Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Eskalátory neboli?

Od: bozena1 odpovědí: 7 změna:

Pěkné odpoledne přeji,

věděl by někdo, jak se správně píší jezd-cí schody? s krátkým nebo s dlouhým i? Popřípadě, jak je možné to které tvrzení odůvodnit. Je mi jasný fakt, že přípona přídavného jména je dána tím, jestli dané přídavné jméno odpovídá jeho skutečné povaze (žehlicí prkno nic nežehlí, proto není žehlící). Jak je to ale se schody, které skutečně jezdí, jsou tedy skutečně jezdící?

Děkuji všem za čas.

Božena

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Asl takle: jedná se o eskalátor , který lze jinak nazvat pohyblivé nebo jezdicí schody Jakožto zařízení se budou psát s krátkým i. Mohou být v klidu nebo i v pohybu. V tom druhém případě budou jezdící s dlouhým i, Budou to tedy jezdící jezdicí schody.

Vystihl jsi to naprosto přesně;)*smich*

hodnocení

3x

Nejsou. Jsou to totiž pojízdné schody. Nikoliv jezdi/ící schody... ;)

bozena1
hodnocení

Děkuji za reakci :)

Tak jsem se nadtím znovu zamyslel a přiznám se, že pod označením "pojízdmé schody" se mi vybavuje spíše zařízení, které je mobilní jako celek, nšco jako štafle na kolečkách.

Na druhou stranu "jezdicí schody" ač ho užívá naoříklad wikiperie a níře jsem se k němu přihlísil, mi moc hezké nepřipadá. (Slovník pro eskalátor užívá termín pohyblivé schody.)

Eskalátory neboli?
Eskalátory neboli? #2

Nejsou to pojízdné schody, jsou to pohyblivé schody, popř. jezdicí schody. Další vysvětlení uvedl velice přesně kartaginec.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]