Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pravoúhlý trojúhelník - úkol

Od: monicrazy odpovědí: 10 změna:

Ahoj, chci se zeptat, zda by někdo věděl jak vyřešit tuto úlohu.
Předem díky! :))

"V pravoúhlém trojúhelníku ABC je součet délky odvěsny a přepony 19,2cm a délka druhé odvěsny je 12,6cm. Vypočítejte délky zbývajících stran."

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sagogas*
hodnocení

4x

Zdravím,

musíš si vyjádřit neznámou odvěsnu, nebo přeponu pomocí známé hodnoty jejich součtu a jedné neznámé. Poté takové vyjádření použít v Pythagorově větě. A tím získat další hodnotu. 3. stranu získám doplněním do součtu.

monicrazy
hodnocení

Díky moc, mám dopočítáno! :)

hodnocení

0x

a² + b² = c²

Furt nic? Pythagoras by brečel, kdyby žil.

monicrazy
hodnocení

Samozřejmě znám Pythagorovu větu, jen jsem nevěděla jak ji použít v případě, že znám součet dvou stran a ne 2 strany zvlášt. ;))

rodic
hodnocení

0x

Včera jsem narazil na tuto otázku a nepřišel jsem na to, jak se toto dá počítat. Mohl by mi prosím někdo polapaticky vysvětlit, jak se toto dá vypočítat? Metodou pokus omyl to vím, že přepona je 13,73cm a odvěsny 12,6cm a 5,47cm, ale jak se k tomu dobrat přímou cestou, když je znám součet délky odvěsny a přepony a jedna odvěsna? Předem díky.

rodic

Opravdu mě nic nenapadá jak to řešit.

Třeba: 12,62 + (19,2 - c)2 = c2

Dál už jen prostý výpočet.

Podrobněji:

známe (třeba) a =12,6

Dále známe b+c=U (= 19,2), c² – b² = a². Ale protože c² – b² = (c+b)(c–b), mámeedve lineární rovnice

c+b=19,2

19,2(c–b) = 158,46

rodic

Díky za odpověd, ale i tak s tím nedokážu hnout, ale co už, lepší už to nebude. Sice mě to dost mrzí, že jsem tak neinteligentní, že ve svých skoro 47 letech si s takovou prkotinou neporadím, ale s tím nic neudělám.

rodic

Díky moc satam@, měl jsem problém co s tou závorkou, protože ze školy už si prd pamatuju, ale dohledal jsem si to co s tím a dopočítal. Ještě jednou díky, je to opravdu prosté.

doplněno 15.01.18 09:35:

kartaginanec@ - taky moc děkuji za návod, jak se to dá řešit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]