Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Způsob výroby CuBr2

Od: lukyn88 odpovědí: 9 změna:

Zdravím chemiky,

chci poprosit o radu, jakým způsobem je lepší vyrobit CuBr2 . Podle stechiometrické kalkulačky jsem si odměřil 10 g CuSO4 a 15 g KBr, a nevím, co je lepší, zda obě látky navážit a rozpustit každou zvlášť v konc. roztoky, a pak roztoky smíchat dohromady a nechat vysušit, nebo látky smíchat dohromady hned, a zalít vodou v konc. roztok, a pak vysušit? Nebude to mít nějaký vliv na koncentraci CuBr2 ?

A případně, zda by šel odstranit vedlejší produkt K2SO4 ?

Díky chemici, Lukyn.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ien*
hodnocení

2x

Ahoj Lukyne,

nemáš k dispozici vhodnější chemikálie? Já bych pro výrobu CuBr2 volila spíše tuto rovnici: CuO + 2HBr → CuBr2 + H2O. Vodu lze pak lehce odpařit.

Pokud to však nelze jinak, jsem pro tvoji první variantu. V tomto případě ale počítej s tím, že ti obě vstupní chemikálie více či méně ve vodě disociují a výsledek reakce bude tím pádem velmi nejistý, což bude ještě umocněno přítomností vedlejšího produktu (kterých ale určitě bude ve skutečnosti více - teoretické rovnice jsou fajn, ale realita je bohužel složitější). Nevím, za jakým účelem potřebuješ tuto chemikálii, ale takto "znečištěná" bude spíše k ničemu...

lukyn88
hodnocení

Zdravím,

díky za reakci :) Bohužel HBr nemám, a mám jen CuSO4 a KBr, tak jsem si říkal, že by mohly jít nějak "spojit", a na jednom serveru s reakcemi byla tato reakce, tak jsem toho chtěl jak si využít.

Těch vedlejších produktů by nemuselo být více, si myslím. Všechny chemikálie jsou v největší čistotě. Ale asi, kdoví :)

Ale tu reakci s CuO a HBr časem snad vyzkouším.

jabraka*
hodnocení

0x

Sice ihned nevím,zda je afinita iontů Br- ke K+ menší,než SO4 - k Cu+.Tedy aby se v roztoku vydělil CuBr2 Ten by měl být spíše sraženina.Tedy méně rozpustný ve vodě.Spíše se směs obou roztoků bude chovat jen jako směs a k převaze pravé strany teoretické rovnice nedojde.Možná,že by se rovnováha dala posílit elektrickým polem,tedy vložením katody a anody.

JABRAKA

lukyn88
hodnocení

Ty roztoky jsem zvlášť vytvořil, a pak smíchal dohromady. Roztok zezelenal (asi tím CuBr2). Jen nechápu: roztoky byly nasycené, bez nerozpuštěných krystalů, a po smíchání na CuBr2 jsem to nechal vysychat, a sami se vyloučilo několik krystalů CuSO4. A nevím, kde se vzaly, roztoky byly komplet rozpuštěny.

Elektrolýzu jsem zkoušel, na jedné straně byly bublinky bezbarvého plynu, a na druhé šly hnědé páry Br2, takže smrad :)

hodnocení

0x

Vzhledem k tomu, že ti začal vypadávat z rotoku CuSO4, bych to viděl na velký přebytek CuSO4. Když sem napíšeš, kolik CuSO4 a kolik KBr jsi rozpustil, tak ti to přepočítám. Rozpustnosti kombinací solí, které přicházejí v úvahu , jsou:

CuBr2 - 126,8g; KBr - 65,11g; CuSO4 - 20,5g a K2SO4 - 11,05g , všechno na 100g vody a při 20°C. Z nich vyplývá, že nejprve by měl krystalovat K2SO4 a teprve potom CuSO4.5H2O.

doplněno 22.01.18 07:45:

Vzhledem k těm rozpustnostem bude výtěžnost CuBr2 velmi malá. Soli budou vypadávat v pořadí K2SO4, CuSO4.5H2O, KBr a úplně nakonec i CuBr2. Vhodnější by byl postup, který uvádí kolegyně nahoře. Místo CuO by šel použít Cu(OH)2. Největším problémem by byla ta HBr, její příprava by byla celkem komplikovaná a běžně dostupná myslím není.

Navážil jsi to dobře. Pokud bys chtěl mocí mermo vyrobit ten CuBr2 a máš k dispozici HBr, pak nejlepší by bylo Ze skalice vysrážet Cu(OH)2 třeba přídavkem sody a povařením, tak několikanásobným promytím vodou, nejlépe dekantací a odfiltrovaný hydroxid jestě na filtru krátce promýt vodou a rozpustit v HBr. Rozpustit v množství o něco menším než vypočteném a pak po kapkách přidávat HBr až do rozpuštění sraženiny.Dostaneš relativně čistý roztok CuBr2 a sůl získáš jeho odpařením.

lukyn88
hodnocení

No, rozpustil jsem 10 g CuSO4 * 5 H2O, a podle stechiometrie jsem měl rozpustit 14,9 g KBr (takže 15 g), a mělo být 13,9 g CuBr2 a 10,9 g K2SO4. Takto jsem vytvořil nasycené roztoky, smíchal je, a nechal vysychat.

HBr jde sehnat, v jednom obchodě je kolem 45 - 48% koncentrace :-D

lukyn88
hodnocení

Super, tak příště toto zkusím, pro zajímavost.

Díky za radu ;)

lukyn88
A nebylo by lepsi vyrobit Cu(OH)2 smichanim CuSO4 a NaOH? Protoze pri reakci CuSO4 s NaHCO3 ci Na2CO3 vzniká CuCO3, takze C je tam jako primes. Leda, ze bych CuCO3 teplem roztavil, to by C vyprchal jako CO2. Ale ta reakce CuSO4 s NaOH se mi zda kvuli cistote lepsi. Zase ale muze byt produkt znecisten NaOH, ale pri stechio. navazeni to muze byt bez prebytku NaOH, ze?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]