Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úzkost z tělocviku

Od: hineska* odpovědí: 36 změna:
Dobrý den, jsem v prvním ročníku SOŠ a trápí mě jedna věc. Už od mala mám strašný strach z tělocviku. Na ZŠ jsme měli hodně přísnou a zlou učitelku na TV (znemožňovala nás před ostatními a vysmívala se nám) Před každou hodinou mě bolelo břicho ze stresu. Tak to bylo celou ZŠ. Doufala jsem že na střední to zmizí, ale nezmizelo. Ten stres mám v sobě pořád a jen při pomyšlení na tělocvik se mi chce brečet. Nevím co mám dělat. Rodičům jsem se to snažila vysvětlit, ale ti mi na to řeknou jen, ať to vydržím. Když jsem doma tak cvičím nebo běhám - jinak se sportu nevěnuji, kvůli intru - nemám na to čas a taky mi sport vůbec nejde - možná kvůli bloku z dětství. DĚKUJI ZA KAŽDOU RADU.

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobrý den. Každý nemá na sport nadání. Říkejte si, že je to jen jeden z předmětů které máte ve škole prostě povinný. Podívejte se na to ze strany lidí, kteří by rádi sportovali a nemohou. Vy se hýbat můžete, jste zdravá a nějaká hodina TV jde opravdu přežít. Když nejde o život, nejde o nic. Nemějte strach, jsou horší věci než sem tam nějaká hodina TV. Pohyb Vám neuškodí, berte to jako odreagování od sezení v lavici a učení. I když věřím, že určitý psychický blok v sobě máte zakořeněný, jde to překonat!

hodnocení

2x

A ta učitelka na střední? Je jiná? Už jsi přece na tom tělocviku musela být, tak víš, že není tak strašná ne? Snad hodnotí hlavně snahu a neshazuje před ostatními. Časem by ten strach měl pomonout, jen si teď uvědom, že máš jinou učitelku. Peklo Ti bude dělat, když se tomu tělocviku budeš vyhýbat.

hodnocení

1x

Už jsi velká holka. Ber tělocvik jako výzvu. Postav se tomu stresu a strachu! Co tě nezabije, to tě posílí. *hej*A já ti budu fandit.

liska*

Jasně, Babkozov, ta děcka pak nejsou vybavena do života, kde budou muset leccos skousnout.*palec*

hodnocení

0x

Na intru se taky neda cvicit?

hineska*
hodnocení

Na intru jsme 3 v jednom pokoji, takze je to ponekud slozitejsi. Posilovna, či jiný prostor tam není.

tv
hodnocení

0x

Tělocvik vám nejde neboť se nehýbete a že na intru nemáte čas, je nesmysl. Zkuste sama vyniknout v něčem, abyste se vyrovnala vstevníkům v TV. Vy nemáte denně p hodinu času na cvičení v pokoji, na posteli? Na inru můžete běhat po schodech a to je fuška, zlepšíte kondici. Na jaře můžete začít běhat venku. Co plavání, kolo? Nebuďte bábovka bez kousku svalu, neděláte to pro slpolužáky, učitelku, ale hlavně pro své zdraví.

hineska*
hodnocení

V létě jezdím na kole, plavu atak - jelikož jsem z vesnice a v zimě jezdíme často lyžovat. Snažím se něco dělat. O víkendu doma cvičím. Trápí mě tělocvik, ne tak úplně kondička.

tv

Kdybys měla dobrou kondičku, tak tě netrápí TV, jelikož bys každému druhému dala na zadek. Léto není, na kole nejezdíš, doma jsi jen na víkend a lyžovat jedete za zimu kolikrá, 5 x? Dělej něco denně, třeba ten běh a schody ( ty máte určitě i na intru). Co děláš každý den (krom učení) po škole až do večera?Vždyť se musíš nudit, den má 24 hodin.

hineska*
hodnocení

Nejde tu o fyzickou stránku, ale o psychickou. Po škole jdu ven s kamarády, procházíme se po městě, jdeme do nějaké kavárny a buď se učím tam, nebo až na intru. Cvičím tedy 2x-3x tydne, což mi nepřijde úplně málo.

