Nejste přihlášen/a.
Dobrý den mám na vás dotaz: Chtěla bych se vás zeptat. Prosila jsem školu o týdenní volno mého syna ze školy z rodinných důvodů odjeli jsme na Slovensko kondelovat blizské rodině ale bylo nám od paní učitelky odpovězeno že může omluvit pouze jeden den pozbytek dnů prý vyžaduje lékařskou zprávu. Zprávu jí doložit nemůžu syn nemocný nebyl a z pohřbu žádný doklad taky nemám musí učitelka věřit pouze mému slovu. Děkuji za odpověď. Fusková
Škola (ředitel) běžně omluví delší nepřítomnost žáka, když je důvodem červnová či zářijová rodinná rekreace v zahraničí. Rodiče samozřejmě o uvolnění dítěte žádají předem. Ale rekreace je "jen výmysl" rodičů. Nečekané úmrtí v rodině a účast na pohřbu osobně považuji za závažnější důvod. A umím si představit situaci, kdy nejbližší příbuzný, zaskočený žalem, nepomyslí na omluvenku.
Navštivte ředitele školy, vysvětlete situaci a požádejte o dodatečnou omluvu zameškaných vyučovacích hodin. Může se stát, že vám ředitel nevyhoví. V tom případě to celé přejděte s nadhledem, zhoršená známka z chování je jen známka. Vy sama budete vědět, že vlastně patří vám, nikoliv synovi. Účast na pohřbu nejbližších je důležitá. Opomenuté smutnění může mít v budoucnu vliv na psychiku.
Se školním řádem jste se seznámila?
Z. č. 561/2004 Sb., § 50
(1) Zákonný zástupce žáka je povinen doložit důvody nepřítomnosti žáka ve vyučování nejpozději do 3 kalendářních dnů od počátku nepřítomnosti žáka. Podmínky pro uvolňování žáka z vyučování a omlouvání neúčasti žáka ve vyučování stanoví školní řád.
Ze zvědavosti jsem nahlédla do několika školních řádů:
Zákonný zástupce žáka je povinen doložit důvody nepřítomnosti žáka ve vyučování nejpozději do 3 kalendářních dnů od počátku nepřítomnosti žáka - písemně nebo telefonicky. Po návratu žáka do školy písemně na omluvném listu v žákovské knížce...Při dlouhodobé absenci známé předem škola vyžaduje od rodičů předem písemnou omluvu absence (např. rodinné rekreace).
Informovat školu o nepřítomnosti žáka ve vyučování, jejích důvodech, do tří kalendářních dnů od počátku nepřítomnosti žáka. Nepřítomnost žáka může být omluvena zdravotními důvody, závažnými rodinnými důvody.
Nepřítomnost ve škole omlouvá zákonný zástupce žáka nejdéle do 3. kalendářního dne od počátku nepřítomnosti třídnímu učiteli (telefon, e-mail, žákovská knížka).
Všude je ta třídenní lhůta - a stačí nejdřív omluvit i jinak, než písemně. Vím, že v téhle situaci je omluvenka to poslední, nač rodiče myslí - jenže ta škola má taky své důvody, proč ji vyžaduje. Jak radí ostatní, šla bych to vyřídit s ředitelerm školy, ovšem s tím, že chápu, že chyba je na mé straně a prosím proto o pochopení.
Jak tu bylo napsáno, dolmluvte se s ředitelem. Před pár lety, kdy moje dcera chodila na střední, tak její spolužačka kvůli pohřbu odjela s rodinou na druhý konec republiky, také kvůli tomu, že babička se zhroutila. Byla pryč necelý týden, matka jí napsala omluvu rodinné důvody, učitelka jí to neuznala a holka pak měla na konci roku dvojku z chování za neomluvené hodiny.
Domluvte si schůzku u ředitele a proberte to v klidu s ním. Já chápu, že na Slovensko nemůžete odjet a vrátit se během jednoho dne, úmrtí je náhlá situace, pokud to byl někdo blízký, člověk má myšlenky jinde. Syna doma nechat samotného nemůžete, to by měl ředitel pochopit...pokud ne, tak z nějaké důtky se nestřílí..
Samozřejmě by syn měl dohonit probranou látku, za dobu, kdy nebyl ve škole. No a parte máte?
Podle školského zákona omlouvá nepřítomnost nezletilého žáka ve škole zákonný zástupce žáka (rodiče).
V některých případech (většinou se to týká žáků s častými absencemi) může škola k omluvence požadovat i potvrzení (lékař nemůže omlouvat) lékaře, což je v případě pohřbu nesmysl.
Problém bude podle mne v tom, že třídní učitel může omluvit jenom jeden (nebo dva? > nevím jistě) den. O uvolnění z výuky je potřeba žádat předem.
Teď bych se obrátila na vedení školy. Rozumný ředitel by podle mne mohl (měl) absenci omluvit i dodatečně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.