je to fakt statická elektřina (co se nabije šoupáním něčeho o něco...), není to nic zdraví škodlivého. V márketech běžně "kopají" vozejky, který tlačíme po umělých podlahách, a tím se "nabijí" - a přes naše tělo se vybijí - i přes boty, kapacita chodidel-bot k tomu dostačuje, že pocítíme výboj. Nic to není, jenom taková sranda . Alfi.

hodnocení

0x

Mrzne, je suchý vzduch, problémy se statickou elektřinou jsou větší.

lova
hodnocení

0x

*smich*Jsem pokladní ve firmě a "pecky" dávám pravidelně zákazníkům,kteří tam platí. Už z toho máme i legraci. Prý: doufám,že mě dnes nezabijete?Jak jim vracím peníze nastane prsk,ale to je rána. Je to kdykoli v létě , v zimě..

Už jsem si myslela,že jsem divná jenom já.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]