Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Po maturitě na učební obor?

Od: cukrarka odpovědí: 7 změna:

Ahoj, můj problém je ten, že jsem vystudovala obor s maturitou, ale nebaví mě to. Chtěla bych být cukrářka, čímž už se pár let zabývám. Jednoletý obor je vzdálen přes celou republiku a rekvalifikační kurzy nechci, chci ještě studovat. Je možné nastoupit až do třetího ročníku na tom učebním oboru? Tři roky od prváku s malými dětmi je pro mě moc. Jak se postupuje, slyšela jsem něco o srovnávací zkoušce, ale ze školy si toho už moc nepamatuji, rok jsem mezitím pracovala. Děkuji za každou radu nebo zkušenost.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Napište mailem dotaz na vybranou školu. Určitě vám odpoví. Rodiče s tím souhlasí?

liska*

Počítej, že Ti bude chybět především povinná praxe a té je hodně.

cukrarka
hodnocení

Souhlasí, ale ji mi dvacet let žejo. Všechno je to na mě, oni mě podpoří v tom, co mě baví. Na školu určitě napíšu, jen jsem si to chtěla předem ověřit :)

radajz*
hodnocení

1x

Jak už tu padlo, ohledně konkrétních formalit se obrať na konkrétní školu.

Ale neodpustím si svůj názor. Cukrářku, si myslím, můžeš dělat i bez toho, abys byla v oboru vyučená. Stačí mít zájem a být v tom dobrá. Chodit ve tvým věku na učňák je nesmysl. Kdyby tě vzali rovnou do třeťáku, tak by to šlo, ale upřímně o tom pochybuju. Do druháku věřím, že by mohli být ochotní, ale třeťák už je finále.

karel*
hodnocení

1x

Nechci tě zrazovat, věřím, že tě cukrařina baví, ale mám cukrářku v rodině a věř, že sehnat práci není žádný med a hlavně si myslím, že si cukrařinou nevyděláš tolik peněz, jako kdybys využila maturity co už máš a pracovala v oboru.

hodnocení

0x

Udělej všechno proto aby jsi dělala práci, která tě baví. Nepoznala jsem nic příšernějšího, než tři roky v práci, která mě nebavila. Jinak souhlasím s názorem namailovat dotaz na příslušnou školu. Nikdo ti líp neodpoví.

hoststary*
hodnocení

0x

Pokud již v oboru (curkářka) pracujete, můžete využít nabídky získání osvědčení o "uznání dílčí kvalifikace", viz zákon č. 179/2006 Sb., více je na stránce ministers/... (klikněte si na podtržený odkaz). Po určité praxi se můžete nechat pouze přezkoušet.

Citace z uvedeného odkazu:

" Nový zákon tedy umožní získat osvědčení o uznání tzv. profesní kvalifikace na základě zkouškou prokázaných dovedností a znalostí. Význam profesních kvalifikací je podpořen požadavky světa práce, kdy zaměstnavatelé často nevyžadují po zaměstnancích dosažený stupeň vzdělání (výuční list nebo maturitní zkoušku), ale pro danou pracovní pozici stačí, pokud zaměstnanec ovládá některé pracovní činnosti pro dané povolání. Zákon č. 179/2006 Sb. přispěje k větší flexibilitě, připravenosti a uplatnitelnosti občanů na trhu práce."

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]