Dobrý den chtěl bych se zeptat chodím do 8.třídy a na český jazyk máme docela přísnou učitelku a diktáty známkuje takhle 1 chyba-1,2 chyby-2,3 chyby-3,4 chyby-4 a 5 chyb-5.Diktáty píšeme každý měsíc.Zajímalo by mě jestli to je správné známkování.Děkuji za odpověď.
Rozhoduje délka diktátu, jak je bohatý na "špeky" a někdy i charakter chyby. Chybějící tečka za větou bude asi menší chyba, než -i/-y. Jednou za měsíc mi příjde málo. To musíš požádat maminku, aby Ti přidala aspoň jeden domácí tréninkový diktát týdně.
mirokad
No je problém v tom že jsem nedoplnil 3 čárky a hned jsem dostal za 3
iz*
Za tři chybějící čárky, které se ti možná jeví jako maličkost, by měla být dostatečná (čtyřka), nikoliv dobrá (trojka).
Porovnej si následující věty → AB říká YZ je chytrý. AB, říká YZ, je chytrý. AB říká, YZ je chytrý. → Vidíš, jak čárky mění smysl/význam druhé a třetí věty? (U první věty není jasné, kdo mluví.)
můj oblíbený příklad: "Moje stará pila leží ve sklepě." X "Moje stará pila, leží ve sklepě."
vilik*
A na význam věty s chybějící čárkou a záměnou i a y je taky jeden příklad. Zkuste odhalit atraktivitu nově přijímané administrativní síly u pracovního pohovoru, když dostane od bývalého šéfa-dysgrafika hodnocení, které mělo správně znít takto: Kouří, pije.
iz*
A což teprve, kdyby to fodnocení psal dysortografk...
My měli na střední učitelku, co byla schopná vyřešit dostatek známek za čtvrtletí v jediném diktátu. Za bezchybný diktát byla jedna známka, za chyby bylo možné získat známek víc. Takže ti nejhorší dostali klidně 3 pětky najednou. A to jsme psali jistě častěji než jednou měsíčně. Ve slohu byla situace podobná. Sloh v pořádku byl za jednu jedničku, ale tu jsem dostal tak jednou nebo dvakrát. Ostatní slohy byly známkované dvěma známkami, jednou za úpravu a gramatiku a jednou za obsah. Spotřeba červených tužek u ní musela být enormní. Stejně jsem schopný napsat v mailu vlastní jméno s malými písmeny a jsem rád, že občas můžu něco vyřešit i telefonicky.
"Zajímalo by mě jestli to je správné známkování" Ne, není to správné známkování. Pravda, už je to dávno, ale za nás byla 1 malá chyba (třeba diakritika, interpunkce...) za 1-, jedna hrubá chyba (například I/Y) za 2, 2 malé chyby za 2, malá + velká za 2- ...atd. Takže diktát za 1 musel být naprosto bez jakékoliv chyby a k získání nedostatečné stačily 4 hrubé chyby (případně 9 malých). Za nedoplněné 3 čárky by tedy bylo 2-.
Diktát, či podobný test minimálně 2xtýdně.
doplněno 04.01.18 11:20:
No vida, tak tenhle můj výtvor by byl za 3 . Opravit už to nejde...
Vetsiny z ostatnich se to uz netyka a proto souhlasi s tim, ze je to v poradku, popr. mirne znamkovani. Pokud by ses jich zeptal v dobe, kdy tu skolu navstevovali, urcite by byla odpoved jina.
Za me je to prisne znamkovani.
vilik*
Naopak, většina tady chápe, že když dostane každej samý jedničky, tak naprosto zdegraduje následné další vzdělávání a vejšku budou mít i lidi, co si jí prostě nezaslouží. Když jsme chodili do školy, mohlo se nám známkování zdát tvrdé, ale přežili jsme to a podle studijních výsledků jsme si našli uplatnění. Ano, našlo se několik blbů, co měli štěstí a pár velmi chytrých, co nedokázali nebo nechtěli svůj potenciál využít, ale jinak to celkem odpovídá. Jenže je jiná doba. Zrovna dneska jsem četl o tom, kolik chybí pokrývačů a zedníků, zato je mnohem víc architektů. Co na tom, že půlka VŠ má problém s uplatněním.
iz*
Vilíku, už dnes mají VŠ lidé, kteří by dříve stěží odmaturovali. Netýká se to (naštěstí!) ještě všech oborů, ale když vidím, kam to směřuje...
iz*
Mýlíte se, týká se to nás všech.
Nechceme-li být národem hlupáků a národem, který neovládá mateřštinu, záleží-li nám na úrovni vzdělání našich dětí a vnuků, je přísné známkování na místě. Ovšem zde je paní učitelka příliš benevolentní (příliš mírná).
Úroveň vzdělání se hrozně rychle snižuje. To, z čeho jsme kdysi maturovali, dnes stačí ± na bakaláře. Děsí mne představa, kam to ještě zajde...
Hodně záleží na učitelovi, ale my máme podobné. Akorát za jednu chybu (podle závažnosti) máme 1/1-, za dvě 2, za tři 2-, a tak to jde až do 5. Ale vesměs máme to máme jak vy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.