Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úprava goniometrického výrazu

Od: jan* odpovědí: 8 změna:

Jaký bude postup řešení sin2x - 1 / cosx -1
lomená čára=děleno

doplněno 28.02.18 20:08:

cosx je bez -1 popletl jsem to

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Napiš ten výraz znovu celý a správně. Z toho, co jsi napsal, nejsem moudrý.

jan*
hodnocení

sin2x - 1 / cos2x

jan*
hodnocení

sin(nadruhou)x - 1 / cos(nadruhou)x
Úprava goniometrického výrazu

hodnocení

0x
Použij goniometrickou jedničku. Výsledek je mínus jedna.
jan*
hodnocení

Já nevím co stim udělat pak ve tvaru sin2x - sin2x -cos2x / cos2x ... -sin2x - cos2x je -1 a co pak udělám s sin2x/cos2x
Ta 2 je mocnina na mobilu mi to nejde napsat nad to
Ty první dva sin2x se zruší (taky píšu mobilem)

hodnocení

0x

Takže znovu a lépe.

Chcete upravovat zlomek, v jehož čitateli je výraz

sin² x −1

a ve jmenovateli

cos² x.

Tak nejprve k označení. Dost dobře nemmůžete nehradit zlomkovou čáru lomítkem. Je mi jasné, že se zobrazením zlomkové čáry máte zde technické problémy,ale zlomková čára, krom toho. že funguje jako pokyn k dělení podobně jako lomítko, také nahrazuje závorku. Takže chcete-li místo ní užít lomítko. musíte ho tou závorkou doplnit, nemúžete tedy napsat

sin² x −1/cos² x

když chcete , aby ve jmenovateli byl dvojčlen, to žádná poznámka nespraví. Použitelné řešení je dát zde čitatele do závorky, tedy třeba

(sin² x −1)/cos² x

Možná se vám zdá ta vysvětlující větička "lomená čára=děleno" dostatečně jasná a pochopitelná. V tomto konrétním případě (v čitateli dvojčlen, ve jmenovateli monočlen) s trochou dobré vůle to pochopit lze, ale co třeba výraz

x + sin² x −1/cos² x? Má to být x + (sin² x −1)/cos² x nebo (x + sin² x −1)/cos² x?

A teď k vašemu problému. Vy jste výraz (sin² x −1)/cos² x upravil jako (sin² x −sin² x −cos² x)/cos² x

to je v pořádku a to jsem měl na myzli, ale následně jste znovu místo −sin² x −cos² x dával mínus jedničku, čímž jste se doztal zpět na začátek. Já měl na mysli, že sečtete první dva členy čitatele a dostanete se k rovnosti

(sin² x −sin² x −cos² x)/cos² x = ( −cos² x)/cos² x

Pomohlo?

jan*
hodnocení

0x
Dobrý už tomu rozumím nedošel mi jeden detail při počítání

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]