Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozvaha - účetnictví

Od: smiseklysak* odpovědí: 2 změna:

Dobré odpoledne,

chtěl bych se zeptat, zda by mi mohl někdo pomoct s příkladem v příloze?

Jde mi o to, aby jste mi vysvětlili postup a jak se to vlastně celé dělá...

Docela se v tom topím, moc děkuji :)

Rozvaha - účetnictví

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

daniela*
hodnocení

2x

No, základem je vědět, co jsou aktiva (majetek z hlediska druhu) a pasiva (majetek z hlediska zdrojů). :)

Majetek (strana aktiv) se dál dělí na dlouhodobý a oběžný. Dlouhodobý se dělí na hmotný, nehmotný a finanční. Oběžný na zásoby, pohledávky (např. odběratelé), peněžní prostředky a krátkodobé cenné papíry.

Z hlediska zdrojů rozlišujeme buď zdroje vlastní (např. základní kapitál), nebo zdroje cizí (např. úvěry, závazky vůči institucím, závazky vůči dodavatelům).

Strany aktiv a pasiv se musí v součtu rovnat, protože jde o stejný majetek, pouze ze dvou pohledů - jednou z hlediska druhu a podruhé z hlediska zdrojů.

Postup.. Musíš si uvědomit, co je co. Tak třeba soustruh je dlouhodobý hmotný majetek, položkou aktivní. Závazky vůči zaměstnancům jsou cizím zdrojem, položkou pasivní. :) Až bude vypsáno všechno, sečte se strana aktiv, čímž se zjistí i součet pasiv. Základní kapitál se zjistí odečtením všech pasivních položek od součtu aktiv.

Vypracování na fotografii není bohužel moc čitelné.

Doufám, že jsem pomohla. :)

smiseklysak*
hodnocení

Mnohokrát děkuji! Ono ani nejde o to, co tam mám, to jsou jen takové čmáranice :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]