Nejste přihlášen/a.
Jaký bude postup řešení sin2x - 1 / cosx -1
lomená čára=děleno
cosx je bez -1 popletl jsem to
Takže znovu a lépe.
Chcete upravovat zlomek, v jehož čitateli je výraz
sin² x −1
a ve jmenovateli
cos² x.
Tak nejprve k označení. Dost dobře nemmůžete nehradit zlomkovou čáru lomítkem. Je mi jasné, že se zobrazením zlomkové čáry máte zde technické problémy,ale zlomková čára, krom toho. že funguje jako pokyn k dělení podobně jako lomítko, také nahrazuje závorku. Takže chcete-li místo ní užít lomítko. musíte ho tou závorkou doplnit, nemúžete tedy napsat
sin² x −1/cos² x
když chcete , aby ve jmenovateli byl dvojčlen, to žádná poznámka nespraví. Použitelné řešení je dát zde čitatele do závorky, tedy třeba
(sin² x −1)/cos² x
Možná se vám zdá ta vysvětlující větička "lomená čára=děleno" dostatečně jasná a pochopitelná. V tomto konrétním případě (v čitateli dvojčlen, ve jmenovateli monočlen) s trochou dobré vůle to pochopit lze, ale co třeba výraz
x + sin² x −1/cos² x? Má to být x + (sin² x −1)/cos² x nebo (x + sin² x −1)/cos² x?
A teď k vašemu problému. Vy jste výraz (sin² x −1)/cos² x upravil jako (sin² x −sin² x −cos² x)/cos² x
to je v pořádku a to jsem měl na myzli, ale následně jste znovu místo −sin² x −cos² x dával mínus jedničku, čímž jste se doztal zpět na začátek. Já měl na mysli, že sečtete první dva členy čitatele a dostanete se k rovnosti
(sin² x −sin² x −cos² x)/cos² x = ( −cos² x)/cos² x
Pomohlo?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.