Nejste přihlášen/a.
Mám menší problém s jednou úlohou z fyzikální olympiády. Jedná se o úlohu "FO59EF1–7: Vlak jede do kopce"( fyzikalniolympiada.cz/... záložka úlohy, pdf soubor). Konkrétně nevím, jak se má spočítat onen výkon v části a) Přesněji vím, že podle vzorečku P = W / t, ale nevím, jak spočítat tu práci. Napadly mě tyhle tři možnosti. Poradíte mi, která z nich je správná prosím? Děkuji za jakoukoli radu, velice mi pomůže.
Jsem si vědom toho, že to je soutěžní úloha, ale jedná se o první, domácí kolo, při kterém můžeme používat jakékoli pomůcky a jakkoli zjišťovat informace, jak úlohy řešit, proto si myslím, že otázka pravidla neporušuje. Navíc nabízím několik možností, na která jsem si přišel sám, a jenom se ptám, která možnost je správná.
výpočet přes nakloněnou rovinu
Práci spočítáš pomocí síly, dráhy a cosinu. Tak si nakresli trojúhleník a spočítej úhel.
Děkuji za radu. Jenom si nejsem jistý, zda by to neměl být sinus, spíše než cosinus, ale v goniometrických funkcích se moc nevyznám, takže budu věřit.
Opravdu si cením toho, že mi někdo napíše takovou odpověď i s podrobným vysvětlením. Nic takového by mě ani ve snu nenapadlo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.