Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čárky ve větě

Od: lenka007* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, kde v této větě bude čárka případně čárky.

Pro lidi jako jsi ty už tu fakt není místo.

Děkuji za odpovědi:)

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pu®
hodnocení

5x

Omlouvám se Sebod, jelikož jí teď zkazím didakticky správný postup (aby tazatelka poslala návrh a my zhodnotíme). Já mám totiž dojem, že pokud nezná pravidlo (a to evidentně nezná), nic na tom nenavymýšlí... Obvykle jsem samo také pro to, aby se jen tak neodpovídalo beze snahy tazatele, ale tady si dovolím vysvětlit.

Lenko, čárka ve větě bude obvykle na pozici, kde začíná věta vedlejší (třeba tady před "kde"). Vynechávám stupňovací vztahy souřadných vět, přístavky a jiné špíčky. Větu poznáš tak, že v sobě má sloveso, resp. přísudek. Tvoje věta tedy zní:

Pro lidi, jako jsi ty, už tu fakt není místo.

Čárka musí být z obou stran, protože jde o vedlejší větu vloženou.

Kdyby to bylo jenom "přirovnání" (resp. charakteristika) beze věty, tj. bez slovesa, zněla by věta takto:

Pro lidi jako ty už tu fakt není místo.

To je obyčejná jednoduchá věta se členy, z nichž žádný není násobný, netřeba tedy dalších čárek.

Snad jsi pochopila. A snad se na mě ostatní nezlobí. Dneska je sluníčko, tak prosím odpusťte *slunce*

doplněno 19.04.10 20:30:

Sebod, v tom jsem s Vámi rozhodně zajedno, však mrkněte na mé odpovědi Kači v oblasti angličtiny. Tady jen tvrdím, že bez pravidla můžete házet čárku, kam Vás napadne, protože prostě pokud nevíte, tak nemáte jak zjistit - někdy to pravidlo takové je. Kdyby zněla otázka: Bude ve slově "obyvatel" měkké nebo tvrdé /i/, taky bych tazatele vedla k vyjmenovaným slovům...ale tam, kde je zkoušení fakt jen střílení, podle mě nemá smysl *nevi* A tak doufám, že se neškorpíme, to bych nerada *placni*

sebod*

Pu. Znáš to. Když chceš nakrmit člověka na den, dej mu rybu. Když na celý život, nauč ho rybařit.

Tak se to má i tady s tím učením. Líbí se mi o pár odpovědí dál, jak UCHO počítá příklad. A je vidět, že se fakt snaží, aby to pochopil.

Já se domnívám, že když jim řekneme hned ten výsledek, tak těm dětem nepomáháme, ale moc a moc škodíme. Ale každý máme na výchovu dětí jiný názor. Já si myslím, že nemají mít cestičku vymetenou, že namají vše dostat pod nos na zlatém podnose.

No, ono taky v té větě není tak moc možností, kam čárku dát, takže zkusmo by to tazatelka dříve nebo později, ale spíš dříve, trefila. To by ale neznamenalo, že by to pochopila.

papene*
19.04.10 18:55

*andel* ÁMEN*modla*

sebod*

Pu. Nemluvím s Vámi :(. Nebudete mi mluvit do výchovy dětí *bum*. *smich**haha*:D*slunce*

sebod*

Mě třeba teď strašně potěšila holčina kmihomolka. Řešila slovní úlohu. Na začátku to vypadalo *ee*, ale za pomoci všech okolo to spočítala. A kouzelná je její reakce - Díky, konečně tomu rozumím, *ua*

annas*

Souhlasím s odpovědí "pu". Pro lidi (1. část věty hlavní), jako jsi ty (věta vedlejší), už tu fakt není místo (2. část věty hlavní). Vedlejší věta musí být oddělena čárkami. .

nikit*
hodnocení

0x

Pro lidi jako jsi ty,už tu fakt není místo.

sebod*
hodnocení

0x

NIKIT *palec**haha*

doplněno 19.04.10 17:33:

Teda jestli jsem pochopila správně, že tu není místo pro tazatelku :D

sebod*
hodnocení

0x

Leničko, Ty zkus ty čárky doplnit a pošli to sem. My řekneme ANO nebo NE, a Ty to budeš zkoušet tak dlouho, až to budeš umět, *palec*

papene*

;)Jsou tací, kteří u poradte i spí.Viď sebod?

*klik*Pošli to a uvidíš ten fofr, jak to budeš mít brzo hotový.Tady je spousta radilů ohledně českého jazyka.Mimo mně.:D

sebod*

*smich* Pap, no většinou spolu poradnu uzavíráme *vtip**jasne*. Jo, jsem noční pták. V noci ožívám *frajer*, ráno jsem pak *blee*.

papene*

*stop*Pozor, sondaw patří na špici.*haha*

villyemm
hodnocení

0x

Zkus si tu větu říct nahlas,pomáhá to.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma čárka před ale

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]