Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přijímací zkouška na gymnázium

Od: katerin* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

prosím o pomoc při řešení otázky 15 u přijímacího testu na 8leté gymnázium. Zadání viz obrázek.

Moc děkuji!

Přijímací zkouška na gymnázium

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Kamarádka 1500 - úkol 15.2: Výpočet není správný. Otázka zní, kolik tmavých kostek obsahuje hradba.

15.3 - nápověda: Stále se střídá blok tvořený malou věží, hradbou, velkou věží a hradbou. Kolik těchto bloků se postaví z udaného počtu kostek? Kolik věží je v bloku?

Primárně zní otázka, co je to hradba. Tak, jak to píšete, vypadá to, že hradba jsou ty kostky, oddělující věže;Pdle zadání je hradba celá ta stavba. asi to tak myslíte a jde jen o překlep, ale je to trohchu matoucí. S touto výhradou ale samozřejmě s vaším upozorněním souhlasím.

.

Ano, Kartaginče, také mě pak po čase napadlo, že jsem u části příkladu měla napsat celá hradba a u další části příkladu část hradby. Ale zároveň se mi zdálo, že už tak jsem napověděla až dost a že pojem hradba, se všemi věžemi a střílnami, je snad dostatečně znám. A pokud se někdo nad mým nepřesně napsaným slovem hradba pozastaví, bude to někdo chytrý, kdo si umí hrát se slovy. :)

Vím, že nejen v matematice a v logických úlohách jsou slova a slovíčka mimořádně důležitá... Už se stalo. A tazatelka už se snad dopočítala.

No já jsem to tak pochopil a dodal jsem, že celkově s příspěvkem naprosto souhlasím; ta drobounká poznámka pramení z mého puntíčkářství. A ostatně, níže upozorňuji na použití Vaší klasifikace i na poslední problém.

iv®
hodnocení

0x
Pokud si to neumíte představit, nakreslete si obrázek a postupujte dle zadání. Je lepší když na to přijdete sama. Pak nebudete mít problém s takovou úlohou při přijímacím řízení. Můžu Vám tady sice napsat správné řešení, ale neudělám to. Zkuste přemýšlet.
katerin*
hodnocení

tipuji, že 14 kostek, odpověď je ale 15.

iv®
Výsledek u 1. Je opravdu 15. Počítáte špatně.
katerin*
hodnocení

pak prosím o radu, pokud můžete

iv®
Hradba s 10 věží... malá věž má 1 bílou kostku, velká 2 bílé. Hradba má 5 malých a 5 velkých věží. 1x5 =5 + 2x5=10...10+5= 15
katerin*
06.02.18 13:38
hodnocení

díky!

kamaradka1500
hodnocení

0x

Ahoj, pokusím se ti pomoci. Jsem v 6. třídě. Takže cv. 15.1 - Nakresli si 10 věží po pořadí jak jsou bez té tmavé kostky která dělá hranici. A spočítej si to. Odpověd je 15 bílých kostek.

Cv. 15.2 jak sis nakreslila ty věže nemusíš ani počítat po jednom atd. Prostě víš, že v každé kostce jsou 2 tmavé čtverečky a máš 10 věží. Takže 2 krát 10 = 20.To je odpověd.

Cv.15.3 myslím, že to je 14, ale nevím.

iv®
3 je 38. Ale bylo by vhodnější aby na to tazatelka přišla sama.
kamaradka1500

Mohu se zeptat jak jste na to přišla? Nechápu to prostě..

iv®
Logika...pokud to nechápete a nemyslím to špatně, nakreslete si to. Rozpracujte úkol grafický a uvidíte. Jinak odpověď pod náma Vám hodně napovídá.

K bodu 3.1 bych doporučil zvažovat , kolik kostek obsahuje "blok", jak ho popisuje výše @bimbam, a následně zjistit, kolik takových bloků lze postavit ze 171 kostek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]