Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám takový problém. Mám udělat referát na přírodopis na dvě stránky ve wordu o ptácích. Začla jsem jenže se mi tam vše nevejde a nevím jak to udělat abych tam měla vše. Máme zadáno i číslo písma což je 12. A NESMÍME přetáhnout víc jak dvě stránky. A když jsem se ptala kamrádky tak mi odpověděla že tam též nemá všechno a ať si s tím nedělám hlavu, jenže já bych ráda dostala jedničku. Takže se vás chci zeptat jak byste mi doporučili ten referát jakoby "rozvrhnout". Děkuji za odpověď předem.
Dobrý den, patrně to bude chtít text zredukovat jen na to podstatné a zkrátit, t.j. pročistit a proškrtat. Pravidlo na dvě stránky musíte dodržet, tak uberte na obsahu (a rozvitosti či košatosti vět). Zdravím!
ben by měl dostat bod Trefil to přesně.
Zkuste váš referát napsat trochu tak, jak se píší taháky. tedy pouze to hlavní, podstatné. Pokud to má být referát, který budete číst, budou to muset být věty, které mají smysl, ale přesto se dají zkrátit. Pokud do má být jeno osnova, podle které se bude hovořit, stačí pouze stručné odkazy
Abyste se vešla přesně do dvou stránek, můžete text smrsknout tím, že budete dělat delší odstavce, text můžete roztáhnout tím, že po odstavci odentrujete a uděláte mezeru mezi odstavci.
S šířkou textu a řádkováním asi moc dělat nebudete, to máte asi zadané přesně.
Tak dejte do úvodu větu, že toto téma je tak obsáhlé, že se zaměřím pouze na ptactvo třeba z našeho regionu. Je přece každému jasné, že nelze vtěsnat kolibříky, alky, slepice, sovy, pelikány a orlosupy do dvou stránek. Jestli si můžete zvolit, o čem psát, tak já bych si zkusila vyhledat a sepsat nějaké ty ptačí zajímavosti. Opsat systém, a dělení na takové a takové je zdlouhavá nuda. Uvedla bych ptačí rekordy, jako nejmenší, největší, nejrychlejší letci i běžci, nejzajímavější hnízda, největší vejce, nejdelší trasy tahů, u kterých jsou mláďata nejdéle, kteří patří k nejchytřejším, létají nejvýš, žijí v ledových pustinách, které naučíš mluvit,atd. To vám neřekli, na co se v práci zaměřit?
Kláro,
co kdyby sem vložila screenshot svého referátu ve formátu JPG. Možná společně přijdeme na to, co bys mohla zkrátit nebo upravit.
Písmo není "číslo" 12, ale velikost 12. Norma pro většinu písemností stanoví velikost 10 až 12. Ale i s tím se dá trošku "kouzlit" > tím, že použiješ vhodnou rodinu písma. (Nepoužívej Times New Roman ani Comic Sans > tato písma jsem do obrázku vložila jenom pro ilustraci.)
K odpovědi HostaStarého: Já bych neradila "formátovat" dokument "natahováním" odstavců ani vkládáním prázdného řádku mezi odstavce. Aby se text dobře četl, je lepší dát přednost kratším odstavcům. Odsazení odstavců i řádkování je lepší řešit pomocí stylů, nikoliv "odentrováním". V případě dlouhého textu by se dalo použít řádkování "1", ale pokud bude referát číst v hodině, bude lepší použít řádkování "1,5".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.