Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čištění jodu po elektrolýze KI

Od: lukyn88 odpovědí: 3 změna:

Ahoj chemici,

chci se zeptat, zda jde vyrobit úplně čistý jod elektrolýzou nasyceného roztoku KI, prováděnou v U-trubici, kde nezabráním míchání roztoků vatou, nechám jí provádět úplně do konce, a pak směs jodu a KOH po elektrolýze nechám vysušit na misce, a po odpaření vody budu výslednou směs zahřívat, aby jod vysublimoval na baňku s ledovou vodou?

Logicky by měl vysublimovat jen čistý, elementární I2 a zbytek by měl zůstat na dně, že? Zda to je dobrá cesta na výrobu elementárního jodu v domácích podmínkách, či je nějaká lepší...

Díky moc. Lukyn.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ahoj Lukyne.

Ten tvůj postup je podle mého názoru poněkud náročný na zařízení a výtěžek je též otázkou. Tvoje čištění jódu sublimací je taková klasika, ale chybí zde dosušení. To se většinou provádí v exikátoru s náplní taveného chloridu vápenatého. Vlastní přípravu bych zjednodušil oxidací jodidu draselného roztokem peroxidu vodíku, chromanu, dvojchromanu (oba jsou vysoce toxické látky) nebo manganistanu draselného v kyselém prostředí. Oxidačního činidla je lepší nepatrný přebytek. Pokud něco víš o stechiometrii, spočítej nejdřív navážku, připrav roztoky a po smíchání komponent ponechej jód vyloučit nejlépe přes noc. Přeji úspěch.

lukyn88
hodnocení

Ahoj,

možná je náročný, ale chtěl jsem si pohrát, tak jsem to dělal takto ;) Další způsob vypadá taky pěkně, ale s chromanama a dichromanama nechci mít nic společného, tak příště zkusím ten peroxid či manganistan. Ty se mi zdají bezpečnější... Ale díky za další způsob ;)

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud mám k dispozici vodní směs jodu s jiným minerálním roztokem,vytřepu v dělicí baňce jod do nějakého nepolárního rozpouštědla - toluenu,nebo chloroformu.Po usazení v dělicí baňce vypustím roztok jodu a vodní vrstva zůstane v baňce.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]