Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Postup výpočtu slovní úlohy pro 5.roč. ZŠ

Od: marketa* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

poraďte mi, prosím, jak vysvětlit páťákovi (tedy bez pomoci rovnice) úlohu typu:

Petr složil desetinu puzzle, Jana dvakrát víc, Martin o 40 kousků méně než Jana, maminka o polovinu víc, než Petr a na tatínka zbylo 565 ks. Kolika kousky je puzzle tvořeno?

Předem děkuji

Markéta

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

No já nevím, ale toto je klasický příklad na rovnici o jedné neznámé s výsledkem 1500 kusů. Nejde vám spíš o to, jak se k rovnici propracovat?

marketa*
hodnocení

Moc děkuji za ochotu, výsledku jsem se dobrala, ale na na úrovni 5. třídy, tedy bez rovnice.

Poradíte, prosím, jaký alternativní postup (nejspíše úvahou) použít?

hodnocení

0x

Zlomky? Ale to je jen nápad - když tedy bez rovnice.

hodnocení

0x

Zkusit se k výsledku "přibližovat"?

Např. si řeknu: co kdyby to bylo 1000 kousků. Pak by Petr složil 100, Jana 200ks, Martin 160 ks...

Když to nevyjde, zkusím větší/menší číslo.

doplněno 17.01.18 16:55:

Přibližovat se je možné shora i zdola ;), něco třeba jako když hádáte číslo - taky nepočítáte po jednom..

marketa*
hodnocení

To je určitě dobrá cesta, ale zejména při testech může být trochu zdlouhavá. Každopádně díky.

iz*

Zkoušela jste to přes procenta?

xx*

Procenta v 5. ročníku ještě neprobírají. Možná, že by to šlo řešit takto:

Postup výpočtu slovní úlohy pro 5.roč. ZŠ

xx - ani nevíte, jakou jste mi právě udělal/a radost :)

marketa*
Moc moc dekuji, to je presne, co jsem potrebovala.
marketa*

Díky, ale procenta jsou, pokud se nemýlím, až 7. ročník.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]