Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak si zlepšit angličtinu?

Od: eulalie* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den. Zajímal by mě váš postup, jak se učíte cizí jazyk bez toho, abyste navštěvovali jazykový kurz. Nebaví mě biflovat se slovíčka, zato se sleduji filmy v angličtině. Přitom pochopitelně rozumím tak každé sedmé až desáté větě...a o čem je film, občas pochopím :) Chápu, že každý má jiný návod, jak angličtinu zvládnout, tak když se o něho podělíte, budu ráda. Děkuji.

doplněno 28.01.18 17:34:

Snad ještě doplním, že mám zkoušku z angličtiny na VOŠ, ale tím, jak v běžném životě anglicky nemluvím, tak jsem vypadla ze cviku...a většinu jsem zapomněla.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

aurugon
hodnocení

3x
Já se začala učit filmy a seriály s českými titulky, teď koukám s anglickými, zároveň knížky které znám čtu v originále, na facebooku projíždím anglické stránky něčeho co mě baví, chatuju s anglicky mluvícími lidmi a někdy konverzuji v aj i doma s rodiči nebo sestrou - vedem normální hovor jaký bychom vedli v češtině, a nakonec cestování, i to opravdu pomůže. Prostě se učit tak nějak přirozeně, žádné jednoduché povídky určené pro učení, nebo hovor o otřepaných frázích kdy se představujete a ptáte na jména, ani učení z učebnice, pokud už základní úroveň angličtiny ovládáte (což z dotazu vyplývá) opravdu si to stačí vepsat pod kůži. Ale můžu říct že koukat se bez titulků pokud tak dobře nerozumíte je blbost, když nerozumíte tak se to ani naučíte, opravdu klidně stačí i ty český pro začátek :)

hodnocení

2x

Nemyslím si, že by se jazyk dal naučit bez vedení. Otázkou je, jak moc může být student veden sám sebou. Někteří ano: já se španělskou gramatiku na úroveň B2 naučila sama, ale mám jazykové vzdělání (a asi i s nějakou tu špetku talentu); a mluvení jsem pochytila tam. Posloucháte, jak lidé mluví, a pak je napodobujete. Učení se jazyku je hodně o nápadobě; lidé, kteří chtějí všechno dělat po svém a hlavně jinak než ostatní, mají obrovské problémy. (Pro pár narcistů, kteří nejen že nebudou mluvit tak, jak pravidla velí, ale také nebudou dělat to, co ženská-lektorka říká, je nemožné se jazyk naučit. Přímá zkušenost.) Občas, když student bojuje třeba s větou, říkám mu: "Podívejte se, jak tu větu sestavili tady v tom rozhovoru. Udělejte to stejně jako oni. Nechte se jazykem, který vnímáte, instruovat. Řiďte jím svůj vlastní projev. Napodobujte je."

Ad filmy - nedávno se mě student zeptal, jak dlouho mu bude ve výuce trvat, než se naučí jazyk tak, aby byl schopen se podívat na film nebo si poslechnout zprávy. Říkám mu: "Vaše jazyková úroveň je A1. Ten film je na úrovni C2 (projev rodilého mluvčího). O porozumění můžeme zpravidla mluvit u cca dvou úrovní výše... takže až se dostanete na B2, tak se podívejte na film. Do té doby se nenechte frustrovat tím, že skoro ničemu nerozumíte." Chápete mě? Kladete na sebe strašné nároky. Fajn, podívejte se na film, co pochytíte, napodobujte, používejte, ale nenechte se odradit tím, že nerozumíte. Je to naprosto přirozené, kladete na sebe nesplnitelné nároky, když chcete porozumět úrovni, na kterou ani zdaleka nedosahujete. Obklopte se jazykem, který je Vaší úrovni bližší, protože jen takový Vám může dát to, co potřebujete k osvojování, učení a pokroku.

qwee
hodnocení

1x

Kurz je důležitý, ale jen když se zde musí komunikovat v jazyce, dá se téma a musí se na nej reagovat, vymýšlet příběhy otázky pro spolužáky, prostě se osvojuje probraná gramatika a lektor neustale optavuje chyby. Gramatiku lze studovat i bez kurzu, doma a zdarma, je jí plné youtube. Protože je aj výjimka na výjimce chce to si to zafixovat mluvením (i když špatně), posloucháním se to nezafixuje. Takže sežente si kamaráda a komunikujte v aj, pište komentáře na webech z oblasti vašeho zájmu, čtěte komentáře ostatních. A filmy bych v začátcích omezil, neznám nikoho, kdo by se naučil hrát na housle poslouchánim houslových koncertů, to spíše ctěte.

lucie*
hodnocení

0x

Na mě funguje metoda učit se realitou(nebo nevím jak bych to nazvala)Když si vzpomenu na maturitu,kdy jsem procházela z AJ jen tak tak a potom rychle vše stihnout k maturitě...pomohlo mi čtení knížek a časopisů v originále,učebnice "realie anglicky mluvících zemí"(ta jediná mě za celé roky nadchla a bavila) a hlavně sledování zpravodajství(třeba BBC) v AJ.No a pořád jsem psala a psala.Od životopisu až po převyprávění dějů knih.Tím,že jsem si to nejen četla,ale potom psala i takové své osobní referáty,tak jsem se naučila nejvíce.Člověk v tom musí žít,potom to jde celkem rychle,takže týden před maturitou jsem strávila jen v anglickém jazyce*smich*a dopadlo to skvěle s přehledem,horší je,že časem to vše zase zmizí (teda aspoň u mě).Tak at se daří*jasne*

lucie*

...zlepší se to zase jen tím,že se cizím jazykem žije.Co tak s někým komunikovat přes pc?přes fb,twitter...s někým si povídat a tím se cvičit.V dobách minulých byl Pen club,ale dnes v době internetu je určitě více možností.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]