Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak spočítat výkon lokomotivy?

Od: vas99* odpovědí: 3 změna:

Mám menší problém s jednou úlohou z fyzikální olympiády. Jedná se o úlohu "FO59EF1–7: Vlak jede do kopce"( fyzikalniolympiada.cz/... záložka úlohy, pdf soubor). Konkrétně nevím, jak se má spočítat onen výkon v části a) Přesněji vím, že podle vzorečku P = W / t, ale nevím, jak spočítat tu práci. Napadly mě tyhle tři možnosti. Poradíte mi, která z nich je správná prosím? Děkuji za jakoukoli radu, velice mi pomůže.

doplněno 08.12.17 21:50:

Jsem si vědom toho, že to je soutěžní úloha, ale jedná se o první, domácí kolo, při kterém můžeme používat jakékoli pomůcky a jakkoli zjišťovat informace, jak úlohy řešit, proto si myslím, že otázka pravidla neporušuje. Navíc nabízím několik možností, na která jsem si přišel sám, a jenom se ptám, která možnost je správná.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

výpočet přes nakloněnou rovinu

Práci spočítáš pomocí síly, dráhy a cosinu. Tak si nakresli trojúhleník a spočítej úhel.

Jak spočítat výkon lokomotivy?
vas99*
hodnocení

Děkuji za radu. Jenom si nejsem jistý, zda by to neměl být sinus, spíše než cosinus, ale v goniometrických funkcích se moc nevyznám, takže budu věřit.

doplněno 09.12.17 17:47:

Opravdu si cením toho, že mi někdo napíše takovou odpověď i s podrobným vysvětlením. Nic takového by mě ani ve snu nenapadlo.

xx*

Výkon vypočteš jako podíl vykonané práce a času. Je zadána tažná síla a dráha. Takže práce se vypočte jako součin síly a dráhy: W = Fs. Síla má stejný směr jako pohyb. Žádný sinus nebo kosinus nepotřebuješ.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]