Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slovní úloha

Od: denisa11* odpovědí: 4 změna:
Dobrý den ,můžete mi prosím poradit s touhle slovní úlohou.
Prkno o délce 2 m bylo rozděleno na tři díly v poměru 2 : 3 : 5. Jedna pětina první části byla natřena bíle,jedna třetina druhé části byla natřena červeně a tři pětiny třetí části zeleně.Zbytek prkna zůstal nenatřen.
1. Ze všech tří částí byla dohromady natřena část prkna o délce 88cm.
2.Z druhé a třetí části prkna zůstal nenatřen stejně dlouhý kus.
3.Z první části zůstala nejstrmější část prkna o délce 40cm.
Můžete mi poradit jak to vypočítat, a jestli tyhle tvrzení jsou Ano nebo Ne .
Děkuji předem.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Předhoď návrh vlastního řešení, pak se můžeme bavit a radit.

jabraka*
hodnocení

0x

Nejprve spočítáš čistou délku všech odřezků.Pak natřeš požadované délky každé části.Nakonec vyhodnotíš pravdivost v praxi.

Ppokud nemáš představivost,nakresli si prkno na čtverečkovaný,nebo milimetrový papír.

JABRAKA

hoststary*
hodnocení

0x

Zřejmě vyjdete z poměrů 2 : 3 : 5 a zeptáte se kolik je to malých částí a odpovíte si že 2 + 3 + 5 = celkový počet malých (jenom myšlených) částí.

Z délky 2 m vypočítáte, kolik je to cm, aby se vám to lépe počítalo. Dále vypočítáte, kolik cm měří krátký díl ze dvou malých (myšlených) částí, kolik cm měří ten druhá i ten třetí. A máte délky v cm všech tří dílů.

A pak můžete vypočítat, kolik je jedna pětina z první části, pak to další a další. Pište si každý výpočet na nový řádek. A pak si ještě vypočítejte kolik cm z každé části zůstalo nenatřené. Jednoduše, od délky části odečtěte to, co jste vypočítala.

Nakreslete si to

Atd..

hodnocení

0x
Je to vaše zadání mi přijde trochu zmateční. To první Poraďte mi jak to vypočítat. Co je to za otázku? Jaké "to"? To" je neurčité zájmeno ať nic neříká o tom na co se vlastně ptáte. A otázka zda tato tvrzení jsou ano nebo ne je taky trochu divné. Jaká tvrzení? Asi berete první část úlohy až po slova " zůstal nenatrřen" za vlastní zadání a ptáte se na body 1 2 3.
doplněno 18.12.17 23:03:

Ale to mne nutíte, aych si to domýšlel. Ze samotného zadání bych to mohl chápat i tak, že prostě jde o přeuršenou úlohu. A na okraj, co to je, že ta tvrzení jsou ano či ne? Nechtěl jste náhodou napsat "a jestli tyhle tvrzení 1, 2, 3 jsou pravdivá"?

A čemu vůbec nerozumím, je tvrzení 2. Co znamená"nejstrmější část prkma"? A jak !zůstala"? Opsal jste vůbec zadání dobře?

doplněno 18.12.17 23:05:

Kde jste k tomu přišel?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]