Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se dál když nebude připuštěn k maturitě?

Od: myse* odpovědí: 11 změna:

Vypadá to, že nezdárný "skorosyn" nebude připuštěn k maturitě. *cert*

Chci se zeptat mladších a méně sklerotických - co bude dál? Je mi jasné, že do školy musí dochodit aby měl uzavřený 4. ročník, čeká ho maturita v září... Ale - co má dělat, když budou mít ostatní "svaťák" a týden maturitních zkoušek? Flákat se doma?

Navíc si z vlastní zkušenosti nepamatuji, jak to bylo - po maturitě už se do školy nechodí, ne? Nebo jo? a vysvědčení dostane kdy - zároveň s úspěšnými maturanty nebo až v září?

nevíte jak to probíhá?

Děkuji za odpovědi.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

2x

U nás tyto děti o svaťáku do školy nechodí. Ale to je asi na rozhodnutí školy. Po maturitě se do školy chodí, normálně do konce června.. Jen už s těma dětma nikdo nehne. Vysvědčení dostane na konci roku s ostatními. Tím se prokáže, že má ukončené stř, vzdělání bez maturity.

lidus*
hodnocení

2x

od sestry syn měl stejný problém. Ano o svatém týdnu byl normálně doma, pak dělal v srpnu reparát z jednoho předmětu a v září šel k maturitě, opět tu byli dva hoši co neuspěli-to pak rodiče žádali školu(není to automaticky) na povolení opakování ročníku a je pouze na zvážení školy zda je vezme, pokud ne, může se ještě žádat MŠMT.Když ani tady neuspějete tak bohužel jsou 4 roky studia k ničemu, nedostanete žádný papír že jste tam 4roky chodil a pouze neodmaturoval.

mathe
"dva hoši co neuspěli-to pak rodiče žádali školu(není to automaticky) na povolení opakování ročníku a je pouze na zvážení školy zda je vezme, pokud ne, může se ještě žádat MŠMT"
S první částí souhlasím a je také možné, že se dotyční rodiče obrátili s nějakou žádostí na MŠMT. MŠMT ale nemúže škole nařídit, aby umožnila neúspěšným žákům ročník opakovat, rozhodnutí je výhradně záležitostí školy.
lidus*

Ano ale většinou když MŠMT rozhodne tak se tomu škola nebrání. Jistě, je jednodušší domluva s ředitelem přímo ale pokud škola nemá kapacitu nebo učitel řekne, že dítě je otravný panchart a že ho prostě nechce tak se nedá nic dělat.

sasdax*
hodnocení

2x

Já z mé lenosti a neochoty docházet na ekonomii mi bylo vzkázáno, že nebudu připuštěn k maturitě. Což MĚ osobně začalo být blbé a tak jsem se domluvil, že se vše doučím, nechám se přezkoušet a k té maturitě se dostanu. Během víkendu jsem se doučil všech 25 otázek k maturitě z ekonomie (to byl mazec) a začaly zkoušky. Né že bych dostával jedničky dvojky, spíše dvojky a trojky (ono se to prostě za dva dny nedalo stihnout), ale vyučující poznal že mám snahu a tak mě každou hodinu drtil. Nakonec jsem k maturitě došel a prošel v řádném termínu. Takže pokud v synovi je trocha jeho vlastní cti (vy ho nedonutíte), tak vždy je nějaká možnost. Já dělal soukromou podnikatelskou a s ohledem na rodiče, kteří mi školu platili jsem nechtěl mít ostudu. A myslím si že každému studentovi je blbé, když 4 roky tráví někde ve škole a pak všichni jdou k maturitě a on ne. Ale na to musí přijít on sám. Dělal 4 roky školu, aby z toho nakonec nic neměl?

myse*
hodnocení

Obávám se, že slovo "čest" není v jeho slovníku. Bohužel.

Už jsem nad ním zlomila hůl. Třeba když si "nabije čumák" tak se probere... Ale bude muset sám. Je dospělý.

Děkuji za podporu

sebod*

Myse Hoďte ho do vody, ať se naučí sám plavat. Vy jen zpovzdálí hlídejte, aby se neutopil. :) On má teď jalový leta. Ale nikde není psáno, že z něj v životě bude trdlo. Třeba ho chytí úplně jiná práce a bude v ní jednička *palec*

mathe
hodnocení

0x

Školní rok žáků 4. - maturitních - tříd končí dříve než v případě nižších ročníků. Je to různé u různých škol, termín závisí na datu maturitní zkoušky. Obecně platí, že školní rok pro čtvrťáky končí týden před zahájením ústních maturitních zkoušek (jde o tzv. svatý týden). Žáci dostanou závěrečné vysvědčení, kterým prokazují ukončení SŠ. Žák, který není připuštěn k maturitě, vysvědčení dostane jen v případě, že by nesplňoval podmínky školy pro vykonání opravné zkoušky z předmětu, v kterém byl jeho prospěch nedostatečný. Pokud mu bude umožněno vykonat opravnou zkoušku, dostane místo vysvědčení tzv. "výpis". Do školy už nechodí - není kam *smich*, protože výuka pro žáky 4. ročníku skončila.

annas*

Mathe má pravdu.

slunicka

Přesně tohle samé i mě potkalo, před pár lety... na konci školního roku jsem dostala "výpis", a vysvědčení až potom, kdy jsem dělala v srpnu reparát. V září jsem dostala klasické vysvědčení. Poté následuje maturita. Tu když neudělá, již nadále studovat nemůže, jak již bylo řečeno není kde, jelikož by měl 4.ročník zdárně ukončený a uzavřený.

I kdyby se mu to nepovedlo a maturitu neměl, svět se nezboří, pokud je šikovný a neztratí se, nemusíte se obávat že by měl problémy.

Hlavně buďtě při něm, podporujte ho, s tím že kdyby se to nepovedlo, tak že to půjde i bez, žádné vyhrožování apod. Psychika udělá své!

Držím pěsti.

myse*
hodnocení

Děkuji za odpovědi všem, bohužel u nás je to trochu jinak...

"Mladej" se na to totálně vykašlal - prostě nechce. Sice tvrdí že v září to udělá, ale takových tvrzení už proběhlo spousta. Jsou to jenom kecy. Ted žije tím, že bude mít 4 měsíce "Havaj" a co bude pak, to neřeší...

No, je mu 20, měl by mít rozum. Už je to jenom na něm jaký si zařídí život.

Měl všechny (možná i nadstandartní) podmínky, aby se mohl učit, když nechce, jeho problém. Třeba to časem pochopí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]