Nejste přihlášen/a.
V jistém zdroji jsem našel návod na pokus – příprava ethanolu kvašením cukru. Kvasná směs byla definována:
700 ml vody
80 g cukru
4 g dusičnan draselný
2 g chlorid hořečnatý
2 g dusičnan vápenatý
2 g dihydrogenfosforečnan draselný
15 g droždí
Zajímalo by mě, zda není těch solí nějak moc, zda je to dobrá kombinace a jestli nejsou lepší nějaké jiné soli.
Předem díky za odpověď.
Stejně jako jiné jednobuněčné organizmy potřebují i kvasinky v živném roztoku zajistit biogenní prvky.Především fosfor.Potřebují dále dusík a draslík.Doplňkově hořčík a vápník.Kvasinky budou produkovat alkohol i bez tohoto doplňku.
Myslím,že tyto prvky by se daly zkombinovat jednodušším způsobem.Pokud dáme dusičnan vápenatý a fosforečnan draselný,máme obsaženy hned čtyři prvky.A to by mělo stačit.Pokud se týká výtěžnosti,pekařské droždí obsahuje kvasinky,které snesou jen 8% alkoholu,při vyšší koncentraci hynou.Použijeme -li kvasinky vinné,mohou fungovat i v alkoholu 12% a výnos je tedy větší.
JABRAKA
Díky za objasnění. A pokud jde o uvedené váhové množství těch solí - je to akorát, málo nebo naopak hodně?
Jak jsem řekl,kvasinky budou fungovat i bez těchto solí,i když mv čistém roztoku cukru asi není,čím by se nastartovaly.Dal bych ty dva,Ca(NO3)2 a KH2PO4 trochu navýšit a určitě to bude fungovat.V drogeriích je ke koupi jako živná sůl i vinné kvasinky jsou na trhu běžně. vmd-drogerie.cz/...
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.