Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co si myslíte o ekonomicko technickém oboru?

Od: mojeee odpovědí: 12 změna:
Nedávno jsem tady slyšela o ekonomicko technické spš a přijde mi to zajímavý. Myslíte, že to má dobré uplatnění? Bydlím v Brně a tady je taková škola s tímto oborem pouze jedna. Maturuje se tam z ekonomickych oborů a ze strojírenství.
Odborné předměty co se tam učí:
Výpočetní technika
Ekonomika
Účetnictví
Daně
Praktické podnikání
Makreting
Obchodní korespondence
Technická administrativa
Technická dokumentace
Základy výroby
Strojírenství
Kontrola měření
Ta škola se mi líbí a pokud vím, tak se z tohoto zvládli šikovní jedinci dostat na podnikatelskou fakultu a třeba na IT nebo jiný technický obor na VUT. Vím, že minimálně bakalare mají. Každopádně, kdyby se něco stalo a já nemohla nebo nechtěla na VŠ, tak snad mám uplatnění? Dneska jsem si pár věcí zajišťovala a prý je to rozhodně lepší, než klasická obchodka a že v každé fabrice jsou ekonomická oddělení, kde jsou praveze ti lidi z obchodek a když mají posoudit nějaký technický cosi, tak ví prd a spíš mě by vzali. (To mi řekl člověk úplně z jiné spš, kde ten obor ani není.)
Co si myslíte vy?
výtka
Upozornění od sys ladinpraha 14. 02. 2018 15:37:09
! Pravidlo Z6: je zakázáno pokládat stejnou otázku vícekrát po sobě.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

3x
Já si nemyslím, že je taková škola k ničemu. Naopak, podle mého je jakákoliv škola se zaměřením lepší než gymnázium.
Pokud se budete chtít dostat později na VŠ, také máte dostatečný výběr.
Ano, z gymplu máte možná víc možností a nejspíš lepší matematiku, fyziku, ale zase vás na gymplu minou ekonomické předměty a praktické. A nemyslete si, ty taky dovedou studenty potrápit.
A pokud se na vysokou nechystáte, je maturant z podobné školy lépe připraven na budoucí uplatnění, kdežto gymnazista má nulovou kvalifikaci.
Na druhou stranu konkrétní školu neznám a nedovedu posoudit, jestli má kvality, které očekáváte.
Rozhodně si ale nemyslím, že pouze technik je cenný člověk a ekonomicky vzdělaný člověk je bezcenný blb, takové názory ignorujte.
vilik*
Já ještě rozvedu to směrováni na gymnázium.
Sám jsem na něj chodil. A gymnázium (obecně, ne pokaždé to samé) navštěvovala i manželka a tři z našich sourozenců a jejich partnerů. Což už je zajímavý vzorek. A zajímavé je, že ani jeden z nás by gymnázium nezvolil znovu nebo jako školu pro své děti, které mimochodem máme všichni ve věku, kdy s nimi školy vybíráme nebo jsme vybírali nedávno.
Přijde nám neúměrné to, jaké nároky na učení a volný čas škola klade a jaké má její absolvent potom možnosti. Přiznáváme to, že dítě je možná v lepším kolektivu než na jiné škole (ovšem s nevýhodou, že dítě bude s větší pravděpodobností chodit do třídy s dětmi lépe situovaných rodičů, bude mít pravděpodobně dražší školní i mimoškolní aktivity apod.).
Koneckonců je to vidět na školních srazech, na našich bývalých spolužácích, které částečně známe či se o nich (i v souvislosti s výběrem škol pro potomky) bavíme. Na jedné straně necelá polovina vysokoškoláci, z nichž pouze část z nich by měla opravdu na VŠ výhodu gymnázia oproti studiu školy se zaměřením. Asi největší skupina spolužáků působí jako pedagogové. A na druhé straně mezi maturanty z poměrně těžké školy najdeme pár prodavaček, je mezi námi zedník-živnostník, pár asistentek po absolvování různých nástaveb ekonomického zaměření, také prodejce pojištění, pracovnice pošty, hotelový personál a jeden městský a jeden státní policista.
Omlouvám se za dlouhý koment, ale myslím, že se k tématu hodí.

hodnocení

1x

Myslím, že jakákoliv odborná škola je lepší, než gymnázium. A kombinace technika-ekonomie se mi docela líbí. Dá ti základy dvou oborů současně. Ona každá střední škola ti stejně dá jenom ty základy. Skutečná odbornost se získává až praxí.

kepler*
hodnocení

0x

Podle mého názoru je takový uměle vytvořený obor studia naprosto nadbytečný. Buď j e člověk technik a může být užitečný, nebo můžeb být blb a studovat ekomii.

mojeee
hodnocení

Tak nadbytečný možná podle někoho být může. Ale mě hlavně zajímá, jestli se po něm dá zaměřit na nějaký obor na vš a jestli má když tak uplatnění. Což vlastně asi spíš vědí lidé, kteří se v této sféře pohybují a ví jak to chodí na různých místech viz. zmíněná fabrika atd...
Učitelka mi říkala, že je to dobrý obor a firmy by mě chtěli. Názor dalšího učitele jsem.už napsala. Jenže na druhou stranu také slyším názory jako je ten tvůj... A to mě hodne mate, když mi každý poví něco jiného...

iz*
hodnocení

0x

Já souhlasím s Keplerem. Takový slepenec není k ničemu moc dobrý, nebudeš ekonom (to asi trochu více) ani strojař (méně, skoro vůbec, seznámíš se jen se základy).

