Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co dělat, když se syn nechce učit

Od: vivi odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,moc bych potřebovala poradit. Mám 15-letého syna s neukončeným základním vzděláním. Dostal se na učební obor, ale vůbec nemá snahu se učit, je mu všechno jedno, svoji budoucnost nechce řešit. Přes časté absence nebyl v prvním pololetí klasifikován, bude přezkoušen. Ani teď ovšem nějakou velkou snahu neprojevuje. Řekl, že ho učení nebaví. Jak mám postupovat dále, pokud by nechtěl nadále studovat?

Moc děkuji za odpověď a radu.

vivi

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoststary*
hodnocení

4x

Zkuste se domluvit přímo s mistrem (učitelem) v SOU, mají tam jistě i nějakou výchovnou poradkyni, zkuste syna rozebrat společně a najít nějaké řešení tak, aby se "chytil". Změna prostředí ze ZŠ na učiliště je pro spoustu mladých zvláštní a musí se s novým prostředím, vztahy mezi spolužáky i dospělými a celým režimem dne a plněním povinností nějak srovnat a přestat vzdorovat jen kvůli tomu, že se nechce podřídit.

Nebo když se nechce podřídit, má svobodu rozhodování a když se nebude učit, půjde pracovat a bude těžko hledat práci, kde by měl havaj jako když je za školou, kdy nemusí nic, doma dostane najíst, má kde spát, má svůj počítač, mobil a nic mu nechybí. Nějak musí pochopit, že je dobré přechod z dětství do dospělosti ustát.

Po prvním pololetí se už vztahy mezi spolužáky mírní a začnou vzájemně kamarádit a spolupracovat. Nejhorší je, když se chytí závadových jedinců, nebo party, která just vzdoruje a strhává ostatní a i když by se někdo chtěl začít učit, nechce zradit partu a škodí sám sobě.

Ve škole mají kluci v oborech E nebo H velmi málo teorie, kterou se mohou naučit, nikdo je nepřetěžuje, problém je v tom, že se jim nechce učit. Co je může bavit, je odborný výcvik, praxe. Když je začne chození do dílen nebo do praxe bavit, je vyhráno. Kluci se začnou učit, kamarádit spolu a nechtějí propadnout, protože by o tuto novou kamarádskou skupinku přišli (pokud nemají jinou partu mimo, která je strhává k záškoláctví).

V minulém století bylo docela motivační tak zvané "kapesné", které učni dostávali podle prospěchu a docházky a tak nechtěli kvůli absenci nebo špatným známkám přijít o peníze. Možná by se dal syn motivovat podobným domácím kapesným podle dobré docházky a prospěchu.?

hoststary*

Zkuste také synovi vysvětlit, že když nebude pokračovat v učení a ať bude někde pracovat, nebo ne, bude muset platit sociální a zdravotní pojištění a bude muset z něčeho žít.

Vysvětlete mu, co to je kvalifikace, vzdělání a jaké jsou možnosti v oboru, který se momentálně učí. I kdyby ho učení vůbec nebavilo, je lepší, aby do dospělosti někde byl, získal nějakou, jakoukoliv kvalifikaci a pak už se rozhodne, co bude dělat. Třeba ho jeho obor začne bavit, nebo ne, a najde si jiný, ale bude mít "papír" na nějakou kvalifikaci

Například na řidiče není žádná střední škola, takže řidiče je možné dělat s jakýmkoliv vzděláním a samozřejmě s řidičským průkazem. Takže když by chtěl jezdit, musí počkat do osmnácti. A na jakoukoliv jinou práci bez výučního listu bude mít stejné šance jako zahraniční dělníci, kteří jsou v naší zemi na práci a jak je vidět na stavbách a jinde, jsou ochotní pracovat i v sobotu v neděli, dělat přesčasy, jen aby si vydělali. Takže teď má ještě šanci získat výuční list v nějakém oboru a až se trochu rozkouká v životě, bude se mu hodit.

I kdyby byl vyučený topenář nebo pokrývač nebo řezník, může dělat něco úplně jiného, například údržbáře nebo správce někde na horské chatě, mít stánek s občerstvením, jezdit s autem, rozvážet zboží z e-šopů, udělat si rekvalifikaci na rehabilitačního pracovníka, dělat skladníka ve velkoobchodu (těch hal už je na polích víc než kukuřice, jsou snad všude a jsou plné skladníků, kteří na to nemají školu, mají jakékoliv jiné vzdělání (nebo také ne)).

hodnocení

3x

Když se nechce učit, může jít pracovat:

NOZ § 35

Nezletilý, který dovršil patnáct let, se může zavázat k výkonu závislé práce podle jiného právního předpisu. Jako den nástupu do práce nesmí být sjednán den, který by předcházel dni, kdy nezletilý ukončí povinnou školní docházku.

Je tedy možné uzavřít pracovní smlouvu nebo DPP/DPČ i když nezletilý nemá ukončenou povinnou školní docházku, ale jsou splněny podmínky zákona.

hodnocení

3x

Moje strší dcera také měla náběh na takový přístup. Sebrala jsem ji všechno, co sebrat šlo. Počínaje kapesným, přes nějaké oblečení. Dokonce jsem její talíř obrala o to, co měla ráda. S komentářem, že kdo nepracuje, nevydělá a nic si nemůže dovolit koupit. Její prací je učení a když se neučí, nepracuje, tedy nemá. Pomohlo to. Po čase se to vrátilo a to dostala takový výprask, že to bylo kruté. A zakončila jsem to: Můžeš si jít stěžovat! Klidně! Sociálka tě umístí do dětsého domova. Bude nám oběma lépe. ;) Dnes už je babičkou a pracovat a hospodařit opravdu umí. Ví, že na každou korunu musí popracovat.

lucie*
hodnocení

2x

Já tohle řešila u známých.Posílali mě několikrát do pokojíku za mladým,at mu domluvím.Celkem na mě dal,má mě jako kamarádku a myslím,že i tajnou lásku.Šla jsem na něj stylem-co chce dělat za povolání?nikdo jsme se nechtěli učit,ale ten papír(nějakou školu)musí mít,tak prostě svět funguje...bohužel všude na vesnici viděl,že se dá slušně uživit prací v lese nebo jezdit kamionem a školu nepotřebuje.No a taky nakonec kamionakem je,vydělá si a hlavně nemá sklony pít,což by při práci v lese s kolegy měl.Takže horko,těžko dodělal základku,ale byl to boj,takže Vás chápu.

Jak jsem chodila do školy já,tak kamarád na to taky kašlal,měnil učňáky jak ponožky,docházka strašná i známky.Potom jeho matka pohrozila,že jej přihlásí na učňák,kam chodí děti ze zvláštních škol (nevím jak se přesně nazývá)ale jsou to obory kuchař číšník,prostě aby našli uplatnění i tihle mlaďoši.To už narazila jeho hrdost*smich*že by se měl zařadit mezi takové studenty a najednou všechno šlo.*smich*

Zkuste najít někoho,kdo by mu domluvil,kamaráda,rodinu,prostě nějakou autoritu,probrat to kamarádsky a rozumně,popřípadě psychologa.Pro tresty,zarachy,nedávání kapesného,výhružky...moc nejsem.Z vlastní zkušenosti vím,že se člověk akorát sekne ještě víc.Manžel dodnes své matce vyčítá její hysterické období,když chodil do školy.Bylo to peklo pro oba,oba zaseknutí a hysterické výlevy byly na obou stranách.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]