Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nečistoty při elektrolýze chloridu sodného

Od: lukyn88 odpovědí: 7 změna:

Zdravím všechny,

měl bych jeden malý dotaz. Prováděl jsem elektrolýzu nasyceného roztoku NaCl (posypová sůl) rozpuštěného ve vodě z vodovodu ocelovými hřebíky. Má při tom vznikat H2, NaOH v roztoku, a Cl2. Jenže na elektrodě, kde měl vznikat chlor formou bublinek, bublinky nevznikaly a ani nebyl Cl2 cítit, místo toho se roztok v okolí elektrody barvil do zelena, později to vypadalo jako "řasy" či kaly, které plavaly v zeleném roztoku, a hřebík byl mnohem menší, "rozežraný". Zajímalo by mne, zda ty kaly byly nečistoty z vody, hřebíků či posyp. soli, nebo Cl2 zreagoval s hřebíkem na FeCl2 ?

Děkuji moc za odpovědi.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

3x

Z fyziky víme,že elektrolýza je redox reakce - na katodě probíhá redukce na anodě oxidace.

Každý redoxní děj lze tedy rozdělit na dvě poloreakce:

Oxidace – reaktant předá své elektrony, a proto se jeho oxidační číslo zvýší.

Redukce – reaktant přijme elektrony, a proto se jeho oxidační číslo sníží.

Z toho můžeme usoudit,co udělá hřebík na katodě?Tam se vyloučí Na- přijme elektron a stane se kovovým sodíkem.Ten ovšem reaguje s vodou a vyloučí se vodík.Na anodě se vylučuje Cl- ale je velmi reaktivní,proto reaguje s Fe na FeCl2.Protože ocel v hřebíku obsahuje i jiné prvky,jako P a S a hlavněC.Ty vytvoří různobarevné kaly.

JABRAKA

lukyn88
hodnocení

Super, já jsem si to myslel, jen jsem si nebyl jistý.

Ještě jednou díky ;)

kepler*
hodnocení

0x

To zelené zbarvení je způsobeno právě chloridem železnatým.

lukyn88
hodnocení

Ano, máte pravdu. Ještě by mne zajímalo: Udělal jsem elektrolýzu výše uvedenou znova, a roztok po elektrolýze jsem nechal vyschnout. Zelená barva roztoku ale zmizela, místo toho tam nyní mám hnědou látku. To znamená, že FeCl2 se změnil (oxidoval) na FeCl3 ?

Děkuji, Lukyn.

kepler*

Nějak nerozumím ... roztok po elektrolýze jsem nechal vyschnout. Zelená barva roztoku ale zmizela,.. Po vyschnutí roztoku by měly zůstat zelené krystalky FeCl2. Ale ano, k oxidaci mohlo dojít, FeCl3 má hnědou barvu.

jabraka*

Elektrolýza nemusí probíhat jednoznačně.Oxidační reakce je možná až do třetího stupně,a vzniká směs chloridů.

doplněno 18.12.17 13:47:

Vysušený chlorid železnatý má spíše barvu světle zelenou až žlutou.

lukyn88
hodnocení

Ano, pravděpodobně došlo k oxidaci na FeCl3.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]