Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čeština cvičení

Od: julia* odpovědí: 9 změna:
Věty převěďte do trpného rodu:
Dno rybníka zanáší bahno-
Dnes hrají tři mušketýry-
Knihy půjčujeme pouze v pátek-
Poraďte prosim,já zkouším ale moc mi to nejde.Děkuji předem.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, podívejte se na věty v odkazu a myslím, že už to potom půjde. Potom se zde pochlubte výsledkem. Zdravím!

cs.wikipedia.org/...

doplněno 10.01.18 22:42:

Ta aktualizace otázky znamená, že pouze trpně čekáte na výsledek?

doplněno 10.01.18 22:52:

Trochu Vás opravím: Dno rybníka je zanášeno bahnem. Dnes jsou hrány Tři mušketýři. Knihy jsou půjčovány pouze v pátek.

julia*
hodnocení

Dobrý večer,tak.
Dno rybníka zanáší bahno-Dna rybníka jsou zanášeny bahnonem.
Dnes hrají tři mušketýry-Dnesi jsou hrani třemi mušketýrami.
Knihy půjčujeme pouze v pátek-Knihy jsou půjčovány pouze v pátky.
Prosím opravte,snažila jsem vymyslet a udělat jak nejlíp.prosim poraďte ,budu vděčná.Děkuji.
julia*
hodnocení

Aha,a jo takhle no, děkuju.takze je to takhle správně jak jste to napsali?

Až na drobnost ve větě s mušketýry ano. Ale tu jistě už odhalíte sama ;)

ben®

Dobrý den, snad je to správně - jen si nejsem jistý životností hry Tři mušketýři, resp. zda jsou hrány nebo hráni. To jste mě dostala . Zdravím!

doplněno 10.01.18 23:17:

julia - první a třetí věta je správně. A u té druhé si počkáme na někoho dalšího, kdo to snad opraví (nebo potvrdí).

doplněno 11.01.18 11:46:

jedubabicka - ti mušketýři je jasné, ale je to tak, i když jde o název divadelní hry (představení)?

To je to, oč zde běží a kde jsem ztratil jistotu (a nevím, jestli bych neměl vrátit školné) .

No, snad máte pravdu Vy = ti Tři mušketýři.

Mušketýři jsou hráni - ti mušketýři.

doplněno 11.01.18 11:51:

ben - To, že jde o drama/román atd. je nepodstatné. Mušketýři jsou pořád (ti) živí - do neživotného tvaru je nedostanete ani kdybyste je zabil ;). Pak budou ti zabití mrtví mušketýři.

julia*
hodnocení

Dobrý večer,aha .))
Tak mám to správně nebo to je správné u Bena u toho pána .

iz*
hodnocení

0x

Jen připomínku k Třem mušketýrům → formálně jsou odpovědi správně, ale zní i vypadá to hrozně. Tak se nemluví.

Já bych použila buď původní podobu »Dnes hrají Tři mušketýry.« nebo »Dnes se hrají Tři mušketýři« (přednost bych dala druhé variantě → té se zvratným slovesem).

figurek*
hodnocení

0x

Dno rybníka je zanášeno bahnem.

Dnes jsou hráni tři mušketýři.

Knihy jsou půjčovány pouze v pátek.

doplněno 12.01.18 16:24:

a ještě doplním : Ve škole by měl být dáván aspoň trochu pozor.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]