Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet strany rovnostranného trojůheln

Od: danca16* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, jak vypočítat délku strany rovnostranného trojúhelníku, pokud znám pouze 1 výšku? Děkuji za rozumné vysvětlení :)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Rovnostranný trojúhelník, jak název praví, má všechny 3 strany stejně dlouhé. Z toho vyplývá, že má shodné i velikosti všech 3 úhlů. A protože součet všech úhlů v trojúhelníku je 180°, připadá na jeden úhel kolik? Znám tedy velikost výšky, velikost úhlu, vím, že výška dělí stranu trojúhelníka na 2 poloviny a znám goniometrickou funkci (sinus). Už to dáte dohromady?

Vzorec je tady, ale Vy si ho potřebujete odvodit.

Samozřejmě sprývně; jen bych do toho ale raději nemontoval ggoniometrické funkce, stejně jejich hodnoty se zde nakonec určují pomoci Pythakorovy věty. Jako nejlepší mi zda přijde kombinace amperova zdůvodněni s satamovým postupem, který bych o trochu prodloužil:

a = 2/3½v = 2*3½v/3,

aby se odmocnina nepotloukala zbytečně ve jmenovateli.

pro kartaginec: Škoda, že tě už nemohu ohodnotit*plac*

hodnocení

2x

a2 = (a/2)2 + v2

v2 = a2 - a2/4

v2 = 3/4a2

a2 = 4/3v2

a = 2/3-2v

a - strana rovnostraného trojúhelníka, v - výška rovnostranného trojúhelníka

Snad jsem někde neudělal chybu, přece jen jsem už skoro 40 let ze školy.

V posledním řádku sqrt(3) ≠3-2

sqrt(3)=31/2

Amper má samozřejmě pravdu. Přesto dávám bod vzhledem k tomu, žepostup je správný a jde zřejmě o překlep. , místo exponentu mínus dva má být jedna polovina

Děkuji oběma za opravu. Přece jen 40 let od školy bez praxe v matematice je znát;)*smich*

figurek*
hodnocení

0x

Rovnostranný trojúhelník má všechny tři výšky stejné a všechny tři úhly mají 60o

Délku strany spočteš tak, že výšku podělíš kosinem půlky úhlu.

a=h/cos(30o)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]