Děkuji za odpověď

hodnocení

0x

A jak je to s tím tělocvikem na střední? Bojíš se a pak to přestane, když začne hodina? Co většinou děláte?

hineska*
hodnocení

Hodně nad tím přemýšlím, bojím se toho třeba už týden dopředu. Učitel není tak strašný. Hrajeme většinou míčové hry.

Tak při míčových hrách se ztratí, jestli Ti to jde nebo ne. Baví Tě to alespoň trochu? Zkus zapomenout, na ten Tv na ZŠ a už týden dopředu si říkej, jak se těšíš na Tv, že si něco zahrajete a nebudeš se muset hodinu učit. Jestli to nepomůže, tak asi budeš muset vyhledat odbornou pomoc, aby Ti ten blok pomohli odbourat.

hineska*
hodnocení

Ani trochu mě to nebaví, už když cvičím tak přemýšlim jak se tomu vyhnout. Mám neustále pocit,že na mě vsichni koukaji, aby se koukli jak to zase pokazim. Snažím se, ale pak mě to vždycky přepadne. Říkám si, že jsou to jen 2 hodiny (máme tělocvik první dvě hodiny), ale nepomaha to. Ale moc vám děkuji za radu, budu se snažit.

Nebo se zkus poradit s výchovnou poradkyní, kterou ve škole určitě máte. Při té hře se koukej na ostatní, jak jim to padá a nejde, jednomu se něco povede - obehraje druhého, za chvíli zase obehraje někdo jeho. Posmívá se Ti někdo, když se Ti něco nepovede? Zkus se zaměřit na to, co se Ti povede, třeba si počítej, kolikrát dobře přihraješ, kolikrát někoho zablokuješ, kolikrát zabráníš protihráčům dát bod, kolikrát dáš bod ty... Chápu jak se cítíš, také vnímám ve škole jen své neúspěchy a stydím se za ně a kolikrát si neuvědomuju, že i někomu jinému se něco nepovede. Třeba když jsem u tabule a něco nevím, cítím se blbě celý den, ale když je tam někdo jiný a něco nevím, tak mi to vůbec nepřijde divné a neříkám se třeba, že je hloupý, to si říkám jen u sebe. Tak si taky uvědom, že ostatní Tvé chyby ani nevnímají.

hineska*
hodnocení

Je mi strašně blbé za ní jít, jsem hodně stydlivá a hlavně kdykoliv přijde řeč na tělocvik (i s paní doktorkou) ta začnu brečet. Nevím ani proč brečím ale proste to nejde zastavit.

Tak jí napiš, máte tam schránku nebo email - i tom, že s ní nemůžeš mluvit, že se rozbrečíš. Rodiče to nějak neřeší, když vidí, že začneš brečet, jen co si vzpomeneš na Tv?

hineska*
hodnocení

S mamkou to začínáme řešit, nejspíš to budeme řešit uvolněním z tv, což mi přijde na jednu stranu nejlepší řešení, ale na druhou je to strašně lehké řešení problému.

Asi to je nejlepší řešení, na to budeš mít potvrzení od psychologa (ten se pak asi bude hlavně snažit blok odbourat)? Časem na Tv začneš zase chodit a uvidíš, jestli se to zlepšilo, teď asi potřebuješ pauzu. Držím palce *palec2*

hineska*
hodnocení

moc vám děkuji:)

amo
Podle vetsiny divek je povinnost TV pred nebo mezi vyucovanim nesmysl a kdyby to bylo dobrovolne, zucastnilo by se jich minimum. Hlavne je neprijemne byt po cviceni bez osprchovani cele dalsi hodiny vyucovani, neco jineho by bylo cviceni mimo tuto skolni dobu s moznosti ocisty od potu a pripadne taky odpocinku a obcerstveni. Nejvic to vadi na ZŠ a SŠ, potom na VŠ uz jsou obvykle prijatelne kulturnejsi podminky. Zkuste na tento problem poukazat, treba se pridaji dalsi studentky a bude zajem to resit i na ministerstvu školstvi, muze to posilit taky psychiku :)
liska*

