Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Česká alternativa angl. pojmu Modesty

Od: h4ever® odpovědí: 3 změna:

V psychologii v angličtině se vyskytují dva opdobné pojmy:

1) Greed-Avoidance a

2) Modesty

Oba dva znamenají skromnost, ale vyjadřují něco jiného. Do češtiny jsem to přeložil takto:

ad1) majetková skromnost

ad2) sociálně hierarchická skromnost

add1) jde tam o charakterovou vlastnost, která je opakem hamyžnosti, potřeby většího mnoství peněz nebo luxusu

add2) jde tam o charakterovou vlastnost, která je opakem ctižádosti, potřeby společenského uznání, přehnaně vysokého sebevědomí / pýchy

Zajímá mě tedy jestli v češtině existuje slovo, které by bylo equilibrijní pojmu "sociálně hierarchická skromnost" (jež jsem vymyslel). Slovo pokora to není, protože je rozdíl mezi pokorou a skromností. Pokud nemám sociálně hierarchická skromnost, nemám žádné ambice. Nemít ambice ale neznamená mít pokoru. To jen na vysvětlenou. Jo a existují ještě varianty umírněnost a zdrženlivost, ale to je širší pojem, který se může vztahovat třeba k majetku, požitkářství nebo afektovanosti. A mě jde tedy o to, aby slovo vystihlo "bez-ctižádost" či "ctižádosti-prostost".

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Více méně tomu odpovídá snad jen výraz neambiciózní. Částečně pak ústupný. Možná někoho ještě něco napadne.

hodnocení

0x
To slovo neznám, ale mám dotaz. Skromný = bez ambicí? Na to jste přišel kde?
hodnocení

To jsem nenapsal. Psal jsem o bližším vysvětlení pojmu "sociálně hierarchická skromnost" co tím myslím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]