Nejste přihlášen/a.
Dobré odpoledne, je tu někdo, kdo se vyzná ve spacifikování rodičů? Potřebovala bych poradit.
Už během tohoto měsíce, bych měla podat přihlášky SŠ. Já jsem byla doposud rozhodnuta a své rozhodnutí měnit nechci, jen rodiče jsou proti tomu. Vybrala jsem si SŠ Zdravotni a Gymnazium, které je jazykově zaměřené. A právě proti gymnaziu jsou vyzaseni, táta mi navrhnul cestovní ruch, ale na ten jsem chtěla někam jinam, když už. Tady není dobrý a moc se mi na tu školu nechce..., když jsem si prohlížela stránky a vše, kolem toho, tak mě tam nic nenadchlo a chodit 4 roky na školu, na které se nebudu cítit dobře a možná bych i po 3 měsících odešla úplně, tak mi přijde zbytečné, abych se vůbec snažila vyplnit přihlášku s touhle školou.
Nevíte, jak domluvit doma? Je to jenom přece moje rozhodnutí a na tu školu budu chodit já.
Děkuji předem za rady.
@julca - Jen rodiče furt, že gympl je na nic...
Já jim na jednu stranu rozumím - čtyři roky jsou dlouhá doba, může se stát ledacos, proč na VŠ nepůjdete a pak je aspoň nějaká odbornost při hledání práce plus.
Otočte to - ptejte se rodičů na argumenty jejich (rozumné - ne "protože jsme řekli!") a zkuste se nad nimi zamyslet. Přála bych vám, abyste se uměli dohodnout.
tak tazatelka upřesnila, že jde o zdravotnické lyceum, tedy nikoli o odbornou školu v pravém slova smyslu. lyceum je taky "jenom" přípravka na vysokou a zdravotnické profese mají přesně specifikované požadované vzdělání, lyceum na ně nestačí. z tohoto pohledu mi přijde nesmyslné trvat na tom, že lyceum ano a gympl ne ale jak přesvědčit rodiče neporadím, moji rodiče kdysi moji volbu respektovali a stejně tak já respektuji volbu svých dětí.
Bez hádek a kraválů si uvědom, proč chceš školu, kterou sis vybrala. A těmi argumenty přesvěč rodiče. Musíš vědět, co je na té škole a pak na zaměstnání, na které tě škola připraví, dobrého. Co tě na tom láká. Ale neztrať nervy. V klidu argumentuj!
Juli, to jsou hodně dobré argumenty! A to, že čeština není tvůj rodný jazyk, to tedy klobouk dolů! To jsi opravdu dobrá. Budu ti držet palec, aby se ti podařilo tátu dostat na svou stranu. Je možné, že on si netroufá dívat se příliš vysoko. Ale ty ano a já věřím, že se ti to povede.
Hodně štěstí!
U zdravotnického lycea jsem nemusela argumentovat vůbec.
U Gymnázia.
1. Je to volba, která mě nejlépe připraví na VŠ, na kterou chci jít.
2. Šla bych do anglické třidy, jazyky zvládám dobře. Tohle by mě posunulo ještě výš.
3.Táta se mě zeptal, jak to budu mít s českým jazykem. (Podle učitelů na ZŠ bych měla mít zvýhodnění, vůči ČJ na SŠ, kvůli tomu, že jsem cizinka a že Čj neovládám ještě na 100% perfektně. Poslední dva roky chodím na doučování a učitelka mě chválí, že se rychle učím, známku z čestiny jsem měla za 2.) Na to jsem mu odpověděla, že se dva roky neučím češtinu, abych šla na kuchařku nebo číšnici, jako máma. Krom toho, ta čeština mi někde ještě plave občas, ale to se dá ještě pochytit a vylepšit.
4. Mám tam pár kamarádů i z vyšších ročníku, budou ochotní mi cokoliv vysvětlit. kdybych potřebovala.
5. Pořáda se několik vyměných (vyměnných?) pobytů v Anglii, Španělsku, Rusku, Italii, Německu, Francii aspoň 2 krát do roka.
6. Citím se na to, připravuji se intenzivně 3 krát týdně, i běhěm práce (brigády) se učím, nebo počítam matematiku a když něco nechápu, i tam mně to vysvětlí.
7. S dojížděním není takový problém, jako na cestovní ruch.
Julko, v bodě tři chybně argumentuješ. Neměla by ses vymezovat vůči mamince,
která práci, jíž – zdá se – pohrdáš, vzala kvůli tomu, aby ses ty jenou měla lépe,
abys mohla studovat a jednou mít i lépe placenou a méně namáhavou práci než ona.
A to nemluvím o tom, že řada lidí VŠ studovala zbytečně, protože končí na pozicích pro SŠ, zatímco jíst budou lidé potřebovat pořád.
Jinak máš velmi dobré argumenty. Jen se více zaměř na tu češtinu → ve třídě s jazykovým zaměřením mohou být vyšší nároky i na češtinu.
Zeptám se jinak , Po zdravce chceš jít na VŠ? Pokud ne, tak to znamená, že i po gymplu nemáš zájem studovat dále, tak dávám rodičům za pravdu. Jsi-li rozhodnuta, že vejšku studovat chceš, tak první volba by měla být gymnázium.
Bohužel v tomhle si budeš muset poradit sama. Já jen mohu říci, že stoprocentně schvaluji tvůj výběr, hlavně pokud máš dobrý prospěch. Gymnázium ti umožní postup na jakoukoli vysokou školu, odborné školy tě v tom docela dost omezují.
Třeba když takových názorů tady budeš mít více, změní tví rodiče svůj postoj.
Asi snad nebyla věc, co bych o zdravotnickém lyceu nebo gymnaziu neřekla, byla jsem na obou školách, všechno si s profesory řekla a byli nadšeni, že jsem tak rozpálena na učení na jejich škole.
K tvé argumentaci: Kdyby to šlo, dám ti 10 bodů. Problém bude možná i v tvém původu (cizinka), rodiče se na věc dívají nejspíš jinak než češi.
Nerada ti beru iluze, ale je lepší si vybrat buď gymnázium nebo odbornou školu. Různé "slepence" (nebo jde o dvě různé školy?) podle mých zkušeností jsou horší než školy s jedním zaměřením.
Jak víš, že se na škole, kterou ještě neznáš, nebudeš cítit dobře?
Diskutuj s rodiči dále, ale argumentuj věcně a rozumně.
Jestli ti táta navrhnul cestovní ruch na místo zdravky, tak bohužel musím konstatovat, že táta asi není normální (za předpokladu, že jsi studyjní typ a nehorzí riziko, že bys třeba neodmaturovala). Poptávka po takovém zaměstnání je téměř nulová. Ten kdo má dneska cestovní ruch se v 90% (což je velké číslo) se neuživí. Mám kolem sebe x lidí co toho dneska litují, že nešli studovat něco jiného.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.