Nejste přihlášen/a.
Dobrý den mám příklad se kterým si nevím rady.
Relativní atomová hmotnost jádra 56Fe je rovna 55,9349421 a jádra 56Co 55,9398439. Jádro s menší vazbovou energii je nestabilní a přeměňuje se v jádro druhé. Určete jakým typem jaderné přeměny dochází k této přeměně a podle zákona zachování klidové energie vypočtěte, jaká energie se při této přeměně uvolňuje.
Klidová hmotnost protonu je 1,67252 × 10-27 kg a klidová hmotnost neutronu je 1,67482 × 10-27 kg
Kdyby si někdo věděl rady budu moc vděčná.
Násobit snad umíš, nejlépe pomocí kalkulačky. Atom železa má 26 protonů a 30 neutronů, takže hmotnost by měla být
26 × 1,67252×10-27 kg + 30 × 1,67482×10-27 kg . Rozdíl mezi skute/...
Podobně si to spočteš pro kobalt a zjistíš rozdíl.
Z rozdílu mezi hmotnostmi atomů Co a Fe určíš uvolněnou energii.
Z vašich rad jsem pochopila jak si vypočítat jednotlivé hmotnosti nukleonů železa a kobaltu. Dále mi však příklad stejně nevychází. Jestli jsem dobře pochopila mám si zjistit schodek a pak pro oba prvky vypočítat vazební energie a následně udělat jejich rozdíl? Nechápu pak tedy poslední větu. Ať počítám jak počítám nikdy mi nevychází správné řešení tedy 4,07 MeV.
Omlouvám se ale toto absolutně není můj obor a tak tápu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.