Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se naučit sloh?

Od: jaknasloh odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, jsem v prvním ročníku na SŠ a mám strašný problémy se slohem, co se týče ostatních, tak z literatury mám 2 a z gramatiky 3, a z dvou slohových prací co jsme psali mám za 5. Jelikož je sloh součástí maturitní zkoušky, tak bych potřeboval poradit jak se to mám naučit, abych uspěl aspoň za 4. Jestli neexistuje nějaké příručka se vzory slohových cvičení atd.

Předem děkuji.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Sloh se nedá naučit, sloh je tvůj styl, kterým dokážeš popsat určité dění. Sloh je vyprávění, které má svůj vývoj. Jak to ještě jednoduše vysvětlit. Vyprávění nesmí být překotné a nelze se v něm vracet zpět.

Jinak dotaz byl formulován velmi solidně a zčásti naplnil základní slohová pravidla...

kytka*
hodnocení

1x

Musíš hodně číst a dělej si výpisky ,hodně piš ručně ,ne na počítači -líp si vše zapamatuješ. Po přečtení si udělej krátký výpis o čem kniha byla a sestav z toho povídání,. To ti ale do hlavy honem nikdo nevlije. Pokud nemáš ten správný cit pro věc není to jen tak.

annas*
hodnocení

1x

Přečtěte si rady vysokoškolské studentky z oboru český jazyk a literatura. Možná Vám její informace pomohou.

mojecestina.cz/...

mil®
hodnocení

0x

Číst, číst, číst.

sebod*
hodnocení

0x

Začni číst knížky. Rozšíříš si slovní zásobu. Sedni si k počítači nebo vezmi papír a tužku a zkus něco napsat. Tema jakýkoliv. Třeba Než se židle stane židlí... Šup a ať je toho na stránku.

Dá se napsat. Na louce kvetou pampelišky. Ale taky : Na jaře se louka rozsvítí tisící malými žlutými sluníčky. Už jejich název hřeje

- pampelišky :) Prostě si hraj se slovíčky. Nepoužívej holé věty. Rozvíjej myšlenku. :D

Ale budiž Ti útěchou, že ne každý je na sloh. *mala*

mathe
hodnocení

0x

Tak jak píše "kytka": hodně číst, číst a číst a zkoušet dělat si výpisky. Jinak ale hodnocení slohové práce je velmi individuální záležitost, protože se hodnotí nejen gramatika, ale také stylistika, a na tu mohou mít různí češtináři odlišný názor. Vzpomněla jsem si na náhodně odposlechnutý hovor z třídních schůzek. Jedna maminka - učitelka češtiny si stěžovala jiné, že přestože pomáhala své dceři se slohovou prací, dcera od své vyučující dostala ze slohu za 3 ;).

michala*
hodnocení

0x

Slohových prací je mnoho kategorií (např: vyprávění, popis, úvaha, charakteristika, výklad, výtah... a další...) Zkus zapátrat na internetu po vzorech slohových prací nebo jestli máš možnost zajít do knihovny, tak se tam poptej po nějaké odbornější literatuře, která by Ti mohla studování ulehčit. Přeji hodně štěstí, věřím, že to zvládneš *palec*

jabraka*
hodnocení

0x

K úspěšné tvorbě slohové práce potřebuješ bohatou slovní zásobu.Bohužel to nejde naučit.To se získá,jak naznačila Kytka,četbou.Ale měsíc před maturitou už to nejde dohnat.Tu slovní zásobu,kterou jsi získal psaním SMS, ta ti není k ničemu.Málo jsi četl v mládí,na základní škole,doma také české pohádky.

JABRAKA

doplněno 20.04.10 20:09:

Ještě jsem zapoměl dodat,že věta,to je slovy vyjádřená myšlenka.Pokud ti chybí myšlenky,nemůžeš napsat správnou větu.Tím začni.

JB

kjanik112*
hodnocení

0x

Začni se učit na nejjednodušší a nejkratší literární formě-na bajkách.Sežeň si třeba Ezopovy bajky , nebo Bidpájovy bajky.Úvod, kratičký děj,zakončený pointou= z toho plyne poučení.Přečti si bajku, promysli ji, a pak ji plynule převyprávěj -nebo napiš-vlastními slovy.Po nějakém čase procvičování se naučíš vyprávět děj a současně směřovat k pointě.Zdánlivě jednoduché-ale jsou i lidé, kteří neumí ani vyprávět vtipy- pointu vždy dokonale zkazí.

K těm vtipům - matematici tomu říkají "Operátor Vojta" *smich*

lidus*
hodnocení

0x

Jak píše strejc. Jinak si nejdřív vyhledej co je vyprávění, zpráva, esej, fejeton...Nějaký si na netu najdi a přečti(jednoduše zadej do vyhledavač např. fejetony) a pak volnou formou, podle této předlohy, napiš ten svůj na téma jaké potřebuješ. Méně znamená více a měj na paměti, že se nehodnotí jen styl ale i gramatika. Časem už nebudeš předlohu potřebovat a budeš sypat slohová cvičení z rukávu.Také si můžeš vyzkoušet nepsat ale vyprávět a pak teprve napsat, mamka určitě bude vhodný posluchač. Příručka na psaní slohovek jistě existuje-udává jak přesně, který styl vypadá, co musí a naopak nesmí obsahovat ale toto vše najdeš na nettu.

jaknasloh
hodnocení

Děkuji Vám všem za rady, chci se zeptat jestli existují knihy, kde by byli vypracované několik těch slohových témat pro inspiraci? Případně co by jste mi doporučili?

lidus*

pro inspiraci jdi na PC-zadej třeba slohová cvičení, fejetony...nebo seminárky.cz je toho fakt hodně, chce to jen čas a hledat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]