Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, mám pro Vás jednu prosbičku.
Mám tady úlohu že mám zjistit za jak dlouho zabrzdí, pokud jede rychlostí 64,8km/h a je 1350km před stanicí, brzdění je rovnoměrné. Věděl bych zjistit dráhu ale opravdu si nevím rady. Děkuji předem.
Adam VIII.A
Nerozumím otázce. Tohle "pokud jede rychlostí 64,8km/h a je 1350km před stanicí" je nějaký nesmysl. A chybí nějaká další informace.
@vvdoa: Šel bych na to logicky: V úseku s3 klesá rychlost vlaku rovnoměrně z 64,8km/h na 0km/h. Jeho průměrná rychlost v úseku tedy činí 32,4km/h. No a k tomu pár převodů rychlosti a času na příslušné jednotky a znalost několika vzorečků. Víc už snad říkat nemusím. Přece jen to máš zjistit ty
Napíši to celé: Vlak se rozjíždí po dobu t1 = 3,00 minuty tak, že jeho rychlost rovnoměrně s časem zvyšuje až dosáhne hodnoty v = 64,8km/h. Dále se vlak pohybuje v úseku dlouhém s2 = 5400m stálou rychlostí. Brzdit začíná ve vzdálenosti s3 = 1350m před další stanicí, tak aby zastavil přesně v ní. Při brzdění se jeho rychlost rovnoměrně s časem zmenšuje.
To zvýrazněné a potržené potřebuji.
Stejně to formullujete nejěk divn++; v té podtržené části není žádná itázka. Podle předchozího dotazu zřejmě chcete zjistit, za jak dlouho vlak zastaví, ale to v tom zadání není, takře jste to zase nenapsal celé.
Nicméně, pokud to zadání doplním o ten dotaz na dobu brzdění, co potřebujhete znát? pr§měrnou rychlost, protože pak čas spočtete ze vorce rychlost je dráha za čas.No ale vzhledem k tomu, že brzdení je rovnoměrné a znáte počáteční a koncovou rychlost...
Pokud
1. neumis ani na podruhe dobre a spravne formulovat dotaz
a zaroven
2. neznas odpoved na takto trivialni priklad
pak je rada jedina, a to vyprdnout se na priklady z fyzikalni olympiady.
-
ps. Pocatecni rychlost, koncova rychlost, rovnomerne zpomaleni = prumerna rychlost; draha a rychlost = cas
Pokud by všichni lidé na světě měli stejný typ osobnosti, jako máte vy, žili bychom ve středověku. Ničíte sebevědomí mladému chlapci, který se alespoň snaží něco vypočítat, každý začíná na začátku. Ovšem vy jste se asi narodil s učebnicí fyziky zabudovanou v mozku. Lidé jako vy nejsou zapotřebí pro rozvoj vědy, můj názor je, že chlapec, který psal tento dotaz, jednou bude ovládat přírodní vědy lépe než vy. Jak tu píšete o tom správném formulování dotazu, zkuste se zaměřit na vaše přenádherně přesné formulace, jako "draha a rychlost = cas".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.