Nejste přihlášen/a.
Jsem studentkou 4. ročníku gymnázia, dál bych chtěla pokračovat na medicínu. Problém mám ale s výběrem maturitních předmětů. Bude veliký problém, když budu maturovat z češtiny, matematiky, ruštiny a biologie? Nebo je lepší už se rovnou zaměřit na příjimačkové předměty? Jestli je tu někdo z medicíny, z čeho jste maturovali na SŠ?
Máš dvě možnosti, jak zvolit maturitní předměty:
1) ty, co Ti jdou a na přímačky se budeš učit zvlášť
2) ty, co budeš potřebovat a na přímačky i maturitu se budeš učit zároveň
Počítej ale s tím, že i když si vybereš pro Tebe "lehké" předměty, zaberou Ti dost času a na nějaké učení po maturitě nebudeš mít moc sílu. Chtělo by to kromě biologie ještě fyziku, chemii, latinu (pokud máš možnost).
Pokud si dobře pamatuji, pak se maturuje povinně čeština, cizí jazyk, ostatní je volitelné (matika už za mě v 1995 povinná nebyla). Já jsem maturoval - čeština, francouzština, fyzika, dějepis - pak jsem šel na techniku, takový hybrid, cesta nejmenšího odporu při maturitě - češtinu jsem oprášil, franštinu jsem vůbec neřešil, protože ta mě bavila vždy, fyziku jsem také moc neřešil, ta mě baví dodnes, dějepis, dost jsem si z výuky pamatoval, a tak také nic moc, a maturita v pohodě - za pětku , s tou fyzikou na gymplu jsem to měl zajímavé, ona vždy na pololetí dala 2, na výročí 1, v podstatě ona nevěděla, jak na mě, ani mě nezkoušívala pak, stačily výsledky písemek, vždy to bylo o domluvě - na fyzice jsem dostal jednu z otázek, které jsem moc nikdy nedal, byla nezáživná...ta fyzikářka mě znala moc dobře, ale jistě to schválně neudělala, no tam jsem dost z vody vařil, ale jo, tam mi musela dát dvojku, prostě toto hmm, no jo, Ondrášu... A co to dnes znamená? Nic, že? Současně jsem dělal státní zkoušku z němčiny v tom období, na té mi záleželo více... Prostě na maturitu jsem šel cestou nejmenšího odporu a opakoval matiku, kterou moc nemusím, neboť je to jen podpůrná přírodní věda ke všem ostatním - abych si uměl něco spočítat, toť vše. Jelikož jsem z ní musel skládat přijímačky na VŠ, tam jsem uspěl. Můj názor je: Přírodní věda je jen jedna, ať už fyzika, chemie, matika, biologie atd., je to jen jedna věda o přírodě, jen pro účely naučení žáků se to rozděluje, a je to vidět i na těch učitelích kolikrát, že žákům nejsou schopni vysvětlit souvislosti, klasický učitel bývá obvykle jednoúčelové zařízení, které umí jen to svoje, nic víc vlastně neví, ovšem žák musí umět za deset učitelů, dost nepoměr, co? Ve svých 38 letech jsem dělal dálkově stavební průmyslovku (jen odborné předměty pochopitelně, a půlku mi jich uznali za splněné, neboť jsem je měl na vysoké), ale zeptal jsem se učitelky třídní - což byla MA+FY, jaké že je skupenské teplo sublimace u vody (je-li to součet tepla tání a výparného; nebo je to jinak), odvětila, že to se tu neučí, a tedy to nezná. Fajn, o učitelích mám své mínění.
Ale Ty maturuj z čeho chceš, cestou nejmenšího odporu, přítom se uč na to, co budeš k přijímačkám potřebovat, to je asi tak podle mě nejlepší. Čeština a jeden cizí jazyk je povinný dosud, nebo ne?.
Nestudovala jsem medicínu,ale sestra ano. A maturovala z češtiny,angličtiny,biologie a chemie. Fyziku na medicíně potřebovala akorát v prváku a nebylo jí tam tolik. Hlavní je biologie a chemie. Na tyto předměty bych se zaměřila a vybrala bych si je i k maturitě. Jinak zkoušky sestra vůbec nedělala z bi a che,ale dělala pouze testy studijních předpokladů,to jsou takové logické úkoly. Ale to už je dost let zpátky a taky každá škola to má jinak,sestra se hlásila na Masarykovu Univerzitu v Brně. Ale třeba Univerzita Palackého má příjímačky oborové-takže biola,chemie a trochu fyziky,tam se hlásila moje kamarádka. Někde Vás vezmou i bez příjímaček,pokud máte vynikající prospěch.
Ahoj,
jsem teď momentálně ve stejné situaci jako ty a vybírám si k maturitě češtinu, angličtinu, matemiatiku a biologii, takže více méně je to ta cesta nejmenšího odporu, ale to hlavně proto, že jezdím na přípravné kurzy, kde bio, chemii i fyziku opakujeme celé znovu + mám i ve škole tyto semináře, tudíž se danou látku i tak učím, jen z toho nebudu maturovat. Písemná matematika, kterou si napíšu a jdu, je pro mě osobně lepší, než další předmět ústně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.