Jestli ti jde učení, jdi radši na gymnázium.

mojeee
hodnocení

Tak to nechápu, proč mi na to ta učitelka a ten učitel z spš řekli, že je to rozhodně lepší než klasická obchodka. Tady aspoň vidím, že lidi radi, i když pořádně neví...:D ono je to fakt lepší než obchodka. Do práce můžu jít úplně stejný jako oni (jen nemám že SŠ základy jako jsou práva, psychlogie a možná ještě nějaký předmět ze kterého se zkouška stejně nedělá, takže na tohle by se mě ani nikdo neměl ptát + mám výhodu v tom, že mám maturitu že strojírenství, takže v některých technických firmách o to můžou stát. Tudíž nevidím důvod, proč je lepší samotná obchodka, kde.budu stejně skládat zkoušky ze skoro stejných věcí, než tohle...
iz*

Zřejmě proto, že mají jiný názor.

Podle mých zkušeností jsou nejlepší gymnázia.

Pokud odbornou školu, potom radši jen s jedním zaměřením.

Počet hodin je na všech středních školách ( ± ) stejný. Má-li škola místo jednoho zaměření dvě nebo více, je to vždy na úkor obou (všech). Hodinová dotace nestačí ani pro jedno.

Ale rozhodnutí je na tobě.

mojee - to, že na škole nejsou nějaké předměty ještě neznamená, že zaměstnavatele nebude zajímat, jestli je umíte *nevi*

jinak já sama k tomuto oboru nic nevím, ale mám zkušenost z veletrhu středních škol, na kterém jsem byla s dcerou. jedna učitelka ze zdrávky tam nějaké učitelce ze základky vykládala o budoucím uplatněních zdravotnických asistentů takové bludy, že mi až bylo líto těch dětí, kterým to ta učitelka bude tlumočit. protože ta učitelka ze zdrávky buď vůbec netušila, jaké kompetence mají mít po vystudování jejich absolventi (to je dané legislativou) anebo naopak spíš se snažila školu vylíčit v co nejlepším světle, aby nalákala hodně zájemců.

a když jsem sama pak s holkou objížděla školy, které si vybrala, tak jsem se pak v praxi taky setkávala s něčím obdobným - když jsem se ptala na možnost uplatnění, tak mi začali učitelé vyjmenovávat, jaké TEORETICKÉ možnosti děti mají... a když jsem je zarazila, že teorii jsem si načetla, že mě zajímá zkušenost z praxe, tak z nich lezlo, že zaměstnavatelé po okolí upřednostňují vysokoškoláky - bakaláře, i když zaměstnanci s maturitou z jejich školy by na to odborností stačili.

takže možná i proto se liší názory - někdo ti něco řekne, aby tě nalákal, jiný řekne svoji zkušenost, další přidá taky svoji, ale zcela opačnou a další zase vychází z možností, které studium teoreticky dává a neví, jak to chodí v praxi... a všichni ti mohou tvrdit něco jiného, byť hodnotí stejný obor.

hodnocení

0x

Já celkem souhlasím s vilikem. Také si nemyslím, že obchodka je k ničemu a jestli nejsi pevně rozhodnutá jít na vejšku, gympl ti nedoporučuji.

Pokud nad tím tak přemýšlím, tak z mého nejbližšího okolí pouze moje sestra pracuje celý život v oboru, který vystudovala. Pokud jsi schopná, přizpůsobivá, ochotná učit se novým věcem je klidně možné, že v životě budeš dělat úplně něco jiného, než vystuduješ. Takových lidí je spousta.

Je dobré přemýšlet, jaké možné uplatnění je z určité školy, ale v životě může nakonec být vše úplně jinak..

Např. jedna moje kamarádka má potravinářskou, v tomto oboru dělala snad jen 2 roky, prošla zdravotnictvím, marketingem, nakonec dělala korekce textu...další-zdravotní laborantka skončila v komerčce, synova přítelkyně s vysokou textilní je na ministerstvu v administrativě... člověk míní, život mění. Schopný člověk se uplatní vždy a jestli tě ta škola oslovila, zkus to.

hodnocení

0x

Ono není až tak důležité, co si o "tom" myslíme my...

Důležité je, co si bude myslet Váš potencionální zaměstnavatel.

Třeba ho vaše univerzální vzdělání uchvátí..

len*
hodnocení

0x

Já myslím, že si děláte úplně zbytečné starosti. Jestli budete kysnout na ÚP s ekonomkou, gymplem nebo průmyslovkou je úplně jedno. To, že člověk dokončí školu dnes vůbec neznamená, že najde práci.

Je spousta lidí se školami i praxí a mimo Prahu nemají šanci nic najít.

Pokud jde o "podnikatelskou fakultu" tak je možné, že se tam po čtyřech letech předraženého studia dozvíte, že bez vstupního kapitálu to opravdu, ale opravdu nejde...

doplněno 14.02.18 16:57:

P.S.

Je experimentálně dokázáno, že podobně jako vyfukováním cigaretového kouře do umyvadla nevzniká zlato, tak ani pozitivním myšlením nevznikají pracovní místa.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]