Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřeboval bych se zeptat na váš názor, zda jít na SŠ nebo gymnázium. Hledal jsem na googlu, ptal se příbuzných atd., ale chtěl bych pokud možno znát váš názor.
Hlavně od příbuzných to bylo jako kdyby byly dvě skupiny, jedna preferovala gymnázium, jedna střední školu.
Obor bych tak hruba vybraný měl, ale jen obecně, co přesně v tom oboru bych chtěl dělat ještě nevím.
Předem děkuji za názory.
no záleží na tom, co chceš dělat a jak na tom jsi s učením... Jestli dobře nebo hodně dobře - jdi na gympl - pak na vyšší nebo vysokou.
ale jestli už ted víš, že na vysokou nee - tak raději SOŠ, nejlépe zvoleného oboru - a pak se můžeš rozhodnout podle situace - jestli VŠ ano nebo ne.
Na gymplu se učí hodně takové ty klasické předměty (PŘ, D, Fy, M, Ch), je to prostě všeobecné vzdělání + nějaké zaměření dle výběru poslední dva roky.
Jak píše myse, pokud si chceš nechat otevřenou cestu na vejšku, tak určitě gymnázium. Je samozřejmě mnoho lidí, kteří vyystudovali vejšku i po SOŠ (a nakopak lidí s gymplem, kteří pohořeli), ale není to pravidlo.
Osobně bych volil určitě gympl, pokud jsi ochoten trochu makat na sobě a učit se. Proč si zavírat cestu dál, když ještě nevíš? Myslím, že lidé právě na tom gymplu hodně zrají. Až budeš před maturitou a bude Ti devatenáct, budeš už mít lepší představu, co chceš dál.
Já jsem byl na tom stejně.Také jsem něvěděl zda gympl nebo SOŠ.Na gympl jsem měl i známky,takže by mě vzali na jakýkolikv gympl i bez příjmaček.Nakonec jsem zvolil SOŠ a konkrétně obor zaměřený na elektrotechniku.Je to takový ,,univerzální" obor.Na gympl jsem se bál,protože kdybych si potom uvědomil,že nechci na VŠ,tak by pak mohlo být ouvej...
Takhle po udělání maturity studovat na VŠ mohu také a navíc budu ,,něco" umět...
Snad jsem ti pomohl alespoň trochu.
Fyziky se neboj.Té tam až tak moc není (pouze pár pravidel,a ty se tak nějak dají odvodit...).Je to spíše o matematice.Hodí se ti Pythagorova věta a goniometrické funkce.Jak říká náš učitel na elektrotechniku,je to jenom Ohmův zákon,2 Kirchhoffovy a zákon indukovaného napětí (vč. Lenzova pravidla).
Většinou se naučíme počítat jeden typ obvodů a potom na ten příklad píšeme třeba 15 písemek.To se ti potom samo vtluče do hlavy.Opravdu se té fyziky neboj.Jak píše Myse,na gymplu bys ji měl taky a ještě by to bylo možná horší učení...
taky jsem přemýšlel o tom, že na gymnáziu budu mít hodně fyziky
ale taky jsem nevěděl, jestli na eletrotechnice budu pocitat fyziku typu vypocitej odpor, proud ci napeti atd., nebo budu pocitat napriklad hydrpstaticke tlaky (prostě jen příklady oboru nebo i ostatní) samozřejmě s tím také počítám no
Pokud půjdeš na gympl počítej s tím,že se po maturitě MUSÍŠ dostat na VŠ nebo alespoň na VOŠ. Jelikož maturita z gymnázia ti bude naprosto k ničemu - nebudeš mít praxi (školní), nic nebudeš umět (vzdělání na gymplu je hodně všeobecné - prostě taková složitější základka) ... Sice je hezký že budeš umět latinsky, dějiny literatury, malířství apod. i po zpátku ale to ti je v normálním životě na nic. Vezmou tě tak max. k pásu, protože tam nic nepotřebuješ-jen svoje ruce... I prodavačka či kuchař musí mít alespoň školní praxi...
I se střední školou se dá v pohodě dostat na VŠ a dostudovat jí (pokud máš nebo rodiče dostatek financí ti studium na VŠ či VOŠ financovat).
Nesouhlasím s předchozí poradou, že maturita ze SOŠ je bůhvíjak hodnotná pro praxi.
Když to řeknu natvrdo: školu nedělají jen učitelé, ale z velké části i žáci. Ti nejinteligentnější jsou (dnes, dříve to bývalo přeci jen jinak) na gymplu. Tečka. Myslím, že i pro toho, kdo nepůjde na vejšku, tak je lepší udělat si maturitu na nejlepší škole.
doplněno 04.05.10 11:00:Důležité na gymplu je především to, všechny předměty se učí na dobré úrovni. Hlavní problém je myslím matematika. Lidi, co nemají gympl, tak těžce bojujou na vejšce s matikou, protože zkrátka ty osnovy jsou na SOŚ mnohem méně náročné.
Pokud uvažujete o vysoké škole, tak bych teda doporučovala gymnázium - pravděpodobnost přijetí na VŠ je vyšší, člověk je "vydrilovaný" z běžného školního roku, takže přechod na VŠ není tak prudký, naučí se jazyky. Pak jsou také gymnázia se zaměřením - přírodovědná a matematicko-fyzikální... Co se učení týče, tak bych neřekla, že je to na gymplu nezvládnutelné a pokud člověk do té školy chodí a občas si ty poznámky doma otevře, tak s trojkama se dá vždycky nějak prolézt, znám fůru takových lidí.
Pokud byste chtěl rychle nastoupit do praxe, tak pak je samozřejmě lepší SOŠ. Neorientuji se v rozdílech mezi uplatněním informatiků se středním a vyšším vzděláním, takže si netroufám odhadnout, nakolik je to perspektivní...
Osobně mám ale z kamarádů, co nastoupili na SOŠ, trochu pocit, že je prostředí demotivovalo (přeci jen, skladba studentů je jiná...), a ti co si později uvědomili, že by třeba rádi studovali medicínu, si později rvali vlasy kolik musí dohánět. Na gymplu je sice tlak, ale člověka to donutí něco dělat...
No tak já doufám, že i na SŠ mě připraví dost na VŠ, ale asi ne tolik, jako na gymnáziu. Jenže ted uz asi nemuzu zmenit zapisový lístek, ale slyšel jsem o nějakém přestupování po půl roce, ale nevím o tom nic.
Bude vadit když pudu na VŠ jen s jedním cizím jazykem?
ber to takhkle:
gympl - přípravka na vysokou
sš - konkrétní zaměření
pokud vezmeš gympl a máš jistotu, že vydržíš potom dalších pět let vysokou, tak ano, ale stejně budeš muset řešit zaměření
pokud půjdeš na sš, tak si vybereš zaměření a vš si můžeš dodělat dodatečně (třeba i dálkově). každopádně bez titulu dnes nečekej extra zaměstnání...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.