Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Maturitní projekt

Od: tank odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, mám si připravovat maturitní projekt a jelikož jsem modelář a milovník jakékoliv techniky, rozhodl jsem se pro model tanku Jagdtiger 186 1:10 z ocelového plechu se spalovacím motorem a nikde nemohu najít rozměry tanku, abych udělal měřítko. Nevíte kde bych našel okótované schéma tanku? Už jsem hledal všude možně, ale nic nenašel. Předem děkuji za odpovědi.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
06.01.18 13:47
hodnocení

0x

Je to on?

tank
hodnocení

Ano je. Toto jsem našel taky, ale potřebuji další údaje např. délka bez kanónu. Tady jak jste našla je s kanónem a tak to je i na české wiki. Dále potřebuji např. šířku pásu, výšku věže atd. Prostě technický výkres. Něco takového jako na tady přiloženém obrázku. No, když to nenajdu, budu muset najít jiný.

Maturitní projekt

liska*
hodnocení

0x

A což napsat na nějaké vojenské technické muzeum. Např.: muzeum@army.cz

Nebo si tam udělat výlet? Toto je v Lešanech, okr. Benešov

tank
hodnocení

Zkusit to mohu, ale nemyslím si, že by ho tam měly. Vyrobilo se jen 88 kusů z toho některé zničené atd. Ale zkusím to, děkuji.

Tak vím že jeden je v Kubince

http://tank-photographs.s3-website-eu-west-1.amazonaws.com/jagdtiger-tank-destroyer-kubinka-tank-museum.html

a taky v Bowingtonu.

skarachsworld.co.uk/...

Ovšem oboje je poněkud z ruky.

Micméně na netu je poměrně dost plánků :

google.cz/...

Každopádně smekám, tak jsem fanda do vojenské techniky a vím, že postavit věrohodně vypadající tank je pořádná fuška - zejména třeba pásy.

BTW Stavíte Porsche, nebo Henschel?

tank
hodnocení

Zdravím. Hodlám stavět ve verzi Porsche. Jo pásy to bude něco, ale nějak se s tím poperu. Už mám i nějaké plány např. převodovka: members.upc.nl/... koukněte zde. Materiál bych chtěl 3mm ocelový plech. Motor ještě zvolím podle váhy, bude mi totiž pomáhat mistr z dílen a vše budeme vyrábět na soustruhu a CNC. Jinak děkuji za pěkné odkazy.

To jste si nasadil laťku sakra vysoko. Na RC tanky je u nás jednička pan Lamka, jeho výrobky jsem viděl - je to neskutečná krása, ale taky je to pěkně drahá sranda - jde o desítky až stovky tisíc.

Projděte si web http://rc-tanky.com konkirétně tam mají i Tiger rc-tanky.com/... jsou tam i nějaké díly - právě ty pásy atd. - mj i ty převodovky. Ovšem převodovka je docela komplikovaná věc, mnohem jednodušší jak na konstrukci, tak na výrobu i následné RC řízení je elektropohon - jasně, nevrčí to. Jenže když jsme u té předlohy Porsche Tiger měl právě přenos hnací síly elektromotory - neboli zážehové motory poháněl generátory, a pohon pásů pak relaizovaly elektromotory. No a podobně konstruovaný jsem viděl i model - spalovák poháněl alternátor a pásy pak poháněly motory ze stěračů osobního auta. Přebytek výkonu byl vyloženě nemaketový :) reálné Tigery byly podmotorované a pomalé.

hodnocení

0x

Kolik tanků na spalovací motor jste postavil?

doplněno 06.01.18 20:48:

Ta auta jste stavěl?

tank
hodnocení

Zdravím. Tank ještě žádný, ale mám zkušenosti s velkými měřítky aut 1:6 a 1:5. Jejich konstrukce znám, ale nemají s tankem pra nic společného. Nemají výkyvná ramena, olejové tlumiče atd. Konec konců na YouTube nebo celkově na internetu je spousta návodu a videí ze stavby takových strojů.

tank
hodnocení

Jediné co jsem postavil byl ruský Kraz 255b 1:10 s nitro ( není to nitro, ale palivo malých modelářských motorů)spalovacím motorem 4,6 ccm a Chevrolet K30 ‘87 1:12 elektro. Krom elektriky, náprav, kardanů a rozvodovek blastní výroba.

No, prostě jsem chtěl naznačit, že tank není o té plechové boudě, ale o převodovkách, spojkách a další mechanice. Takže, pokud nejde o plechovou nástavbu na existující podvozek, bude to dost honička i pokud je ta maturita v roce 2019.
Kdyby to byl můj projekt, volil bych variantu dvoumotorové elektro. Tam je šance ..

No já osobně si taky myslím, že těžko byste našel složitější záležitost, zejména co se podvozku týče, než byl Tiger. Jedině že byste rezignoval na maketovost a udělal to ve stylu mnohých válečných filmů, kdy navařili hranatou krabici na věž T-34 a měli ,,Tiger´´. Ale pro někoho, kdo se jen trošku v tankách vyzná, je to do očí bijící - a šílený.

Chápu, že jestli to má být k matuře, tak už to asi máte dost rozjetý, ale jen návrh - co kdybyste místo Tigera postavil Hetzera - je to taky samochodka, taky ji užíval wehrmacht a SS, navíc byla podstatně více rozšířená, její podvozek je český a po válce byly i v ČSLA. Navíc ji mají v Lešanech, kde jsou velmi ochotní a jistě by Vám vyšli vstříc.

vhu.cz/...

tank
hodnocení

Opět děkuji za hezké odkazy. Budu mít v paměti, ten co jste mi poradil. Mám v hlavě ješté více návrhů např. Ferdinand, ale tento Jagdtiger už mám na mysli dlouho a nejspíše u něj skončím a o těch elektromotorech vím už jsem viděl schéma, ale bylo by to moc složité pro mě. Jinak pan Lamka má hezké modely, ale na jeho úrovni nikdy nebudu. Je to opravdu mistr.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]