Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Muzu zvladnou vs bez gymplu?

Od: nechapuuznic odpovědí: 13 změna:
Blizi se 1. brezen a hodne lidi se jeste rozhoduje na jakou ss pujde. Ja to mam nastesti zasebou. Spousta decek pise do ruznych diskuzi a prosi o radu. Proto zde pisu i ja. Docela me totiz ty rady zarazi. Sam jsem na odborne stredni skole, v prvnim rocniku. Na zakladni skole me kvuli me inteligenci a velmi dobremu prospechu hnali na gympl, ale ja jsem o dalsi 4 roky zakladky nestal a vybral si zamereni, ktere je mi blizsi. Kazdopane me tedy zarazi odpovedi, kdy to vypada pomalu tak, ze bez gymplu muze clovek zvlandout vs jenom velcie tezce se strasne namahavym utrpenim. Vazne to tak je? Mne se zda, ze spousta dnesnich odbornych skol se snazi svoje zaky take pripravit na vs (takyze tam jde skoro cela trida) a nemyslim si, ze by to nemeli zvladnout, kdyz za sebou nemeli maturitu z gymnazia. Ale mozna se mylim. Vim, ze minimalne v poslednim rocniku je potreba zamakat a obstarat si doucka aspon na matematiku, ale stale me zarazi, ze z odborek jsou mnohem horsi... Copak to nezavisi na cloveku? Myslim, ze i z gymolu jsou jedinci, kteri tu vs nezvladli...

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

4x

1) Gymnázium nejsou další 4 roky základky.

2) Samozřejmě, že to závisí na člověku. Ale na začátku VŠ (alespoň té mé) se berou všeobecné univerzální základy: matematika (a ne jedna), fyzika, třeba i chemie, ... a to je to největší síto studentů, tady právě skončí prakticky všichni z učebních oborů a hodně z odborných SŠ, gymnazisti mají zřejmě určitou výhodu. Jakmile dojde na odborné předměty, gymnazisti mají potíže, ostatní středoškoláci je zvládají snadno, učňové už prakticky nejsou. Ke konci VŠ už je to nové pro všechny, ale zbyli už stejně jen ti, co opravdu chtějí dostudovat a už prokázali dostatečnou odolnost, úmrtnost už je nízká. Jinak - znám učně, který dokončil celou VŠ, znám gymnazistu, který nedokončil první rok.

nechapuuznic
hodnocení

Asi neodpovis, coz pochopim, protoze je to osobni otazka, ale jakou vs studujes/studovals?

mina*
hodnocení

2x
Ahoj, já vystudovala střední zdravotku, naprosto nepochopitelně (hlavně pro ostatní) jsem se vydala studovat chemii. Na Bc. jsem získala červený diplom, za pár měsíců mě čekají Ing. státnice. Jsem typ člověka, co potřebuje věcem rozumět, aby se je naučil, šprtat se zpaměti mi nikdy nešlo a na téhle škole to ani nejde. :)
Takže.. můžeš studovat co jen chceš. :) Nenech se odradit.

hodnocení

1x

Nesmysl. Pokud půjdeš na VŠ příbuzného oboru jako ta tvoje střední, zvládneš ji mnohem snadněji, než gymnazisti - prostě budeš mít nezanedbatelný náskok.

A i když obor změníš, nebudeš mít proti gymnazistům žádnou podstatnou nevýhodu.

Přesně jak píše Jethro... pokud bude VŠ zaměřena podobným směrem jako střední, tak máš výhodu. Já byl na střední a pak si časem udělal VŠ... nejdřív Bc. a pak Mgr. A byl to úplně jiný obor, než na střední.

hodnocení

0x

Záleží z jaké odborné střední školy chceš jít na určitou vysokou. Jestli stejného zaměření, bude to snadnější, než na odlišnou vysoko školu. Z technické se třeba špatně přechází na farmacii.

sebod*
hodnocení

0x

Ahoj. Kdysi jsem šla ze SŠ na VŠ. První rok byl masakr, chyběly mi základy např. z matiky. Musela jsem to dohnat. Druhý rok už docela šel. Třetí a čtvrtý byla brnkačka - samé odborné předměty, které mně šly.

xy
hodnocení

0x

Asi záleží, na jakou VŠ se pak přihlásíš. Na ekonomce jsem třeba viděla, že lidi ze středních ekonomek měli problémy s matikou, některé kamarádky vyletěly, a to na VŠE byla matika celkem lehká a jen v prváku. Na technických školách to bude asi s matikou , fyzikou např. těžší z odborné školy

pu®

Vidíte, co člověk, to názor. Já kdysi v mladické nerozvážnosti ( :-D ) taky myslela, jak budu studovat VŠE. Šla jsem z jazykově zaměřeného gymplu, matika mě bavila a šla mi. Prvák na VŠE matematický porod, nezvládala jsem - protože jsme měli na matiku šílence z matfyzu, který nějak zapomněl dělat rozdíl... Ale nakonec jsem prošla. Co ovšem nešlo, bylo účto. Nic mi to neříkalo. Tam lidi z ekonomky váleli. A matika jim taky šla. Zato základy filosofie a jazyky nezvládali...
A v odpověď tazateli: vystudujete, když budete chtít. V ničem jiném to není. Znám kluka, který se vyučil truhlářem (nevím přesně, jak se ten obor jmenuje) a tak strašně moc chtěl studovat archeologii na VŠ, že se další rok připravoval a dneska šťastně vykopává a čistí štětečkem... Jde jen o motivaci a chtění. Mimochodem já z VŠE odešla, a to jsem "papírově" měla dokonalé předpoklady :) Mám nakonec VŠ úplně jiného směru.

liska5
hodnocení

0x

Jak na kterou!?! Na gymplu máš všechny předměty v takovém rozsahu, abys byl připraven na VŠ. Dá se říct, že až tam pochopíš, co který předmět obnáší. Tím, že volíš odbornou školu, třeba průmku, OA, hotelovku, mohou Ti chybět na přijímačky na VŠ znalosti třeba z biologie, chemie, matiky, zeměpisu, dějin,...

verkak*
23.02.18 15:20

:)

verkak*
hodnocení

0x

S čím jsem se teď potkala já, je kam jít po Bc. Ráda bych pokračovala ve studiu v magisterském programu, a ejhle, naše škola nedostala akreditaci. Tak sháním, kam si podat přihlášku, aby studium bylo navazující. Ono to není jenom o střední a pak o vysoké, je také důležité si zjistit informace, jestli má potencionální vysoká škola navazující studium (magistra). Na to jsem zapomněla já:).

hodnocení

0x

Podle toho, jakým stylem píšete, byste to mohl zvládnout.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]