Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
omlouvám se,že Vás otravuji,ale chtěla jsem se Vás zeptat jak se na kalkulačce počítají stupně? (Konkrétně na typu SENCOR 105 BU) Vím že tlačítko pro výpočet stupňů se jmenuje DRG,ale nevím jak do toho mám přenýst nějaký příklad aby mi to vypočítalo.Můžete mi prosím vás uvést nějaký příklad s postupem jak se počítá na kalkulačce? Předem moc děkuji.
Tlačítko DRG neslouží pro výpočet, ale pro přepínání, v jakých jednotkách je úhel pro výpočet zadáván. DEG = dergree = ° (plný úhel = 360°), RAD = radián (plný úhel = 2π ), GRAD = gradián (gon) (plný úhel = 400gon)
@slaisa: JJ, to je takový komentář k problematice. Problém je, že netuším, co se skrývá pod pojmem "výpočet stupňů". Pokud je mi známo, nedá se na obyč. kalkulačce se zadáním čísla ve stupních počítat jinak, než je vzít jako vstupní parametr pro výpočet některé goniometrické funkce (sin, cos, tan...), tedy napíšete např. 180, zmáčknete tlačítko sin, a pokud máte nastaveno DEG pro výpočet ve stupních, vyplivne kalkulačka 0, tedy správnou hodnotu pro sin 180°...
No vidíte a jsme u goniometrických funkcí.
Pro začátek bych nechal kalkulačku chvíli být a soustředil se na teorii. Dobré je namalovat si vlastní obrázek a zjistit co znám (velikost strany a, úhel β...), co mám zjistit (o, S) a co k tomu potřebuju (?). Krom jiného znát způsob popisování stran, úhlů a vrcholů v trojúhelníku a vzorec pro výpočet plochy a obvodu trojúhleníku (stačí pravoúhlý). A pak ty nešťastné definice goniometrických funkcí. Já bych tedy osobně použil tgβ, tím se dostal k velikosti strany b, potom je plocha trojúhleníku jasná. Pro výpočet vel. strany c pak stačí věta pana Pythagora a ke zjištění obvodu je jen krůček... K těm úhlům v trojúhelníku zde.
A pak k té kalkulačce...
1) zkontrolovat, jestli je nahoře DEG (degree - kalkulačka je přepnutá na stupně a ne radiany)
2) při výpočtu strany b dáš
16 x tan (57)
ta kalkulačka už bude vědět, že to 57 jsou stupně
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.