To je problém tělocvičny a rozvrhu! Tělocvična je jenom jedna, často pronajatá jen na dopoledne a tělocviky všech tříd se musí do ní nacpat. Někdy tělocviky dvou škol! Pak se chodí i ráno od 7 hod.! Mnohde jsem zažila sprchy, i čas na ně byl. Ne všichni je využívali, ale mohli. A co kdyby si maminka promluvila s tělocvikářem, že jsi měla na ZŠ z těláku fobii a že se pořád s tím vyrovnáváš. Zdá se, jak píšeš, že bude rozumný. A Ty už na tu základku zapomeň. S uvolněním z Tv ale nesouhlasím.

tv
hodnocení

0x

Dobrý den, jestli vás to tolik strestuje zašel bych za obvodní lékařkou pro uvolnění z tělocviku. Vím jak to dokáže otrávit život a nestojí to za to.

ja*
hodnocení

0x

Zkus nemyslet na dětství, ale před tělocvikem si jen řekni, že to nějak dopadne. Tělocvik neni moc důležitý předmět a bud budeš mít 1 nebo 2.

alennn
hodnocení

0x

Nejsi kapku rozmazlená? O fobii nemůže být ani řeč. To by ti maminka fakt pomohla, s tím uvolněním. Také nemám ráda některé učitelé tělocviku. Nejsou to ani pořádní sportovci ani učitelé, a tak si kolikrát zvyšují ego na některých jedincích co evidentně tv nemusí, nebo jsou nemotorní. Na druhou stranu nemají to lehké, už jsem párkrát zažila, že zkrotit a přeřvat ve velké hale skupinu děcek, fakt není sranda, moje hlasivky velmi trpěly, nehledě na to že se pořád něco někomu může stát, jak se říká, jednou nohou v kriminále. Takže za tohle je obdivuji.

Že sebevědomí se tvoří v tělocviku je jistá věc. Už bych si myslela, že můžeš mít sociální fobii, ale to bych si nemohla přečíst, jak se chodíš bavit, tu fakt nemáš, to bys jsi nemohla chodit s kamarády do restaurace. Takže máš jen nepříjemný zážitek ze základní školy, kdy ti něco nešlo, a hloupý učitel tě zesměšnil před všemi dětmi. Uvolnění z tv, je fakt nesmysl. To už se ve škole nebudeš hýbat vůbec, chceš mít navíc 20kg? Navíc budeš mít nálepku, pak se budeš chtít někam hlásit, a už budeš mít problém. Chceš být nemožná? Děcka si to převrátí po svém. Navíc na některých vysokých školách může být zase tělocvik a pokud teď už budeš mít uvolnění, nebudeš umět spoustu věcí.

Tohle není řešení, ale vyhýbavé chování. Moje dcera má soc.fobii, tak vím o čem mluvím. Tohle jen blok, který musíš překonat. Ona nemůže chodit ven s kamarády, tak buď ráda, že jsi zdravá a postav se tomu čelem. Jak tu někdo psal, ber to jako výzvu a nebuď zbabělec, s takovým přístupem nic v životě nedokážeš.Učitelé tv se často střídaj, třeba příští rok bude chápavější učitel. Věřím, že tělocvikáři jsou někdy krutí, ale nemají to lehké.

janys79
hodnocení

0x

Otázkou je, jak charakterizovat přísnost pedagoga. Já být tvůj učitel, tak bych byl ještě důslednější, ale férový a neutahoval si ani z tebe, ani z nikoho jiného. A neměli by mě rádi všichni ti, kteří berou tělocvik jako oddechovou hodinu. Základku jsem končil v r. 1992 a tehdy (ještě před 89) byl tělocvik jiný level. To bych ti mohl povídat, ale bylo by to na dlouhý článek... Přece nejsi zas až takové nemehlo, tak se začni více snažit. Když sama běháš, určitě nemáš problém s kondicí, předpokládám, že i v TV běžíš jako ostatní (alespoň v průměru). Rozcvičky určitě nejsou ve stylu olympijské akrobacie a nějaká ta míčová hra ti snad neublíží. A ještě otázka, máte v tělocviku běh na 3 a 5 km?

liska*

Tělocvikář vidí, co má za materiál. A jestli je normální, tak by měl hodnotit v podobných případech hlavně snahu.

