Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu. Je věta "Co je to za písnička?" gramaticky špatná co se týká toho slova "písnička"? zřejmě jsem to pochytil někde na Moravě, uši mně to netahá, ale má známá mě opravuje, že je to blbost a má se používat jedině "za písničku" . Děkuji
Dobrý den. Co je to za písnička, za básnička.. Mi by se to nestalo..Nevím co bych dělal, kdyby se to stalo mi a v zátačce..Takto hovořil můj muž. Byl z Ostravy (Stará Bělá). Nevím zda takto hovoří Ostraváci všichni nebo je to jen starobělská hantýrka. Ale mě to za uši tahalo též, protože u nás skloňujeme - co je to za písničku, za básničku. ...V žádném případě to není nic proti Ostravákům, jen mi ten dotaz připomněl, že jsem se s tím setkávala po celý čas manželství.
Jj..A ještě - co je to za kravina..?
Zájmeno "mi"nelze použít na začátku věty. Vlastně lze (jak to známe z této poradny), ale není to správné. Viz pojednání o příklonkách cs.wikipedia.org/...
Paát všude tvrdé y je jednodušší varianta net lovit v paměti vzory a vybraná slova,¨.Navíc si tím pomůžete hen ve třetím pádě , v šestém pádě tuto možnost nemáte. A, last but not least, tahle věta je zvrhlost, která rve uši.
Samozřejmě, že "za písničku". Vždyť je to 4. pád!
"mi by se to nestalo" je gramaticky správně! Vždyť je to 3. pád! Jen se obvykle používá jiný slovosled: "To by se mi nestalo".
Ha, zase jeden jazykový zvrhlík! "MI BI SE TO NESTALO" sice má zájmeno já ve třetím pádě, který má gramaticky správné tvary mně a mi, v tomto smyslu máte pravdu. ale dobře to není. Kratší tvar 3. pádu (mi) se užívá jen příklonně, delšího tvaru (mně) se však užívá jak v poz @bruno2.ici po předložce a při důrazu, tak i v pozici příklonné. Více najdete třeba j internetové jazykové přírušce a dobrý odkaz dává
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.