Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet šíření tepla

Od: pavelagp® odpovědí: 8 změna:

Neznámý předmět o hmotnosti 491g a teplotě 80°C byl ponořen do 1 litru vody o teplotě 15°C. Po tepelné výměně se voda ustálila na 17,8°C. Z jakého materiálu je neznámý předmět?

Prosím o postup výpočtu

Děkuji za případné odpovědi

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

xx*
27.01.18 20:02
hodnocení

2x
Výpočet šíření tepla
hodnocení

Děkuji za odpověď.

fero*
hodnocení

2x

Dobrý den,začněte s tím co Vám radí ra252 -.V zadání máte již dáno množství tepla,-platí,že k ohřátí 1 kg vody

o 1°C je zapotřebí 1 kcal (nyní se užívá jednotka kJ.-převod: 1 kcal = 4,18 kJ).Ze zadání tedy, celkem jsme potřebovali

17,8°C -15,0°C = 2,8 kcal.. Ten samý obsah tepla ztratil nez.předmět(úvaha vychází z toho,že teploty se ustálily-předmět

je stále ponořen ve vodě ,má stejnou teplotu). Nyní snadno vypočítáte ze základního vztahu pro výpočet tepelného obsahu -měrné teplo

neznámého předmětu,respektive jeho materiál.

Q = c ×G(t1 -t2)⇒ c =Q/G(t1-t2) = 2,8/0,491× 62,2 =0,092 kcal/kg = 0,092×4,18 =...kJ.

Z matemat.a fyzikálních tabulek zjistíte porovnáním Vašeho výsledku,že se jedná o mosaz.

Do vzorce dosazujte rovnou kJ,já ještě používám původní jednotky ze starého dobrého Rakouska-Uherska,1.republiky,

Protektorátu, komunismu,kdy se jednotky změnily koncem 70 let m.st.podle rozhodnutí pozdější EU.

fero

hodnocení

Děkuji za super odpověď a vysvětlení. také nejsem žádný mladík. Narodi jsem se za Ludvíka Svobody.

hodnocení

0x

V tabulkách (nebo hlavě) najdete měrnou tepelnou kapacitu vody. Vypočtete měrnou tepelnou kapacitu neznámého předmětu. V tabulkách najdete materiál. Mimochodem, výpočet šíření tepla je něco jiného ..

hodnocení

Děkujiu za odpověď, ale pořád jsem mimo. Můžete vic polopaticky?

hodnocení

Čekal jsem, že mi tady někdo podle názvu stránky poradí. Pro někoho to možná jsou nejzákladnější základy, ale pro mne bohužel ne.

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @admin z důvodu porušení pravidel poradny. ]

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]