Co si pamatuju z vlastniho zivota, tak snaha v TV se u nas ve skole prestala znamkovat revoluci.
Chvili po revoluci se preslo na vykony a tabulky a hodnotilo se dle nich.
Diky tomu se mi zhorsilo hodnoceni TV :-/

Tělesná výchova...je "výchova"...a pokud vím a nezměnilo se to, tak se z tohoto "předmětu" nedá propadnout.

Jako učitel (kdybych jím byl), tak bych ale klidně dával z TV známku 5, pokud bych naznal, že žák či studen prostě něco z TV neumí, co by v daném věku zvládat měl. Jistě, žák za to (někdy) nemůže, protože na sport prostě "není".

Ale co by tomu zase měl říct nadaný žák "matematik", kdyby učitel dal jeho spolužákovi za matematiku 2 i kdyj ji neumí..a to jen proto že na matematiku "nemá nadání"..

liska*

Já jsem dávala jen 1,2,3 a nebo neklasifikováno u osvobozených.

S nama se nemazlili :)

tomas5877

jo u nas sme meli jednoho,dva... no byli postavou po tatovi... dostali od ucitelky splahani na tyci 5... 1500 metru beh... 5. splhani na lane 5. pritahy na hrazde 5. jeste ze nejste ucitel :)

tomas5877
hodnocení

0x

to znam... ja rad jezdim na kole... i si zabeham. projdu se... ale jak mam chytit mic tak sem uplne v pytli... na SOU byla banda jako ja a tak sme si porad zapominali prevleceni na telocvik... to je tak kdyz se furt hral jen fotbal.

Tome, to mi připomíná mě. Hrála jsem závodně basket po mnoho let, na pozici pivota. Lítala jsem jako blázen, skákala jako klokan, ale představte si, kozu jsem nepřeskořila. A když už, pak skokem plavmo, na žíněnku, do kotoulu. A nějaká spartakiáda? Marnost! *smich2*

u mě je to taky půl napůl. Kolo -pohoda, běžky - pohoda, běh - dlouhé tratě - pohoda... Jak jsem hlavou dolů nebo mám dát do něčeho výbušnou sílu, zkoordinovat pohyby, jsem mrtvej Homolka. Tělocvikář na maturitním večírku: Dva roky jsem tě lámal na hrazdě a nezlomil. Seš charakter :)

Co se týká tazatelky, nevím. Je sice pravda, že co tě nezabije, to tě posílí, ale druhýmu do hlavy nevidím a tady to dle její výpovědi hraničí s fobií. Proto jsem se až doteď nevyjadřoval. Ke školnímu tělocviku mám výhrady, někde bude chybička v systému. Jak jinak si vysvětlit, že třeba volejbal jsem se po dlouhých hodinách k ničemu nevedoucího mučení v TV naučil hrát až v 18 s partou kamarádů? Jestli to nebude tím, že mi nikdo nenadával, nesrážel, nevysmíval se.

Pro dobro tazatelky bych to viděl tak: Vypřáhnout a zkusit postupně znovu nakládat. Jenže tomuhle řešení asi školní systém nakloněnej nebude. I když, kdo ví? Synovec s diagnostikovaným Aspergerem měl v TV jen částečné úlevy a nějak to šlo...

tessa
hodnocení

0x
Ahojky,vím že je to už dýl co tu je tato otázka, ale mám stejný problém. Stres z tělocviku je moje denní rutina. Na základní škole se to dalo ještě přežít, hlavně proto, že kluci a holky byli odděleně. Teď jsem na SOŠ a stres je větší. Každý den říkám rodičům, že cvičit musím a že mám stres. Ty se mi, ale jen vysmívají..."maš strach z tělocviku proč?!" No takže to s nimi prostě řešit nejde. Vím, že kdybych byla uvolněna tak bych neměla taková traumata a nemyslela tak na sebevraždu.
Psychologa nemám, i když jsem zažívala šikanu, nemám... Rodičům jsem říkala že bych nějakého měla mít, protože u nás na škole mají všichni svého i ty nejlepší žáci, které nic netrápí.
Mám raději normální hodiny než tělocvik.. co mám tedy dělat?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]