Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Jak sestrojit osu souměrnosti u trojúhelníku? A ještě jak sestrojit všechny výšky trojúhelníku a vypočítat jeho obsah? Byla jsem nemocná a učivo nechápu. Děkuji.
Ono tak trocghu záleží na vstupních údajích, na tom, co pokládáme za daná, a taky na tom, co vlastně hledáte.
Když dotaz zní "jak sestrojit", očekával bych, že mám obrázek. Mohu mít ale analyticky zadán trojůúhelník třeba velkostí stran, nebo jedné strany a úhlů přilehlích, nebo souřadnicemi vrcholů, nebo i jinak, a tím se pak řídí další postup.
A co hledáme? Píšeš sestrojte osu souměrnosti. Ale řeho? Jak výče píše Satam, obecný trojůhelník není osově souměrný; lze ovšem konstruovat osu jeho stran, případně osy jeho úhlí; související otázka by mohla být "sestrojte trojúhelník souměrní k zadanému podle nějaké zvolené prímky. " No a obsah trojůhelníka lze vypočítat různě, taky podle toho, co je zadáno. Takže tohle není jedna otázka, ale v podstatě osnote kapitoly o trokúhelnících. Tak jen k obsahu: někalé vzorečky uvádí právě satam (použitelní jsou pro kaýdou výšku, neje pro tu na nejdelší stranu) a pokud bych znal všechny strany, mohl bych uřít i Heronův vzorec (brali jste ho?)
Obecný trojúhelník nemá osu souměrnosti, tu má jen trojúhelník rovnoramenný, příp. rovnostranný. Osa souměrnosti rozděluje trojúhelník na dva zrcadlově stejné díly. Výška trojúhelníka je kolmice spuštěná z vrcholu trojůhelníka proti přeponě (nejdelší straně) na tuto přeponu. Obsah trojúhelníka se vypočítá podle vzorce O = p x v/2 (O - obsah, p - délka přepony, v - délka výšky). Použil jsem nestandardní zkratky pro lepší pochopení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.